Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Palònia

Palònia

La Palònia (Paeonia cambessedesii) és una herba perenne espectacular, per les seves flors, per les seves fulles, pel seu tamany... fins i tot atractiva ornamentalment parlant. És la única representant, en estat silvestre, de la família Paeoniaceae a les Illes Balears i és endèmica de Mallorca, Menorca i Cabrera (Gimnèsies).

La Palònia floreix entre el març i el maig, a llocs ombrívols i arrecerats, dins barrancs i al peu de cingles, des de vora la mar fins al 1.400 m. d'altària. Produeix uns fruïts característics, en fol.licle, amb unes llavors negres i carnoses. Prèvia cocció, la Palònia era emprada contra algunes afeccions nervioses (epilèpsia, histèria greu); la recol·lecció antigament era una de les seves principals amenaces, avui en dia les seves poblacions es veuen afectades més per l'alteració del seu hàbitat (urbanització i excessiva freqüentació), per l'acció les cabres i altres herbívors i per la competència amb altres espècies vegetals per ocupació del seu hàbitat. Amb tots els seus problemes, la seva població sembla estable.

Està qualificada de Risc feble al LLibre Vermell de la Flora Vascular de les Illes Balears, inclosa al Conveni de Berna i a l'annex II de la Directiva Hàbitats (que obliga a crear per aquesta espècie zones d'especial conservació). També es troba catalogada amb la categoria d'Especial protecció al Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades. A Menorca (on l'anomenen Pampalònia) existeix una proposta de Pla de Conservació redactada dins el marc del Projecte LIFE. La pràctica totalitat de les localitats on es troba ja estan qualificades com ANEI o LIC.

Fotografiar aquesta espècie és un repte i un plaer a la vegada: per l'entorn on es troba, per les condicions de llum que ens trobem, per la seva fragilitat i bellesa... apropar-se a ella, envair la seva intimitat, despullar-la amb les imatges, és per jo una de les experiències més gratificants en la fotografia de flora.

La imatge que acompanya aquesta entrada està realitzada a la Península de Formentor (Pollença). Ens mostra la flor de la Palònia on facilment hi distingim tot el seu aparell reproductor: l'androceu i el gineceu.

Paeonia cambessedesiii Palònia (Paeonia cambessedesii). Flor, fulles i fruit. Rodríguez, 1907.

Per a mes informació:

Comentaris

Quina passada !!

Joan M.

Joan M. | 01/05/2011, 11:06

Hola Biel, poques fotos però bones !! Impressionant aquesta, quina claretat i detall. Mira que n'he fetes de voltes i mai m'he topat amb una palonia per Pollença, es veu que s'han de saber les tresques. Gracis com sempre per compartir tota aquesta informacio, cuidat !!

Re: Palònia

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 01/05/2011, 14:17

Mol bona foto Biel, no deu ser el famós nikon 50 1.4f ?

Re: Palònia

cris

cris | 01/05/2011, 15:43

un cop més...caramba qué foto!!!!

Re: Palònia

biel servera

biel servera | 01/05/2011, 17:28

Hola Biel, molt xula l'entrada!
Una pregunta, si t'enteres de res sobre la dispersio de llavors ja m'ho diras. No hi ha manera, ho deman als botanics que conec i es una especie de misteri.
Salut

A Miquel i Biel

Biel

Biel | 01/05/2011, 18:54

Miquel, la foto està feta amb el Micro-Nikkor 105 mm. f. 2.8 AF-S.
Biel, sobre la dispersió de llavors has del parlar amb Guillem Alomar o amb el Jardí Botànic de Sòller. Salutacions !

Re: Palònia

Toni M.

Toni M. | 01/05/2011, 19:28

Hola Biel
La realitat, observada amb bons ulls, es molt mes impressionant que qualsevol ficcio.
Gracies per les imatges i la documentacio.

Palònia

Catalina

Catalina | 03/05/2011, 17:55

Impressionant!

Re: Palònia

Joan Meneta

Joan Meneta | 22/05/2011, 11:30

Quina foto!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars