Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
La Serra, Patrimoni de la Humanitat.

La Serra, Patrimoni de la Humanitat.

La declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO és, d'entrada, una molt bona notícia!. Amb una campanya engrescadora i eficient, amb molta presència a les xarxes socials (13.500 adhesions al Facebook) i als mitjans de comunicació, ha arribat a la gent (40.000 signatures recollides), ha suposat la implicació dels ajuntaments (la majoria dels de la Serra han aprovat mocions d'adhesió), d'entitats i d'importants personalitats (famoses i no famoses) de diferents àmbits; l'equip del Consell de Mallorca (impulsat per Francina Armengol, que ha cregut en el projecte des del principi i amb l'acció a primera línia de Maria Lluïsa Dubon i el seu equip, on hi destacaria la tasca de Jaume Mateu) mereix el reconeixement més sincer per l'èxit obtingut.

És obvi que no cal repassar els valors naturals i culturals de la Serra, tampoc la història de la seva protecció i els seus problemes (que en té!)... hi ha molta informació al respecte. Però si que mereix una reflexió veure com la Declaració assolida ara, assoleix dimensions i implicacions que no sorgiren al llarg del seu procés de protecció (efectiva?) i que va culminar amb la figura (un poc "light" per a molts) de "paratge natural" (a l'any 2007).

La Declaració de la UNESCO és positiva especialment a nivell d'imatge, un distintiu de qualitat de cara al turisme (i vius ara amb la massificació !), com un compromís a mig plaç, no suposa cap nova normativa, tampoc subvencions directes als propietaris; implica el desenvolupament d'un Pla de Gestió (en el plaç d'un any i que només estableix directrius en diferents àmbits)... el que compta i que no s'ha d'obviar ara, és que la Serra es troba a l'empar de la figura legal de Paratge Natural (amb un PORN vigent) i sobre ella hi són presents altres figures de protecció que són les que millor determinen el seu present i el seu futur: LICs, ZEPAs, Pla Territorial de Mallorca...

Fem nostres les paraules del GOB a l'hora d'entendre que aquesta declaració sigui una eina per a impulsar la conservació de la Serra i no només sigui utilitzada amb efectes publicitaris. La Serra presenta avui evidents deficiències en mitjans (humans, materials, econòmics) per avançar en la seva gestió conservacionista, no compta amb planificació a mig termini (Pla Rector d’Ús i Gestió, PRUG) i ni tan sols ha estat constituïda la Junta Assessora (organisme consultiu de participació social) del Paratge Natural.

La imatge que acompanya aquesta entrada, una visual d'horabaixa des de baix del Fumat cap a l'Oest, presenta el tram central de la Serra de Tramuntana pollencina.


La Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat per RTVMallorca

Per a mes informació:

Comentaris

Hi ha perill

Joan M.

Joan M. | 02/07/2011, 08:20

Un fotografia impressionant, has dibuixat la silueta de totes les muntanyes !. A jo me fa por que amb tota aquesta història de la Unesco la serra hi acabi perdent, hi vagi gent a punta pala (que ja n'hi va molta) i que s'especuli encara més, i que els perjudicats siguin els mallorquins i els pocs que cuiden les finques aixi com cal (i deixen passar). El que s'ha de fer és augmentar la protecció de la serra amb les eines legals que tenim i vetllar per la seva conservació i protecció mes estricte. També estic d'acord amb tu i amb el que ha dit el Gob. Vagi bé i fes moltes fotos com aquesta !

Re: La Serra, Patrimoni de la Humanitat.

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 02/07/2011, 08:51

Quina foto més "guapa"

La serra de Tramuntana,

Joan Ramon

Joan Ramon | 02/07/2011, 19:59

M'encanta la foto, també compartesc la preocupació de cap on anirà la serra, espere'm que el seny guanyi i la poguem conservar amb tots els encants que encarà s'hi troben ara.

Salut!!

Re: La Serra, Patrimoni de la Humanitat.

Pepe

Pepe | 02/07/2011, 20:06

Jo també faig meves les paraules del GOB, les declaracions han d'anar acompanyades de recursos.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars