Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Vaca (peix)

Vaca (peix)

La Vaca (Serranus scriba) és el peix que ocupa el primer lloc en el rànquing de captures des d'embarcació recreativa amb l'art del volantí...

Amb l'estiu en el seu ple, no deixa de sorprendre la gran quantitat de barques i pescadors d'esbarjo que trobem a la mar o al litoral... sempre m'he demanat l'impacte que aquesta activitat suposava sobre el medi marí, si era o no sostenible, quin era el grau de compliment de la normativa en matèria de pesca recreativa i quin era el veritable paper de les reserves marines i com així no se n'ha creada cap a la Serra de Tramuntana?... tot plegat massa preguntes !

Sense saber si hi ha avui dades més actualitzades, he volgut rellegir un estudi rigorós (fet entre el 2000-2002 pel laboratori d'ictiologia de l'IMEDEA i per la Secció de Ciències Naturals de l'IME per encàrrec de la Direcció General de Pesca) que posa de manifest una realitat per molts ignorada a la vegada que respon a moltes de les preguntes que hom es pot plantejar en relació a la pesca recreativa, en segueixen algunes conclusions que he considerat significatives:

"...la flota recreativa balear és una de les més nombroses de la Mediterrània occidental, no es coneix amb exactitud el nombre real de pescadors recreatius que hi feinegen, doncs, encara n’hi ha que ho fan sense disposar de llicència. Així mateix, l’efecte que tenen les captures de la pesca recreativa sobre l’ecosistema marí és prou considerable, i d’aquest se’n ressent el conjunt dels recursos pesquers, inclosos part dels explotats per la flota professional".

"El nombre de llicències de pesca recreativa no reflecteix el nombre real de pescadors que hi ha, ni el nombre de barques matriculades reflecteix el nombre d’embarcacions d’esplai existents. Esbrinar aquests aspectes de la flota recreativa i de les llicències de pesca ha de ser el primer pas cap a una ordenació d’aquest tipus de pesca".

"El pescador tipus és un home d’uns 46 anys d’edat, propietari d’una embarcació d’entre 5 i 7 metres d’eslora, que pesca amb la seva embarcació tot sol o en parella".

"L‘estimació és de 73.000 afeccionats a l’illa de Mallorca, 4.300 a Menorca i 10.000 a Eivissa i Formentera".

"L’afeccionat captura 20 individus, que corresponen a un pes d’entre 2 i 3 quilos. El volum anual de captura dels pescadors recreatius es situa entre les 2.400 i les 3.400 tones".

"Més de la meitat dels afeccionats practiquen la modalitat de volantí dins la categoria de pesca des d’embarcació, la qual representa el 62.9% de la pesca recreativa, seguida per la pesca des de terra (33.4%) i, a molta distància, per la pesca submarina (3.6%)".

"L’afeccionat surt a pescar principalment a l’estiu, en dies festius, entre les 6:00 i les 10:00. Surt 5,5 dies al mes en els mesos en què surt a pescar, i hi dedica prop de 4 hores cada vegada".

"Les espècies capturades depenen molt de la modalitat utilitzada. Segons les diferents categories:

  • Pesca des d’embarcació: la vaca (Serranus scriba), la donzella (Coris julis) i l’esparall (Diplodus annularis) són les espècies més capturades.
  • Pesca des de terra: el mabre (Lithognathus mormyrus) és la principal captura, pescat exclusivament amb la modalitat de llançat de platja, seguit de l’esparall(Diplodus annularis) i la donzella (Coris julis).
  • Pesca submarina: l’espècie més capturada amb diferència és el sard (Diplodus sargus)".

"El nombre de pescadors recreatius es de dos ordres de magnitud superior al de pescadors professionals."

"Les captures representen la meitat de les declarades per la flota comercial."

La imatge de la Vaca que acompanya aquesta entrada es va realitzar a la Cala de Sant Vicenç (Pollença), l'original és sobre diapositiva Ektachrome E200.

Per a mes informació:

Comentaris

MOLT BE!!! RECORDS D´INFANCIA I PREGUNTES

miquel tugores

miquel tugores | 01/08/2011, 17:54

LA FOTO MA REMES ALS PRINCIPI DEL TURISME A NU MOLL...

I DE SOPTE, LA PREGUNTA: QUEDEN VACAS ENCARE?

GRACIES PER LA DOCUMENTACIO.

LES NACLES JA HAN DESAPAREGUT...ESPEREM QUE LES VACAS, SERRANS, DONCELLES ETC , NO!!!!

Encara hi som a temps !

Biel

Biel | 01/08/2011, 18:41

Hola Miquel, queden encara vaques i altre peix roquer, ara que molts diuen que van a menys, no es fan les pescades que deus recordar. I les nacres estan molt pitjor, n'he vistes l'any passat unes poques vora la Fortalesa i al llarg de la costa de la Península de Formentor... Salut !

Pescar per a passar-s'ho bé !

Joan Serra

Joan Serra | 02/08/2011, 06:39

Això de la reserva marina a la SERRA de TRAMUNTANA ha d'ésser una prioritat, de la que tots els pescadors, tan d'esplai com professionals sortirien beneficiats pel desplaçament i efectes dels peixos a la reserva. Pel demés ja fa molts d'anys que no pas el temps pescant, ho dic perquè aquesta filosofia d'anar a pescar per a passar-s'ho bé és un poc trista, però es veu que quan els animals caçats tenen el coeficient més baix tot es permet, inclús dins els més radicals ecologistes de Pollença se sent:... que feim avui...?podem anar a pescar...En qüestió d'alimentació sinò hi ha altre remei és correcte però per passar el "rato"com a que ja comença a ésser "cansino" i un poc incivilitzat !!.Venga...gràcies per la informació!!

Re: Vaca (peix)

Joan Ramon Bosch Sangroniz

Joan Ramon Bosch Sangroniz | 03/08/2011, 17:21

Hi ha variants en la qüestió de la pesca. Varis tipus de crancs han practicament de la zona on abans abundaven, entre la Base i Llenaira. També el peix ha minvat molt, especialment el roquer, ja que l'arena abocada durant casi 40 anys ha tapat el forats i coves on el peix s'amagava i criava. Altres peixos és mostren mes abundants actualment, els marbres, orades, qualque palomina. En conjunt, emperò, s'ha empobrit.

vaca

Pere

Pere | 12/08/2011, 20:15

Tot aixó del numero de pescadors i de llicencies es molty relatiu, jo tenc barca tenc llicencia de pesca i som aficionat a anar a pescar i estic segur que amb un any com maxim hi vaig 10 o 12 vegades i firmaria poder agafar 3 kilos cada VEGADA.
salut.
Pere.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars