Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Posidònia en perill !

Posidònia en perill !

El passat 10 d'agost, el biòleg Manu San Félix i el seu equip denunciaren i documentaren de forma espectacular (veure vídeo adjunt) el dany provocat pels fondejos sobre les praderies de Posidònia oceànica als Freus entre Eivissa i Formentera. Tot i tractar-se d'una zona protegida (dins el Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera i declarada Patrimoni Natural de la Humanitat d'ençà el 1999) i estar prohibit el fondeig sobre les comunitats de posidònia, centenars d'embarcacions deixen anar les seves àncores sobre aquests importants prats submarins cada dia, tractant-se per tant d'una activitat totalment il.legal. La manca de vigilància i la inexistència de boies de fondeig que impedeixin el dany sobre els fons marins han provocat que desenes d'hectàrees de Posidonia oceànica es vegin fortament degradades o hagin desaparegut completament.

L'IMEDEA (Institut Mediterrani d'Estudis Avançats), a través dels seus investigadors Dr. Carlos Duarte i Dr. Jorge Terrados ha analitzat el problema i manifestat la seva preocupació pels seus efectes.

El GEN-GOB Eivissa ha anunciat que denunciarà davant la fiscalia per delicte ambiental la destrucció de la praderia i també Oceana ho farà davant la Comissió Europea, la Unesco i la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura pel deteriorament que pateixen aquestes praderies i demanarà a Espanya, al Govern Balear i als consells insulars que apliquin la legislació i compleixin amb les directives europees que inclouen les praderies de Posidonia oceànica com hàbitat prioritari. El GOB Mallorca ha remès també un escrit a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea en el qual es denuncia l’incompliment, per part de les autoritats espanyoles, dels compromisos de protecció que estableix la Directiva 92/43/CEE (directiva d’hàbitats) per als espais designats com a Llocs d’Interès Comunitari (LIC) per protegir praderes de posidònia.

Aquest estiu s'ha parlat sobretot de la situació a Eivissa i Formentera, però la posidònia és present al litoral de totes les Illes, i poca o nul.la vigilància es pot detectar que vagi encaminada a evitar els fondejos il·legals (el cas de les Badies de Pollença i Alcúdia, qualificades com a LIC -Lloc d'Importància Comunitària- n'és un exemple)... la mar sempre es la gran oblidada!.

Davant aquesta situació crítica, el Dr. Carlos Duarte ha llançat un missatge en què titlla la destrucció de la posidònia com "una agressió intolerable" i recorda que són els "grans iots (...) de milionaris i personalitats públiques a qui es tolera aquesta agressió mentre es fan els ulls grossos". L'expert afegeix que "darrere d'aquesta agressió hi ha una deixadesa de funcions de les autoritats i les forces públiques sobre les qui recau la protecció d'aquest valuós patrimoni". El científic explica que "a la praderia resideixen els organismes més longeus del planeta, amb clons de posidònia que podrien tenir desenes de milers d'anys d'edat" i argumenta que "una hectàrea destruïda d'aquesta planta, el que passa en un sol dia en les aigües de Formentera, requereix més de 300 anys per regenerar-se". Duarte, considerat la major autoritat mundial sobre posidònia i fanerògames marines, assegura que cada hectàrea de posidònia té una capacitat de convertir el CO2 en oxigen equivalent a cinc hectàrees de selva amazònica.

Per altra banda l'oceanògraf mallorquí Xavier Pastor, director executiu d'Oceana a Europa, "Aquestes praderies, a més de ser la "fàbrica" que més beneficis produeix a les Balears, ajuden a mantenir la principal indústria de les illes, el turisme. Sense elles, difícilment es mantindran a curt termini moltes de les platges i paratges submarins que atrauen a milions de persones de tot el món. Si tan sols s'invertís menys de l'1% dels beneficis que aquestes plantes generen es podria comptar amb mitjans més que suficients per a la seva protecció".

Els problemes amb el deteriorament a diferents nivells de les praderies de posidònia a totes les illes venen d'enrere, els fondejos incontrolats en són només una part, el moviment ecologista i el ciutadà (RIP Posidònia) han fet actuar al Consell de Formentera i al Govern que ha reaccionat enguany amb l'increment puntual de la vigilància i la informació, quan en part el mal ja esta fet, el que cal és crear els mecanismes per garantir la seva completa i costant protecció i conservació a la vegada que s'aplica de forma escrupolosa la legislació vigent actualment. El problema no està resolt.

[Actualitzat el 6 de setembre de 2011]

© Manu San Félix

© Oceana / Enrique Talledo

Per a mes informació: La imatge que acompanya aquestes lletres, feta ja fa uns anys a Cala Castell (Pollença), ens presenta un alguer (Posidonia oceanica) en bon estat. El format original és en diapositiva.

Comentaris

Re: Posidònia en perill !

Biel

Biel | 02/09/2011, 16:11

No volia centrar-me en un iot concret ja que el problema amb els fondejos i les praderies de posidònia és general... però m'han demanat (en privat) com així no havia parlat del super-iot TURAMA... tanmateix el tema és de domini públic :-). I a les notícies d'avui han explicat que per fondejar (sobre arena aquest cop) aquests dies el Turama ha demanat "ajuda" a l'equip de Manu San Félix (!!??)

Notícia al DIARIO DE MALLORCA (28-08-2011).

I a Pollença ?

Joan M.

Joan M. | 02/09/2011, 17:00

Hola Biel ! Una foto impressionant, me sap greu que enguany no hagis pugut fer fotos davall l'aigo, en serio !.
Ara pensava amb el tema de les boies de Formentor i Isambla, si han fet pagar enguany ? I també és fotut veure la gran quantitat de barques que ancoren sobre la posidonia a la Badia i a totes les cales pollencines, no s'hi miren gens. No es que surti molt, pero mai he vist cap guarda que se dediqui a controlar aquest problema, pero tampoc el de la pesca... fa un poc de vergonya tot plegat. Vagi be.

Formentor

Biel

Biel | 03/09/2011, 10:38

Hola Joan, gracies ! :-) pel que m'han comentat, enguany els fondejos controlats de Formentor han estat gestionats per "Projecte Home", són una quarantena de boies. També hi ha alguna zona de fondeig lliure i sobre posidònia, s'ha de dir que no hi ha vigilància respecte a la conservació, només un control pel pagament de la "taxa" pel fondeig. Així mateix, no hi ha cap tipus de control a la zona d'Albercutx ni a cap cala de la Península de Formentor... i els embulls amb Hisambla ja són de fa anys. Salut !

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars