Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Falten refugis de fauna!

Falten refugis de fauna!

Em sobta veure l'absència d'informació sobre els Refugis de Fauna (de caça) a la Secció de Caça del Consell de Mallorca, en especial quan el món de la caça fa bandera de "conservadors" (que no "conservacionistes") del Medi Natural. Ha d'ésser el GOB el que informa als propietaris i promociona la declaració d'aquests refugis, és xocant però és el que hi ha !.

La finca de la Trapa, gestionada pel GOB, va ser el primer indret de Mallorca qualificat com Refugi de Fauna l'any 1980. A data d'avui, hi ha en tota l'Illa 52 zones on no és permesa l'activitat cinegètica, a part d'algunes possessions més per a les quals ja s'ha començat a tramitar la declaració com a tals, el darrer refugi declarat (l'agost passat) ha estat el de Can Llompart (Pollença) amb 64 Ha.

Amb la constatada alta pressió cinegètica que ens enrevolta són pocs els indrets on no es caça; a Mallorca està permesa la caça gairebé arreu de l’illa, i el nombre de caçadors és molt elevat amb més de 26.000 llicències, d’elles més de 21.000 a Mallorca. La figura del Refugi de Fauna resulta la millor eina per facilitar espais on les espècies cinegètiques puguin viure tranquil·les i per a que els propietaris puguin exercir el seu dret de preservar les seves finques d'aquesta activitat, guanyant en tranquil·litat i millora dels hàbitats naturals.

El Refugi de Fauna és una zona on està prohibida la caça per motius de caràcter biològic, científic o educatiu, amb la finalitat d’assegurar la conservació de determinades espècies de la fauna silvestre. Aquesta figura legal està regulada per la Llei 6/2006 de caça i pesca fluvial, i pel Decret 72/2004 pel qual es regulen els plans tècnics i els refugis de caça. La seva extensió mínima és de 10 hectàrees llevat de casos excepcionals. Aquesta superfície pot estar formada per una sola propietat o per la suma de vàries propietats colindants.

El GOB Mallorca ha editat fulletons en tres idiomes (català, castellà i alemany) per informar els propietaris de finques del que són els Refugis de Fauna, el paper que juguen i com es poden tramitar. Aquesta informació, més una sèrie de documentació complementària es pot consultar als enllaços que teniu al final de l'article o a la web del GOB Mallorca. Animam a tots els propietaris interessats a contactar amb el GOB (971 496060), on els informaran i assessoraran sobre la tramitació necessària, i en cas que es decideixin, els ajudaran a promoure la declaració.

La imatge que acompanya aquestes lletres, correspon a un Cegall (Gallinago gallinago). Semblant a la cega, el cegall és un limícola caçable a Balears. Viu exclusivament a les zones humides i, a vegades, es troba també prop de la costa. La imatge esta feta a s'Albufera de Mallorca.

Refugis de fauna-GOB

Per a mes informació:

Comentaris

Victima

Pere C.

Pere C. | 10/11/2011, 12:49

Aquest és un dels ocells (molt guapa la foto del Cegall) que són víctimes dels caçadors després d'haver pegat foc a s'Albufera. Quan no hi ha el canyet son més bons de veure i facils de caçar a la periferia de s'Albufera, també cerquen les fotges i els capblaus. S'Albufera hauria de tenir una zona al seu voltant on no s'hi pot caçar, ara te el vedat de Sa Pobla, no és lògic.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars