Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El foc a s'Albufera

El foc a s'Albufera

De camí cap a l'hivern i fent balanç de la "temporada" pel que fa a incendis forestals les dades d'enguany són del tot negatives, les pitjors dels darrers 20 anys (només superades per les dels anys 1992 i 1994); s'han declarat 157 incendis (el 43% d'ells intencionats) i 2.478,83 hectàrees s'han vist afectades a 31 d'octubre, data fins a la qual s'ha perllongat enguany l'època de perill d'incendis.

Però a s'Albufera de Mallorca la "temporada" d'incendis comença ara (quan el canyet i la cesquera es sequen i són més inflamables) i es perllonga fins ben entrat el febrer, aquests incendis també es consideren forestals, malgrat queden -a vegades- minimitzats en les estadístiques. Abans de la creació del Parc Natural (1988), el foc era emprat "tradicionalment" per a l’eliminació del canyet i la cesquera amb finalitats agrícoles i cinegètiques. Any rere any, s’Albufera era objecte de periòdiques cremes intencionades que afectaven la pràctica totalitzat de la zona humida amb efectes destructius pels arbres (en especial polls blancs i oms) i pels rèptils, amfibis, algunes aus... eren temps allunyats dels principis conservacionistes i sense dades científiques sobre els efectes que el foc produïa a la zona humida.

D’ençà el 1988 i durant els primers anys del parc encara s'efectuaren algunes cremes controlades que possibilitaren la introducció de vaques i cavalls a s'Albufera que, amb la seva pastura, permeteren la millora d’hàbitats i l’augment de la biodiversitat. Ja fa molts anys que no es fa servir el foc com a eina de gestió dins la zona protegida i, gràcies a les pastures (que actuen de tallafoc) i a unes diferents "relacions" amb l’entorn del Parc, els incendis que l’afecten pràcticament han desaparegut. Paral·lelament, la preservació del foc d’algunes zones hi ha permès la continuïtat d’importants colònies de cria d’agrons i el manteniment de les relacions ecològiques essencials per a moltes espècies animals i vegetals. El foc, utilitzat de forma molt controlada, pot ser una eina de gestió, però a s'Albufera històricament se n'ha abusat i encara avui queden reminiscències d'aquestes males pràctiques a l'entorn del Parc.

El passat 25 d'octubre, a l'horabaixa i amb fort vent de Sud-Oest, s'inicià un incendi a s'Albufera que cremà 70 Ha. del Parc Natural, a la zona del Prat de Son Serra, és el primer de la temporada. Provocat ? Segurament si... per motius cinegètics (eliminació de canyet per fer més fàcil la caça d'aus aquàtiques) o per voler mal al Parc.

Davant qualsevol incendi, també amb els de s'Albufera, cal arribar fins al final en la seva investigació, intentant determinar acuradament les causes i en el seu cas, els culpables; els efectes que els incendis produeixen sobre les persones, els bens materials i sobre la biodiversitat, així com l'esforç en mitjans materials i humans que suposa la seva extinció bé s'ho paga. Enguany gairebé el 90% dels incendis que s'han declarat haurien estat intencionats, i la "temporada" no ha acabat, al manco per s'Albufera !

Darrera edició: 9 Novembre 2011.

Per a mes informació:

Comentaris

Peguen foc

Joan M.

Joan M. | 07/11/2011, 20:34

Hola Biel ! una foto espectacular, impressiona de bon deveres. Jo tenc clar que cremar els boscs o les canyes de l'Albufera respón a interessos covncrets o a voler fer mal, pocs incendis ho son per accident. Conec gent que crema càrritx pels animals i també per poder caçar millor, i en el cas de l'Albufera no cal esser espabilats per veure que la caça hi és al darrera. Vagi bé !

No ho entenc

Pere C.

Pere C. | 10/11/2011, 12:46

Si senyor, molt bona foto i molt bona informació !!! Ho diu tot de com queda s'Albufera després dels incendis provocats. Ja de petit veia cremar aquest lloc i per casa sempre es deia que era per preparar la temporada de caça, si és un costum o una tradició ja s'hauria d'haver acabat fa temps. Cal donar branca als personatges que ocasionen aquestes malifetes.

Menorca is diferent

Felipe Gornes

Felipe Gornes | 29/11/2011, 16:44

Hola Biel, fa molta estona que no ens veiem , i aquest dies fent una reserca respecta els liquens de les balears vaig acabar en el teu blog (no se com encara) i en vaig olvidar dels liquens i vaig viatge per el teu blog i les seves fotografies, tambe vaig anar a qualque enllaç, i la veritat es que va esser una sorpresa descubrir el teu rinco i per cert molt divertit.
Tantes converses mantingudes i mai en parlat de fotografia...jo soc un analfabet de moltes coses i de la fotografia tambe pero me agrada tant que vaig montar un laboratori a casa meva, aixo era el segle passat, per poder relevar les fotos de la meva minolta...tinc que dir que ara les petitesde casa no en deixan fer gaire cosa...en resum... moltes felicitats per el teu blog, per la teva implicacio, ets un mestre per molts,i per mi el primer...
No vull deixar de escriure abans de convidar-te a venir a Menorca quant vulguis, saps que tens casa aqui i acompanyant per portar-te els millors rincons del illa a fer fotos aquatiques, salut i endavant

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars