Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Embull de pixacans

Embull de pixacans

Enguany la temporada de bolets ha estat tardana, les espècies més preuades no han sortit quan se les esperava, tot per les poques pluges i un inici de tardor relativament sec (que per sort dels boletaires s'ha compost al llarg del novembre)... cada any té el seu propi temps de bolets i pels fotògrafs de natura aquesta temporada ve essent bona, han aparegut més diversitat d'espècies i en ambients diferents; bons moments per a l'estudi i la identificació d'exemplars considerats pocs comuns, siguin comestibles o no.

No em considero bon cercador, de la ma del meu padrí vaig conèixer les espècies més populars i que anaven sempre a la cassola: esclata-sangs, picornells, blaves, cogomes, camagrocs, peus de rata i orelles de llebre, gírgoles vàries... i poca cosa més !. Per norma general, si ens topàvem amb altres espècies que no coneixíem eren identificades com a "pixacans", en forma despectiva i pel seu caràcter "no comestible". Amb el temps he vist que no anàvem bé, moltes espècies d'alt valor culinari quedaven al seu lloc i el nostre coneixement quedava estancat... ja m'hauria agradat disposar d'una bona guia de camp en aquells temps !.

La imatge que acompanya aquesta entrada, un pixacà (Amanita pantherina), fotografiat a Pollença, típic d'alzinars, és una espècie molt tòxica i força comuna... passa que sota el nom de "pixacà", arreu dels pobles de Mallorca, s'hi anomenen quasi una vintena d'espècies de bolets (comestibles o no): Boletus aereus, Boletus satanas, Suillus bellini, Xerocomus chrysenteron, Leccinum lepidum, etc.

Vaja embull amb els pixacans! quedaria ben satisfet si un expert (en etimologia o en bolets) m'expliqués el perquè d'un únic nom popular per aquesta varietat d'espècies de bolets... i mentre, seguiré fent cas al meu padrí i anomenaré "pixacans" als bolets desconeguts i que em semblen no comestibles. No vos enfadeu.

Amanita pantherina Amanita pantherina. Font: http://www.mushroomthejournal.com/

Per a mes informació:

Comentaris

Pixacans

Joan

Joan | 05/12/2011, 15:41

Preciosa !. Tot i la mala idea d'aquest bolet, la imatge transmet una agradable sensació de tranquilitat tardorenca, acollidora, sedosa, dolça, agradable; és pot olorà l´humitat que desprenen als boscos aquests dies.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars