Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
L'Ullal en perill !

L'Ullal en perill !

En el decurs dels segles XVIII i XIX les zones humides (albuferes, prats, aiguamolls...) es trobaven sota l'estigmatització més dura: llocs malsans, origen de pestes i greus malalties (paludisme, malària -febres tercianes-...) i s'establiren polítiques "sanitaristes" estatals i locals encaminades a la seva dessecació, obtenint a canvi noves terres per a conrar; algunes desapareixerien (l'aeroport de Palma es troba sobre l'antic Prat de Sant Jordi), altres quedarien molt alterades i reduïdes (S'Albufera de Mallorca), cap quedaria inalterada.

El segle XX va començar més o manco amb les mateixes estratègies, tal volta més intenses per l'aparició tecnologia més "dura"... i no va ésser fins els anys 60 i 70 en que les zones humides es veren des d'un altre punt de vista, encara més negatiu: estaven vora la mar, feien nosa a l'imminent desenvolupament urbanístic litoral ocasionat pel turisme, s'havien de reblir per fer solars, per especular i construir hotels o urbanitzacions... tota bassa, petita o grossa, vora la mar, tenia els dies comptats !.

Però a principis dels anys 70 apareix el moviment ecologista que reivindica la seva protecció comptant amb l'argument dels científics que veuen en aquests llocs els més alts nivells de biodiversitat establint que són fonamentals per a les migracions de les aus, per a la conservació de moltes espècies i per a la regulació de la hidrologia de les terres que les enrevolten, es comencen a protegir a nivell internacional, es fan inventaris, lleis de protecció que en converteixen algunes en espais naturals protegits, i ja la tenim "liada" !!

Idò això, ens trobam al segle XXI i el "nou" Govern de les Illes Balears vol fer una política similar a la del segle XIX, però no pensant amb els moscards i les malalties, ara l'argument és, fa no fa, el mateix dels anys 60-70: la urbanització especuladora; els resultats són els mateixos, i les víctimes les restes de zones humides seculars: Ses Fontanelles, la Marina de Magaluf, Maristany, Porto Petro, Ses Feixes d'Eivissa i l'Ullal.

L'Ullal a mitjans dels anys 70 (Foto Icaria) Imatge aèria de la zona de l'Ullal on encara s'observa el prat inundat just vora l'Hotel(arro) "Pollensa Park". Font: Icaria (mitjans dels anys 70).

L'Ullal o Prat de l'Ullal (Port de Pollença) és una zona humida litoral d'unes 11 Ha. potencials, inventariada i amb valors ecològics significatius especialment a nivell vegetal i hidrològic on s'hi localitzen uns quants milers de metres quadrats de sesquera (Cladium mariscus), l'habitat de la qual s'inclou a l'Annex I de la Directiva d'Habitats. Com moltes altres ha patit dessecacions per motius agraris, reblits per a urbanitzar (l'Hotel(arro)"Pollensa Park" es construí dins el prat) i ara, quan no tocaria, perilla el futur del poc que queda d'ella per mor dels interessos especuladors d'uns pocs... els projectes ja estan sobre el papers!

El passat 26 de febrer, al plenari de l'Ajuntament de Pollença es presentaren unes al·legacions surrealistes fetes per l'arquitecte municipal (que ara és un insigne especialista en medi ambient i ecologia de zones humides), dirigides al Batle i recolzades per l'equip de govern que si s'haguessin acceptades eren una sentència de mort pel Prat de l'Ullal... finalment es retiraren, deixant el futur d'aquesta zona (tremolem encara !!) en mans d'una ampliació del període d'al·legacions al Pla Hidrològic de les Illes, tret de la màniga, ja que aquest estava pràcticament enfornat i cuit després de 8 anys de tràmits, fou aprovat pel Consell de Govern del 25 de febrer de 2011 després d'un procés llarg i altament participatiu a tots els nivells, justificat per l’adequació a la Directiva Marc de l’Aigua. Aquesta nova tramitació, promoguda sense cap sentit per l'actual Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori podria conduir a la urbanització de l'Ullal.

A l'Ajuntament de Pollença, enfront a l'equip de Govern (PP i Lliga), els partits de l'oposició excepte CiU s'han posicionat fermament a favor de la protecció de l'Ullal subscrivint una moció conjunta (Alternativa per Pollença, PSOE, UMP, PSM-EN i ERC), també és destacable el posicionament del GOB d'ençà l'inici d'aquest procés. S'ha deixat palès, amb consistents arguments, que aquest no és el camí a seguir: cal protegir el que queda de l'Ullal !!. El repte, un cop es consolidi la seva protecció, és la restauració dels seus hàbitats (no és complicat ni inassumible) i el potenciar uns usos turístics sostenibles (ornitologia, passeig, fotografia...), educatius i recreatius, en forma semblant al que s'esta fent a La Gola.

I no hem parlat de la urbanització de Cala Carbó, aquesta és una altra història...

Límits de la zona humida de l'Ullall segons el PHIB. Delimitació de la zona humida de l'Ullal segons el que estableix el Pla Hidrològic de les Illes Balears.
(Imatge a més resolució) - (Delimitació original al PHIB).

Per a mes informació:

Ullal:

DICCIONARI CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR (DCVB): Lloc on brolla aigua subterrània (Tortosa, País Valencià, Mall., Eiv.); cast. manantial. Lexa'l cami... tan espinós... costes, barranchs, | ullals e fanchs, Spill 12746. Les aygues que naixen en los ullals y fonts que són en les marjals ermes, doc. a. 1580 (Archivo, iv, 399). S'uyal d'aquesta font és dins Son Quint, Ignor. 2.

DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA (DIEC): 2 4 m. [GL] Font subaquàtica, sobretot en espais d’aiguamoll o albuferes.

Comentaris

Excusau-me

Biel Perelló

Biel Perelló | 04/02/2012, 20:27

Perdonau-me ja que aquest article havia de sortir publicat el passat 31 de gener, per poder parlar de l'Ullal amb motiu de la celebració del DIA MUNDIAL DE LES ZONES HUMIDES (dia 2 de febrer)... surt publicat avui per motius aliens a la meva voluntat. També dir-vos que el tema és complexe i dona per molt, és fàcil embullar-se i no entendre res del que s'esta fent amb aquesta zona humida, ben segur que amb els vostres comentaris podem crear un interessant fil de discussió. Gràcies !.

Re: L'Ullal en perill !

Pepe

Pepe | 04/02/2012, 21:15

Gràcies una vegada més per aquest aclaridor article, esper que durant aquest mes PP, Lliga i CiU es guien per arguments científics i no per interessos urbanístics particulars.

L'Ullal i Cala Carbó

Pere

Pere | 04/02/2012, 22:22

El Pla Hidrologic delimita totes les zones humides que queden a les Balears i preten la seva protecció com a ecosistemes escassos a les nostres illes, i molt valuosos, cosa que està reconegut per tot el món, excepte -pel que demostren- pels governants de Pollença i de Balears; ells encara veuen les zones humides amb els mateixos ulls dels anys 50 i 60, és a dir, com a zones ermes que s'han d'eliminar.

Actualment, la urbanitzacio prevista a l'Ullal no és de cap manera justificable com a permuta de l'edificabilitat de Cala Carbó ja que avui en dia NO HI HA CAP edificabilitat a Cala Carbó. Ni tampoc és justificable de cap altre punt de vista que no sigui l'especulació i ves a saber si alguns interessos amagats, que evidentment no són l'interès públic. A més la destrucció de la zona humida de l'Ullal infringiria la llei d'Aigües, que protegeix TOTES les zones humides de l'estat. Hi ha sentencies al respecte del Tribunal Suprem, p.ex. una que condemna el batle de Xeresa a 1 any de presó, 76.000.000 Ptes de multa i 8 anys de inhabilitació per autoritzar la dessecació de la marjal de Xeresa, a València.

En el pitjor dels casos, el que podria succeir és que al final, l'Ullal sigui urbanitzable i també ho sigui Cala Carbó, si es deroga la llei que ho protegeix. I gracies als mateixos, Pollença pot perdre el doble del que hi podia perdre fa només uns anys. Esperem que tenguin una mica de seny i que no sigui així. De fet, a Boquer encara queden molts de solars sense edificar com per haver de crear una nova urbanització a dins un sòl no urbanitzable, que a més és inundable i que té uns valors naturals importants, ni haver de des-protegir una zona litoral amb uns valors paisatgístics únics.

Salut.

Nou PHIB

Joan M.

Joan M. | 04/02/2012, 22:28

Ho he tret de la web del GOB en relació a la nova versió del PHIB que es podria aprovar:

El nou text, que desbanca l'iniciat al 2004 amb una tramitació exemplar des del punt de vista de participació pública en el procés d'elaboració, implica:

Eliminar la possibilitat de posar ordre en el tema de l'aigua de reguiu. Un estudi de teledetecció va concloure que hi ha manco ha. de reguiu de les declarades. Oficialment s'hi dedicaven 70 hectòmetres, però realment són 40. La resta (30) acaba tenguent altres usos (urbans, xalets...). Tenim sospites per tant que les ajudes que la PAC (Política Agrària Comunitària) de la UE dona per al reguiu poden ser desviades a altres fins. El PHIB havia de començar a controlar tot això, posant comptadors etc. i ara no serà possible amb el nou redactat a exposició pública.

Elimina la necessitat de les benzineres de fer obres d'adequació per evitar contaminació de masses d'aigua, com va passar a Santa Gertrudis (Eivissa).

La desprotecció de zones humides periurbanes on el GOB denuncia que hi ha promotors interessats en edificar solars: és una realitat a Ses Fontanelles, l'Ullal, Porto Petro, Maristany Ses Feixes (Eivissa) i pot ser alguna més.

Aquests són els aspectes més significatius, però el que realment crida l'atenció és la paralització sobtada del PHIB que implica l'incompliment de la Directiva Marc de l'Aigua, en un procés sense arguments vàlids i que deixarà un Pla Hidrològic que s'havia basat en la participació pública, en un text refòs i confús que propiciarà la desregulació, la manca de control sobre la gestió de l'aigua i el sotmetiment, un cop més, als interessos urbanístics en zones protegides. Tot un exemple.

L'Ullal per molts d'anys.

Tomeu Cifre

Tomeu Cifre | 04/02/2012, 23:22

Una explicació ben entenedora, Biel. Eperem que imperi el seny a l'Ajuntament i no es prenguin desicions que lamentem en el futur, com hem hagut de lamentar en molts altres llocs de terme de Pollença.

L'Ullal, el PHIB i l'Ajuntament

Toni

Toni | 05/02/2012, 10:04

A Toni

Biel Perelló

Biel Perelló | 05/02/2012, 10:07

Hola Toni, gràcies per la teva aportació. Te coment que el bloc per defecte no permet comentaris amb enllaços amb la intenció d'evitar l'spam. M'he permès unificar la teva informació en un sol comentari i activar els enllaços, em sembla que és el que volies reflectir. Esper no te sapi greu.
Salutacions !

L'Ullal per un geòleg

Biel Perelló

Biel Perelló | 17/02/2012, 20:32

L'Ullal, per un geòleg. Interessant aportació de Damià Perelló geòleg, membre de l'associació de Geòlegs de les Illes Balears i ex-director gerent de l'IBAEN (1999-2003), feta al Bloc URXELLA.

Nota d'Alternativa per Pollença (A)

Toni C.

Toni C. | 18/02/2012, 11:12

Nota d'Alternativa per Pollença (A)
Denunciam l'actitud del batle respecte a la zona humida de l'Ullal; el retard injustificable de l'informe del tècnic de medi ambient respecte a aquest tema que dificulta la feina de l'oposició, i l'interès en reduir la zona humida que respon als interessos urbanístics a la zona per part de la promotora Ullal Park. Sl.

A la comissió informativa del divendres havia un punt de proposta d'al·legacions de l'equip de govern al Pla Hidrològic, no obstant això no es van presenta aquestes al·legacions ni l'informe del tècnic de medi ambient que les havia d'acompanyar. Es sembla increïble i sospitós que després dos mesos el batle no hagi estat capaç de presentar un informe del tècnic de medi ambient per avalar la seva intenció de reduir la zona humida de l'Ullal. i que encara hàgim d'esperar a dilluns per tenir aquest informe, el que evidentment ens deixa molt poc temps per poder estudiar, i si és el cas rebatre, aquest informe.

Darrera de l'intent de reduir a la mínima expressió la zona humida de l'Ullal l'únic que n'hi ha és l'interès d'urbanitzar la zona. I el nom de la promotora que es troba darrera d'aquest interès el diu tot; Ullal Park S.L. (creada al 2006, que es va dissoldre al 2007 i es va reactivar al 2010. A continuació teniu més informació.).

La zona humida de l'Ullal compleix clarament alguns dels tres criteris cientifics i reconeguts internacionalment de fa mes de quatre decades per delimitar una zona humida.

Aquests 3 criteris són:
1) presencia d'aigua en superficie durant l'estacio de creixement vegetatiu de les plantes (que a les illes és +/-març-octubre);
2) presencia de vegetacio hidrofitica (=que necessita aigua per viure), com la cesquera (Cladium mariscus), que a més el seu hàbitat està protegit com a prioritaries del 1992!! per la Directiva d'Hàbitats de la UE;
3) presencia de sols hidromorfos.

Nomes complint un dels 3 criteris, una zona ja es considera cientificament (i a tot el mon) com a ZONA HUMIDA (independentment de la calsificacio urbanistica dels terrenys).

El que cal és defensar una zona amb valors ecològics del municipi i no els interessos d'uns promotors particulars. Com demanam a la moció conjunta Alternativa, PSOE, PSM i Esquerra l’Ajuntament de Pollença ha de manifestar que no té res a objectar a les determinacions sobre les zones humides de Pollença relacionades en el Pla Hidrològic i en concret pel Prat de l’Ullal ja que les seves determinacions, són encertades i fonamentades en el rigor tècnic i fonaments científics sòlids pel manteniment dels valors ambientals propis d’aquests espais naturals. I demanam expressament a la Conselleria de Medi Ambient que qualsevol al·legació que es pugui presentar en referència al municipi de Pollença es resolgui amb el màxim rigor tècnic i amb fonaments científics tan sòlids, al manco, com els que justificaren la redacció del Pla que ara es sotmet a informació pública.

Zona humida de l'Ullal o Ullal Park S.L.

Biel Perelló

Biel Perelló | 22/02/2012, 23:02

Zona humida de l'Ullal o Ullal Park S.L. Bon article al bloc URXELLA d'Alternativa per Pollença.

Del blog del PSM Pollença

Joan M.

Joan M. | 25/02/2012, 10:00

Aquesta del Ple de dijous 23 de febrer, sembla una bona notícia, no ?

"El Ple d’ahir dijous 23 finalment va descartar la presentació de qualsevol tipus d’al·legació al Pla Hidrològic i per tant l’Ajuntament no demanarà que es redueixi la zona humida de l'Ullal. La retirada de la proposta de batlia es deu a que no hi havia consens dins el propi Equip de Govern per donar suport a l’al·legació, no, com ens varen explicar, perque no havien aconseguit el consens de l’oposició. Com hem dit el consens no hi era ni dins el propi govern.

Podem estar satisfets d’aquesta petita victòria pel medi ambient i per la feina feta. Es cert que això no garantitza al 100% que no es toqui la zona humida, ja que una al·legació de qualque partit polític o del propietari de la finca ja podria servir d’excusa al Govern Balear per reduir la protecció, i més sabent que el Batle va demanar al Conseller en la seva darrera visita oficial que es mirassin aquesta qüestió. Creim que des de l'Ajuntament no es pot anar per darrera i fer per la via informal el contrari del que ha decidit el ple: no al·legar i acceptar la zona humida de l’Ullal com està definida en el PHIB.

Hem de donar les gràcies molt especialment a totes les persones i entitats que s'han mobilitzat per defensar la zona humida de l'Ullal. Encara que la fena no està acabada, es demostra que amb l'ajuda de tots es pot intentar evitar tornar a caure en errors del passat, i protegir les poques zones que encara ens queden en el seu estat natural al Port de Pollença."

Diu que PP i LLiga aposten per protegit l'Ullal !!!!

Joan M.

Joan M. | 25/02/2012, 18:11

J. FRAU. DIARIO DE MALLORCA. 25/02/12.
Saltó la sorpresa en el pleno celebrado el pasado jueves en Pollença. El equipo de gobierno, integrado por PP y la Lliga Regionalista, retiró finalmente del orden del día las alegaciones a presentar al Plan Hidrológico en las que el Ayuntamiento solicitaba al Govern una delimitación de la zona húmeda de l´Ullal para dejar la puerta abierta a un posible desarrollo urbanístico en los espacios del humedal menos valiosos desde el punto de vista ambiental.
Tras la retirada del punto anunciada por el alcalde Tomeu Cifre (PP), la oposición decidió también renunciar a su propia moción, firmada por los partidos Alternativa, PSOE, PSM y Esquerra, que iba en el sentido contrario a la del equipo de gobierno e instaba al ejecutivo a no modificar la protección actual de l´Ullal.
El alcalde justificó la decisión de no alegar ante el Plan Hidrológico en la "falta de consenso" entre todas las fuerzas políticas y anunció que l´Ullal se mantendrá como rústico en la adaptación del PGOU al Plan Territorial. La alegación municipal incorporaba en esta ocasión un informe medioambiental en el que se instaba al Govern a realizar una revisión a fondo del humedal al considerar que el Plan Hidrológico no argumenta de forma suficiente si l´Ullal debe ser considerado un humedal.
Los miembros de la oposición expresaron su satisfacción por la decisión municipal. El portavoz del PSM, Tomeu Cifre, avisó de que el informe incorporado a las alegaciones "no está firmado por el técnico de medio ambiente, por lo que no es un documento oficial del Ayuntamiento". Por su parte, Pepe García, portavoz de Alternativa, reiteró la falta de oficialidad en el citado informe y añadió que la delimitación de l´Ullal "es imposible" debido a que parte de la zona húmeda está sepultada debajo de la vía de circunvalación.
La teniente de alcalde Malena Estrany, de la Lliga, apuntó que el informe técnico sobre l´Ullal "dice que no existen conocimientos ni recursos para delimitar la zona de forma rigurosa, lo que nos llevó a pensar que no era necesaria una revisión del Plan Hidrológico". La oposición cree que la falta de acuerdo entre PP y Lliga sobre esta cuestión motivó la retirada de las alegaciones.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars