Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Neu a Albercutx

Neu a Albercutx

La nevada d'aquest febrer ja s'ha etiquetat com a "històrica", però seria només la segona més important dels darrers 50 anys (ho diu en Jansà !), i per a alguns llocs de les Illes, en especial al ponent de Mallorca, a Palma, Calvià, Bunyola...), però malgrat la neu caiguda, tant a nivell tèrmic com de precipitació de neu, no hem superat, ni de lluny, el succeït a l'any 1956, considerat pels entesos com l'episodi més fred del segle XX a les Illes. Potser que a alguns indrets de les Illes s'hagin produït gruixos de neu superiors a aquell "any de la la neu", però a nivell global hem quedat força enrere. També la nevada del desembre de 1970 o la del gener de 1985 foren més importants que la d'aquest febrer a molts llocs de Mallorca (Pollença n'és un clar exemple). La nevada d'enguany ha a afectat a zones amb molta població fet que ha suposat un gran ressò mediàtic, però a nivell comparatiu seria més semblant a la del 1985 que va afectar amb més intensitat el Nord de Mallorca. Vos recomano encaridament el recull d'imatges de la nevada d'enguany fetes per l'amic Marcos Molina, una trucada seva em va treure del llit i va fer possible que vessi'm l'espectacle a Albercutx!.

A l'any 1956 es produïren tres onades de fred successives, els dies més freds i les nevades més intenses van ser durant la primera (2 al 4 de febrer) i la segona (10 al 12), la tercera fou del 20 al 22... molts de dies amb temperatures sota zero permeteren mantenir els gruixos de neu acumulats (superiors a 80 cm. a cotes baixes!); l'any 1956, a Lluc s'assoliren temperatures de -13,5ºC (enguany només de -7ºC i amb gruixos no superiors als 30 cm. a cotes baixes), eren altres temps i la població, a part de gaudir-ne, ho va patir de valent durant quasi un mes sencer !.

I la decepció dels pollencins i pollencines ha estat suprema: esperant embadalits la gran nevada i només quatre flòbies al poble !. Hem anat a jugar amb la neu a fora poble o els més agosarats han pujat al Tomir. Enguany no hem marcat, ni de prop, cap rècord, l'episodi més destacable es va produir la nit de l'11 al 12 de febrer a les muntanyes d'Albercutx, el mati del diumenge dia 12 la nevada a la Talaia fou intensa i impressionant, va passar desapercebuda per molta gent ja que la boira ho tapava tot... també l'any 1956 va nevar més a Albercutx, a Formentor (teniu aquí unes fotos impressionants), al Moll... i sobretot a Pollença !. Esperem no haver d'esperar 10 o 15 anys més !.

Pollença, 1956. GABRIEL PERELLO SIQUIER L'Ajuntament i l'església de Montision (Pollença). Fotografia feta pel meu pare Gabriel Perelló Siquier el febrer de 1956.



Per a mes informació:
  • 50 anys de "S'Any de sa neu", per Climent Picornell.
  • Comentaris

    Comentario

    Marcos Molina

    Marcos Molina | 05/03/2012, 09:01

    Gracias Biel por este recull y por recordarnos los hitos históricos de la nieve en Mallorca. Conocía la foto de Pollença de 1956 tan espectacular, pero hasta ahora no había podido ponerle nombre a su autor y resulta que era tu padre!

    No hay dos nevadas iguales. La del 1956 supuso un récord absoluto en todos los aspectos. La del 1985 (nací en 1965) recuerdo que fue muy importante por los importantes espesores en la serra de Tramuntana, no tanto en el interior de la isla. Sin embargo en 2/2012 fue a la inversa. Que la exagerada atención mediática de hoy día no nos haga olvidar los datos reales!

    Un fuerte abrazo!

    Marcos

    Re: Neu a Albercutx

    pmmp

    pmmp | 05/03/2012, 18:43

    Una entrada molt interessant i una reflexió molt encertada sobre l'important episodi de neu que hem tengut aquest mes de febrer.

    Estic completament d'acord amb tu en que aquesta nevada ha estat similar a la produida a l'any 1985 en molts de llocs però jo crec que mirant dades d'aquells anys (jo només tenia 9 anys i tenc pocs records) i sobretot al nord de l'illa i especialment a la Serra de Tramuntana l'episodi del 85 encara va ser molt superior al d'enguany.

    El que passa es que enguany on s'han donat les majors precipitacions a cotes baixes ha estat al ponent de l'illa i a Ciutat, les zones més poblades. Si a n'això i ajuntam una exagerada "publicitat" de la nevada per part dels mitjans de comunicació. Tenim com a resultat que pareix que ha caigut tot lo mon quan si que es tracta de l'episodi més important dels darrers anys però que tampoc ha batut rècords.

    En el cas de la Serra de Tramuntana, a cotes altes i als llocs on habitualment s'acumula més neu (Puig Major i zona del Massanella) hi ha hagut acumulacions espectaculars de neu, però personalment crec que la situació de desembre de 2008 encara va deixar més neu en aquests indrets, i la de gener de 2005 també s'hi va assemblar, per no parlar ja dels episodis del 85-86-87 i més enrera de finals dels 70.

    Com be diu en Marcos no hi ha dues nevades iguals, i enguany al nord de l'illa i a Pollença especialment no s'ha deixat sentir gaire. Jo el 4 de febrer quan tot el ponent estava colapsat per la neu estava pujant al Tomir però a Pollença no hi havia ni rastre de neu.

    En favor dels meteoròlegs (més prudents que no pas els periodistes, sobretot els de la nostra "estimada" televisió regional) amb els mapes a 5 dies vista de l'entrada d'aire fred, la precipitació prevista era molt més semblant a la del primer episodi produit a l'any 56, cosa que no es va acabar produint.

    Això si jo firmaria ara mateix cada any tenir un episodi de neu com el d'enguany, i més en els darrers anys en que les nevades importants cada cop son més escasses.

    Moltes gràcies per compartir amb tots aquestes imatges tan evocadores de l'irrepetible 1956.

    Salut!

    Re: Neu a Albercutx

    Pepe

    Pepe | 06/03/2012, 21:56

    Com sempre un plaer visual i "lectual"

    Afegeix un comentari

    Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

    Amb suport per a Gravatars