Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
#SaRàpita29A, ecologisme 2.0

#SaRàpita29A, ecologisme 2.0

Ha passat una setmana i he pensat era un bon moment per a reflexionar i recopilar informació sobre el que va passar aquell 29 d'Abril de 2012 a la Platja de Sa Ràpita.

La casserolada del 14 d'Abril davant el Consell de Mallorca tot i la magnífica intervenció de la portaveu del GOB al plenari no presagiava la mobilització que va venir pocs dies després. La crida feta pel GOB, la plataforma "Salvem Sa Ràpita" i Amics de la Terra el 26 d'abril, principalment a través del Facebook i Twitter era precisa: "Necessitam un mínim de 2.400 persones per fer una gran cadena humana que uneixi s'Arenal de Sa Ràpita i Es Trenc. Volem simbolitzar que aquestes magnífiques platges s'han de protegir al màxim i que el macro-complex hoteler amb camp de golf que es vol fer a Son Durí, a sols 150 metres, és un error que cal rectificar ara que hi som a temps. Ajuda'ns, el repte és gran i l'objectiu encara més. Vine a encadenar-te!". 4.914 persones confirmaren l'assistència a l'acte reivindicatiu via Facebook, les adhesions eren massives i l'ambient que s'anava generant arreu ja anticipava una participació massiva !.

8.000, 10.000, 12.000 participants? És el de menys, ha estat l'acció ecologista amb més participació convocada fora de Palma. Érem una munió de persones, suficients per fer mitja dotzena de cadenes humanes de cap a cap... famílies amb nins i nines, joves i majors, col.lectius diversos, votants de TOTS es partits... que de forma cívica i ordenada (cuidant al màxim l'entorn i no sortint de la platja i el que ha dit el Sr. Delgado són vuits i nous i cartes que no lliguen) expressaren el seu rebuig a polítiques urbanístiques davant les quals pocs es manifestaren l'any 1978 -El 21 de maig d'aquell any, unes 500 persones es manifestaren a la platja per oposar-se a la construcció d’un bar-restaurant sobre les dunes, naixia el lema "Salvem el Trenc!". Però el 30 setembre de 1983 ja foren 10.000 les persones que es manifestaren a Palma sota el lema "Salvarem Es Trenc!"-

El GOB no ha estat tot-sol, ha comptat amb el suport i implicació directe de la plataforma "Salvem Sa Ràpita" i Amics de la Terra, amb el lema "Encadena't per Sa Ràpita i Es Trenc", amb la intenció de fer una "manifestació lúdica" per "reclamar sentit comú" als partits polítics que impulsen el projecte en aquesta zona. Més de 19.000 persones han signat ja la petició "Salvemos Sa Ràpita, no a la construcción de un hotel" a través d'ACTUABLE. El dia 8 de febrer la plataforma "Salvem Sa Ràpita" entregà més de 16.000 signatures a la Conselleria de Turisme contra el projecte del macro-hotel. Queda clar que l'èxit de la campanya s'ha fonamentat en la seva difusió a través de les xarxes socials, que feien fum, marcant un nou "tempo" respecte a mobilitzacions anteriors.

Personalment, i encara em venen calfreds quan ho recordo, em quedo amb la imatge de la pancarta seguint la cadena humana, grans i petits s'anaven intercanviant a l'hora de portar-la, aquelles cares, aquells somriures!. Càmeres, telèfons mòbils, vídeos,"twits"... immortalitzaven els moments; cada un, cada una és va sentir protagonista en qualque moment ... i no tenc cap dubte, a l'hora de valorar aquest acte reivindicatiu, que ha estat el més "interactiu" de la història de l'ecologisme a les Illes Balears, al marge del gran ressò mediàtic que ha assolit a tots els nivells i que ha fet canviar la cara a més d'un.

Ni les multes sense sentit al vehicles dels participants, ni les declaracions del batle de Campos i del delegat d'urbanisme, ni les crítiques del Conseller de Turisme, ni la modificació barroera del planejament urbanístic... poden fer ombra al que va passar aquell 29 d'Abril de 2012 a s'Arenal de Sa Ràpita, Ses Covetes i Es Trenc.

QUI ESTIMA MALLORCA, NO LA DESTRUEIX !

Quedin idò en la nostra memòria les imatges que segueixen:

Vídeo del GOB-Mallorca sobre la cadena humana (marea humana) celebrada el 29/04/2012, per reclamar la retirada del projecte d'urbanització amb el qual es pretén construir un hotel de 1.200 places i un camp de golf vora la platja de Sa Ràpita (Mallorca, Illes Balears).

Vídeo Qui estima Mallorca no la destrueix! Salvem Sa Ràpita, salvem Es Trenc!. Filmat per José Juan Potti i Pedro Fiol, editat per Pedro Fiol, Música: Super 8 de Michael Giacchino

Vídeo Salvem Sa Ràpita i Es Trenc!, filmat per Miquel Muntaner.

Vídeo S.O.S en Sa Ràpita, filmat per José A. García Montes.

Contundent recull documental, un viatge des dels anys 80 fins a l'actualitat... poc ha canviat el discurs ("És hora de dir basta"). Qui estima Mallorca no la destrueix! Salvem Es Trenc! Salvem Mallorca.

"Encadena't per Sa Ràpita i EsTrenc". Muntatge de BARRI TV, música de Al-Mayurqa (No ens fareu callar).

Foto panoràmica de la cadena humana, realitzada per Miquel A. Dora.

Foto panoràmica de la lectura del manifest per part de Francesc Moll a Sa Ràpita, realitzada per Pau Genestra.

Fotografies "Salvem Sa Ràpita" realitzades per Marc Castejón. -Cal estar d'alta al Facebook per visualitzar-les-.

Imatges aèries de la cadena humana, fetes amb super-gran angular, realitzades per Alex Bonet de Smartaerials.com.

Fotografies de la cadena humana realitzades per Gaizka Taro.

Més fotografies de la cadena humana realitzades per Biel Perelló.

Galeria fotogràfica de la cadena humana al DIARIO DE MALLORCA.

Article actualitzat el 8 de maig de 2012.

Cartell Salvem Sa Ràpita 29/04/12

Salvem Sa Ràpita 29A - Gràcies !

Per a mes informació:

Comentaris

Salvem Sa Ràpita !!!!!

Joan M.

Joan M. | 06/05/2012, 18:47

No hi vaig poder anar però amb aquesta informació m'he emocionat, molt bones les fotos de l'esdeveniment. Gent de Pollença que hi va anar m'ho ha contat i estava impressionada, i que el batle va confondre un munt d'alga amb una duna !!!. Segur que ja ho saps, pero allà fan la platja neta amb tractors i remolcs que impacten 10.000 vegades mes que totes les persones caminant vora la mar... les ones i el vent en pocs dies deixaren la platja com estava. Fa vergonya la demagògia hipòcrita del batle i el conseller Delgado.
Gràcies, com sempre, i enhorabona per aquest article.

Sensibilitat contra caverna

joran R. Bosch Sangroniz

joran R. Bosch Sangroniz | 06/05/2012, 18:51

No me pensava mai que la convocatòria tingués l'èxit que va tenir.
I me va alegrar molt veura molta gent de Pollença i el Moll, de l'altra costa de l'illa, i ha mes gent compromesa i concienciada del que cavernicoles com el batlle actual de Campos voldrien...
Enhorabona al GOB i a tots els participants!!

Salvem Sa Rapita!!

Joan Ramon

Joan Ramon | 06/05/2012, 19:53

Enhorabona pel reportatge Biel, realment per a mi va ser molt emotiu, destacar el comprotament de la gent, que alguns interessats han volgut fer veuré que va ser incivic, i que per a mi va estar molt per damunt del comportament dels governants actuals. Realment, emociona veuré que tanta i tanta gent va dir no només no al macroprojecte de Sa Rapita, sino de qualque manera va dir no a un model que no fa més que empitjorar les nostres perspectives de futur.
Enhorabona per reportatge un cop més Biel.
Efectivament, qui estima Mallorca no la destrueix.
Salut!!!

Re: #SaRàpita29A, ecologisme 2.0

ARFV

ARFV | 06/05/2012, 21:08

Enhorabona per l’article,Biel. Segur que bauzàs-delgados i companyia estan ben sorpresos d’aquesta marea humana, maldament vulguin fer creure que no els hi importa. De cada dia més ciutadans els hi estan donat l’esquena. La gent s’està implicant perquè aquests impresentables (governants) s’estan desbocant i ja les hem d’aturar, esper que aprenguin que la prepotència i les amenaces encara treuen més gent al carrer. Si no perdem la unitat acabarem amb aquest desgavell.
Salut.

Re: #SaRàpita29A, ecologisme 2.0

Pepe

Pepe | 06/05/2012, 21:18

Un gran article que transmet el que vam viure i sentir, i que no pot embrutar gent tan mesquina com el batle de Campos i en Delgado.

Re: #SaRàpita29A, ecologisme 2.0

Garci

Garci | 07/05/2012, 15:43

Va ser un acte molt nombrós, ple de gent de tot tipus, amb ganes de reivindicar que la política urbanitzadora no ens agrada i, més enllà, ens uneix per enfrontar-nos-hi.

Re: #SaRàpita29A, ecologisme 2.0

dotdos

dotdos | 21/05/2012, 19:08

Gràcies! Una gran recopilació d'informació. La comparteixo a la xarxa!

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars