Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Can Pontico, de camp de tir a refugi de fauna

Can Pontico, de camp de tir a refugi de fauna

Ja han passat molts anys però record perfectament aquells diumenges a Can Pontico (Pollença), una part de la finca era un camp de tir, sovint hi havia activitats i competicions diverses organitzades per la Societat de Caçadors de Pollença: tir al colom (a mà o amb gàbies), tir al plat... També hi havia un bar-restaurant amb un alzinar proper on les nines i els nins hi jugàvem quan no miràvem les activitats del pares. De tot això només en queda ara una petita caseta ben enmig d'un camp conrat.

Caseta caçadors - Can PonticoLa caseta del camp de tir que feia funcions de magatzem, dotada fins i tot amb un urinaris... s'hi observen encara les restes del logotip de la "Sociedad de Cazadores de Pollensa".

Idò això, paradoxalment, aquell camp de tir de la meva infantesa (i la resta de la finca) s'han convertit, a principis d'aquesta primavera, en un nou refugi de fauna!. 36 noves hectàrees han incrementat les que ja eren lliures de la pressió cinegètica a Pollença, el nou refugi està integrat per zones forestals (alzinar, pinar i carritxar) i també per àrees de conreus de secà. A Pollença comptam ara amb 7 refugis de fauna: Can Pontico, Can Llompart, Can Cap de Bou, Can Cullerassa, La Plana den Rull, Ca na Marja, Can Sucrer i una part de la finca pública de Míner (Petit) que totalitzen 177 Ha. Pollença és el municipi de Mallorca amb major implantació d’aquesta figura de protecció, estam d'enhorabona!

La prohibició de la caça en aquestes finques permet la recuperació de la seva fauna, tant de la cinegètica (que no es pot caçar) com de la no cinegètica (que es veurà afavorida per la millora en les condicions de tranquil·litat).

Mapa refugi fauna de Can Pontico (GOB)Mapa amb la situació i superfície del refugi de fauna de Can Pontico. Font: GOB Mallorca.

A finals de setembre de 2011, en aquest mateix espai, fèiem referència a la falta de refugis de fauna i ens conhorta veure com es va incrementant progressivament la seva implantació, cal felicitar als propietaris que prenen aquesta iniciativa i a la vegada criticar la poca difusió i ajuda que dona el Consell de Mallorca per a la seva declaració. El GOB continua amb el seu programa de suport a la declaració de refugis de fauna per part de propietaris de finques que no volen que s’hi caci, vos animam a contactar amb aquesta associació si vos voleu sumar al programa (teniu tota la informació al final de l'article).

Nota: la imatge que encapçala aquest article ha estat modificada digitalment pel que fa a la ubicació dels cartells normatius referents a la figura de "refugi de fauna", amb una intenció simplement divulgativa. Estan ubicats correctament a altres indrets de la finca.

Refugis de fauna-GOB

Per a mes informació:

Comentaris

Gran sorpresa !

Joan M.

Joan M. | 02/06/2012, 19:17

No en sabia res de tot això ! No entenc com un tema tan important pareix que és secret, si que es preocuparen per fer "coto" quasi tot Pollença, però ni l'Ajuntament ni altres institucions promocionen els refugis. El que no potser és que no es conegui el tema i tampoc ajudin als propietari. La meva felicitació als que ho han fet i també al GOB per donar llum i ajuda en aquest tema. Molt ben fet !! A veure si puc convencer a algun més que s'hi apunti.

Re: Can Pontico, de camp de tir a refugi de fauna

Pepe

Pepe | 02/06/2012, 21:38

Tan de bon es multipliquen els refugis de fauna. Per desgràcia Pollença també destaca pels seus vedats de caça major.

Felicitacions

Laura Jones

Laura Jones | 02/06/2012, 23:25

Jo tampoc en tenia cap tipus d'informació dels refugis de fauna, em sembla fastàstic que Pollença destaqui en alguna cosa bona.
Per cert, em prenc la llibertat de demanar una publicació en reconeixement de la gran feina que fan al Refugi d'Animals de Pollença. És una petició :)

Reserves i refugis

Mateu Vila

Mateu Vila | 03/06/2012, 07:59

Jo no som gens expert en tot això, però m'agrada gaudir de la natura i del nostre entorn.
L'unic que volia comentar és que no hi temps que no torn.
Al final, la natura és la més sabia de totes i la resta em de fer el que ella ens diu.

Gràcies

Felicitació

Miquel Ferrà

Miquel Ferrà | 03/06/2012, 21:15

Una felicitació molt sincera a Can Pontico.

Felicitació

Joan Ramon

Joan Ramon | 03/06/2012, 22:56

Enhorabona per l'iniciativa!!

Més refugis !!!!

Pere C.

Pere C. | 04/06/2012, 09:21

Jo vull donar una gran enorabona a tots els propietaris que s'han decidit a tirar endavant un refugi de caça !! Si no vaig malament quasi a tot Pollença es pot caçar i es terreno libre, cosa feta legalment pels caçadors pero a mi me sembla una mangarrufa. A veure si mes gent si apunta, ja veis que el GOB pot fer tots els tramits. Jo ja estic cansat de rebre perdigonades per damunt ca meva.

Els refugis de fauna fan nosa al Consell

Biel Perelló

Biel Perelló | 16/06/2012, 11:35

Ofensiva del Consell de Mallorca contra els refugis de fauna: el Consell tramita la imposició d’una taxa injusta i abusiva que podria implicar la desaparició d’aquests espais on no es pot caçar.
El GOB ho interpreta com a jugada política, en resposta a la pressió de determinats sectors del món de la caça, per evitar que segueixi prosperant aquesta figura de protecció.

Aprovada una moció per la supresió de la taxa

Biel Perelló

Biel Perelló | 30/06/2012, 09:37

Al ple de l'Ajuntament de Pollença del passat 27 de juny es va aprovar PER UNANIMITAT la moció presentada per Alternativa per Pollença, PSOE, PSM i Esquerra demanant al Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca una rectificació de l’ordenança, i la supressió de la taxa de matrícula anual per als refugis de fauna. Un camí que podrien seguir altres ajuntaments.

El GOB felicita l'Ajuntament de Pollença

Biel Perelló

Biel Perelló | 02/07/2012, 20:40

El GOB felicita l’Ajuntament de Pollença per la moció contra la taxa als refugis de fauna. Ha fet arribar el seu suport i agraïment a l’Ajuntament de Pollença per l’aprovació d’una moció en que s’insta al Consell de Mallorca a descartar l’aplicació d’una taxa anual als refugis de fauna.

Reunió amb la Consellera de Medi Ambient del CM

Biel Perelló

Biel Perelló | 11/07/2012, 17:19

Dia 10 de juliol representants del GOB i propietaris de refugis de fauna es reuniren amb la Consellera de Medi Ambient , es va sol·licitar que es descarti la imposició de la taxa anual als refugis de fauna, que suposaria pagar per hectàrea 8 vegades més que els vedats de les societats de caçadors locals.

Ja tenim la taxa ?

Joan M.

Joan M. | 27/07/2012, 10:44

De la web del GOB:

25/07/2012 El Ple del Consell de Mallorca podria aprovar demà la taxa contra els refugis de fauna

Una taxa injusta, ofensiva, abusiva i sense precedents

El Ple del Consell de Mallorca debatrà demà la “Proposta d'acord d’aprovació definitiva de l’ordenança reguladora de les taxes corresponents a tràmits administratius i serveis en matèria de caça i pesca fluvial a Mallorca, aprovada inicialment pel ple del consell de Mallorca en sessió de dia 12 d’abril de 2012.”

Aquesta ordenança disposa una nova taxa anual sobre els refugis de fauna que suposarà als propietaris de finques haver de pagar 17,56 € per Ha i any per les primeres 20 Ha (amb un suplement si la superfície és superior). Per al cas dels vedats de caça privats la taxa serà de la meitat (8,80 € per Ha i any) i per als vedats locals, gestionats per societats de caçadors, serà de només una vuitena part (2,2 € per Ha i any).

Recordem que els refugis de fauna són zones on no es pot caçar de forma general, i que tenen com objectiu facilitar la conservació de la fauna silvestre que hi viu. Normalment són impulsats pels propietaris de finques no volen que es caci dins ca seva, i compten amb el suport del GOB durant la tramitació, ja que consideram que és una necessitat comptar amb zones on la fauna es pugui refugiar, reproduir-se o descansar amb la tranquil·litat necessària.

La mesura és injusta, per gravar amb una taxa una funció pública i socioambiental (la conservació de la fauna), i que no comporta cap tipus d’aprofitament particular. A més a més és clarament ofensiva contra els refugis de fauna i els seus propietaris: hauran de pagar 17,56 € per hectàrea per què altres no puguin caçar dins ca seva, mentre els caçadors només hauran de pagar una vuitena part per poder caçar, dins finques que a més a més són seves. Això és injustícia, discriminació i ofensa contra els propietaris de les finques que formen part de refugis de fauna, i un atac claríssim contra aquesta figura de protecció.

El Consell justifica la mesura pel cost dels tràmits administratius que implicarà el seguiment anual dels refugis. Ara resultarà que el Departament de Medi Ambient del Consell dedicarà proporcionalment més esforços a controlar la situació a les zones on no es caça que en vetllar pel que passa als vedats de caça. Ens sembla absurd, i una mala excusa gens convincent.

Recordem que la figura dels refugis de fauna (abans denominats refugis de caça) existeix des de l’any 1970 (antiga llei de caça estatal) i que mai fins ara enlloc (ni a nivell estatal ni autonòmic) s’havia plantejat una taxa anual com aquesta. El GOB no ha pogut trobar un cas similar a altres comunitats autònomes, i tampoc existeix la taxa a les altres Illes. Es veu que els legisladors havien considerat fins ara que la funció ambiental dels refugis no havia de ser carregada amb una taxa. Els actuals responsables de Medi Ambient al Consell de Mallorca pensen diferent.

Des del GOB pensam que aquesta iniciativa és producte de la pressió d’algunes societats de caçadors locals sobre el Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca. La figura de refugi de fauna és una bona opció per als propietaris rurals cansats de patir que els caçadors entrin dins ca seva i causin danys o molèsties. Interpretam que la creació de refugis és percebuda negativament per les societats de caça locals, ja que retalla superfície als vedats municipals. I els dirigents del Consell semblen molt predisposats a satisfer la demanda de les societats de caçadors.

Curiosament, també demà es porta al plenari l’aprovació de la “Proposta d'acord d’aprovació definitiva de l’ordenança del Consell de Mallorca per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions en matèria cinegètica i de pesca fluvial, aprovada inicialment pel ple del Consell de Mallorca en sessió de dia 12 d’abril de 2012.” Aquesta ordenança facilitarà una línia de subvencions, bàsicament adreçada a les societats de caçadors, per a finançar la seva activitat. El GOB va al·legar en el seu moment, reclamant la inclusió dels propietaris de refugis de fauna com a beneficiaris, però des del Consell es va respondre que “l'objecte principal de les subvencions de caça és fomentar les activitats que es duen a terme en matèria de caça i pesca fluvial, que són les que interessa promoure des del Departament de Medi Ambient. Atès I'anterior no s'ha considerat adient subvencionar les activitats que es duen a terme en els refugis de fauna, ja que aquestes no es basen en el desenvolupament d'activitats ni de caça ni de pesca fluvial, així com tampoc de fauna cinegètica, en ser I'objecte de la declaració del refugi assegurar la conservació d'espècies de fauna silvestre.” A més de la greu incorrecció tècnica (la fauna cinegètica forma part de la fauna silvestre), a la vista d’aquesta línia de subvencions i de la taxa als refugis de fauna queda clar què interessa afavorir i què interessa castigar als responsables del Departament de Medi Ambient del Consell.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars