Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perell - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Segent »
Compartir

Compartir "Sa Bufera"

La prctica totalitat de la meva experincia laboral sha desenvolupat a "Sa Bufera", i em costaria molt dir que mhauria agradat fer una altra cosa; en especial pels companys i els amics fets, per les experincies i coneixements que mha ofert i per les persones que he conegut compartint les seves singulars vivncies i saviesa. A finals del 1988 la veia fora ms inhspita que ara, amb ms secrets i misteris, ms grandiosa, mhi vaig acostar amb respecte, a ella i la seva gent, amb ganes daprendre i tamb de compartir...

La visi que avui tenim della s el reflex de lacci dels seus venats (habitants nha tingut pocs!), dels seus usuaris, lhan feta les persones que han compartit en diferents formes "Sa Bufera": els marjalers i marjaleres, els escuradors, els pescadors i els caadors, els pastors i els pagesos, els enginyers anglesos (o no), els guardes, els especuladors, els hotelers, els turistes, els ecologistes, els escolars, els cientfics... els visitants en general (3 milions fins ara!); per tamb nosaltres, treballadors i treballadores de plantilla que hi hem posat (hi posam!) esfor i ganes en aquesta nova curolla de la conservaci del Parc... Per tamb ha estat (s encara?) un histric conflicte dinteressos entre la natura i els guanys materials... i aix sempre ha pesat!

Els trenta anys del parc han suposat dos escenaris diferents i contradictoris al temps: un de millora constant de la seva biodiversitat dins lmbit de la zona protegida, beneficiada per les diverses actuacions de gesti, i laltre, de ressentiment de la qualitat ambiental del seu entorn immediat; el Parc es troba envoltat ara, a ms de la central trmica amb el seu abocador de cendres, de ms urbanitzacions litorals, dun polgon industrial, de depuradores daiges residuals caracteritzades pel seu mal funcionament i de la zona dagricultura intensiva ms extensa de Mallorca. Ens alegram de no haver-hi dafegit tamb un camp de golf.

He tingut la sort de treballar amb gent especial, que va obrir el prim als nous encarregats i va compartir noms de llocs, de plantes, danimals i de coses que venien de temps llunyans. Gent de paraula, fidel i treballadora com cap altra... Aquelles gruixudes mans aferrades a la crossa, aquell puret al costat dels llavis, aquella indumentria caracterstica i el renou matinal del seu motoret formen part del meu imaginari... Grcies, lAmo en Lloren, per compartir aquells anys!

Quatre senalletesAmb Francesca Cresp, Alexandre Forteza i Miquel Frontera, a Sa Roca

Lpoca dels terratinents, la de les dessecacions i les construccions faraniques, la de les caceres i pesqueres, la de larrs, la sal i el paper pertanyen al passat, juntament amb les vides miserables, els treballs incansables i els somnis de les persones que en foren protagonistes i que ens han allionat. Aquests trenta anys del Parc Natural han consolidat un nou perode, que s preveu llarg, daquesta intensa histria de "Sa Bufera", de la seva protecci, restauraci i conservaci. Han estat 147 les persones que hi han treballat oficialment, i moltes ms (1.927 !) les que han participat com a voluntaris o collaboradors cientfics o acadmics. Durant aquests anys, totes i tots, han deixat les seves petjades, ms o menys fondes, per totes importants, compartint les ms singulars i variades experincies... Queda encara molt per fer a "Sa Bufera"!

Pels veterans i pels ms novells, pels davui i pels dahir... molts danys per aquest trent aniversari!... I ja ho deia un pescador per devers Sa Punta dEs Vent... trenta, quaranta... i no hi hem arribat mai ! (o quelcom parescut!!).

Naufragi Pixedis

La primera barca segadora, na Pixedis, va naufragar... Amb en Xisco Lillo, en Pep Campins i en Toni Verd.

Desprs de 5 anys exactes de silenci blocaire, avui ho pagava tornar a escriure... vos promet que no vos martiritzar, just ser per aqu quan en senti necessitat.

Pere Vicens

Els acomiadaments il.legals i barroers fets pel Govern de J.R Bauz a travs de Biel Company al desembre del 2012 foren uns dels motius per deixar d'escriure a aquest bloc. A la foto, un jove Pere Vicens, descobrint els aucells als infants.

Comentaris

30 anys!

F. Lillo

F. Lillo | 28/01/2018, 11:27

Sn trenta anys d'anar embolicant un gran feix de bagatge conformat de les ms diverses i enriquidores experincies. Tot aquest material dona sentit a la feina feta.
Grcies per compartir'ho i ara que ho has reprs no ho deixis!

Re: Compartir "Sa Bufera"

Pere Vicens

Pere Vicens | 28/01/2018, 11:35

Em sento orgullos de ser buferer. Vagi on vagi, sigui on sigui, sempre tinc la bufera al cap, al cor i a la boca.

Foren, sn i sern anys de formaci i conformaci de cada un de nosaltres.

Grcies, Biel, per posar colors i formes a aquest sentiment.

Grcies Xisco!

Biel

Biel | 28/01/2018, 11:38

Potser segueixi les teves passes i comenci una crnica de s'Albufera... dels darrers 30 anys. Material en tenc de sobres. Amb salut!!

Grcies Pere!

Biel

Biel | 28/01/2018, 11:43

L'agressi, en forma d'acomiadament maquinat barroerament, que vos feren a vosaltres, ara fa cinc anys, ha estat sense cap mena de dubte el moment ms trist que he viscut a S'Albufera al llarg d'aquests 30 anys, i encara no m'he recuperat.

Per molts d'anys!

Miquel ngel Dora

Miquel ngel Dora | 28/01/2018, 13:55

Encara ara, desprs de 30 anys, podeu sentir-vos orgullosos de seguir essentr el "primer" Parc Natural de les Illes Balears. Sense cap dubte ho s grcies a gent com t que l'estima i la viu intensament.

Grcies MAD

Biel

Biel | 28/01/2018, 14:33

Grcies a tu per compartir amb nosaltres les teves imatges tan sensibles i espectaculars, tamb formen part d'aquestes dcades.

Re: Compartir "Sa Bufera"

Elena

Elena | 28/01/2018, 16:43

Pre molts anys! Una abraada.

Molts d'anys!

Margalida Roig

Margalida Roig | 28/01/2018, 19:31

Contenta d'haver pogut viure part daquests 30 anys de Sa Bufera. I agrada a tots aquells bons buferers, companys i companyes, que han compartit vivncies, coneixements i, sobre tot, estima cap a un espai nic!
Grcies, Biel, per compartir aquestes paraules i imatges... Per molts anys ms!

Grcies Elena !

Biel

Biel | 28/01/2018, 20:00

T'assegur que desprs de 5 anys, no ha estat fcil seguir el procediment per fer els ajustos al bloc... per ja veus, ha funcionat. Grcies per seguir!.

Grcies Margalida !

Biel

Biel | 28/01/2018, 20:08

Els corrents no sempre ens sn favorables, i l'herbei i la rbola fa qualque vegada molt difcil el trnsit pels canals, per si hi ha bones mans a la crossa i fora a les cames, el barquet prest o tard, sempre arriba "a port". Grcies per esser-hi !

Re: Compartir "Sa Bufera"

Ramon Sellas

Ramon Sellas | 28/01/2018, 22:05

Per molts anys!!!

grcies

Joan Ramon

Joan Ramon | 29/01/2018, 09:35

Grcies Biel per compartir fotografies i moments.

Белорусская одежда Свитмода Бай. Размеры от 40 до 74|Белорусский трикотаж Sweetmoda|Женская одежда Свитмода из Беларуси по низким ценам|

Kristaglity

Kristaglity | 29/03/2020, 09:39

Белорусский трикотаж Свитмода|Молодежная женская одежда Свитмода|Одежда женская больших размеров Свитмода Бай|

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars