Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Compartir

Compartir "Sa Bufera"

La pràctica totalitat de la meva experiència laboral s’ha desenvolupat a "Sa Bufera", i em costaria molt dir que m’hauria agradat fer una altra cosa; en especial pels companys i els amics fets, per les experiències i coneixements que m’ha ofert i per les persones que he conegut compartint les seves singulars vivències i saviesa. A finals del 1988 la veia força més inhòspita que ara, amb més secrets i misteris, més grandiosa, m’hi vaig acostar amb respecte, a ella i la seva gent, amb ganes d’aprendre i també de compartir...

La visió que avui tenim d’ella és el reflex de l’acció dels seus veïnats (habitants n’ha tingut pocs!), dels seus usuaris, l’han feta les persones que han compartit en diferents formes "Sa Bufera": els marjalers i marjaleres, els escuradors, els pescadors i els caçadors, els pastors i els pagesos, els enginyers anglesos (o no), els guardes, els especuladors, els hotelers, els turistes, els ecologistes, els escolars, els científics... els visitants en general (3 milions fins ara!); però també nosaltres, treballadors i treballadores de plantilla que hi hem posat (hi posam!) esforç i ganes en aquesta ’nova’ curolla de la conservació del Parc... Però també ha estat (és encara?) un històric conflicte d’interessos entre la natura i els guanys materials... i això sempre ha pesat!

Els trenta anys del parc han suposat dos escenaris diferents i contradictoris al temps: un de millora constant de la seva biodiversitat dins l’àmbit de la zona protegida, beneficiada per les diverses actuacions de gestió, i l’altre, de ressentiment de la qualitat ambiental del seu entorn immediat; el Parc es troba envoltat ara, a més de la central tèrmica amb el seu abocador de cendres, de més urbanitzacions litorals, d’un polígon industrial, de depuradores d’aigües residuals caracteritzades pel seu mal funcionament i de la zona d’agricultura intensiva més extensa de Mallorca. Ens alegram de no haver-hi d’afegit també un camp de golf.

He tingut la sort de treballar amb gent especial, que va obrir el “prim” als nous “encarregats” i va compartir noms de llocs, de plantes, d’animals i de coses que venien de temps llunyans. Gent de paraula, fidel i treballadora com cap altra... Aquelles gruixudes mans aferrades a la crossa, aquell puret al costat dels llavis, aquella indumentària característica i el renou matinal del seu “motoret” formen part del meu imaginari... Gràcies, l’Amo en Llorenç, per compartir aquells anys!

Quatre senalletesAmb Francesca Crespí, Alexandre Forteza i Miquel Frontera, a Sa Roca

L’època dels terratinents, la de les dessecacions i les construccions faraòniques, la de les caceres i pesqueres, la de l’arròs, la sal i el paper pertanyen al passat, juntament amb les vides miserables, els treballs incansables i els somnis de les persones que en foren protagonistes i que ens han alliçonat. Aquests trenta anys del Parc Natural han consolidat un nou període, que és preveu llarg, d’aquesta intensa història de "Sa Bufera", de la seva protecció, restauració i conservació. Han estat 147 les persones que hi han treballat “oficialment”, i moltes més (1.927 !) les que han participat com a voluntaris o col·laboradors científics o acadèmics. Durant aquests anys, totes i tots, han deixat les seves petjades, més o menys fondes, però totes importants, compartint les més singulars i variades experiències... Queda encara molt per fer a "Sa Bufera"!

Pels veterans i pels més novells, pels d’avui i pels d’ahir... molts d’anys per aquest trentè aniversari!... I ja ho deia un pescador per devers Sa Punta d’Es Vent... “trenta, quaranta... i no hi hem arribat mai !“ (o quelcom parescut!!).

Naufragi Pixedis

La primera barca segadora, na Pixedis, va naufragar... Amb en Xisco Lillo, en Pep Campins i en Toni Verd.

Després de 5 anys exactes de silenci blocaire, avui ho pagava tornar a escriure... vos promet que no vos martiritzaré, just seré per aquí quan en senti necessitat.

Pere Vicens

Els acomiadaments il.legals i barroers fets pel Govern de J.R Bauzá a través de Biel Company al desembre del 2012 foren uns dels motius per deixar d'escriure a aquest bloc. A la foto, un jove Pere Vicens, descobrint els aucells als infants.

Comentaris

30 anys!

F. Lillo

F. Lillo | 28/01/2018, 11:27

Són trenta anys d'anar embolicant un gran feix de bagatge conformat de les més diverses i enriquidores experiències. Tot aquest material dona sentit a la feina feta.
Gràcies per compartir'ho i ara que ho has reprès no ho deixis!

Re: Compartir "Sa Bufera"

Pere Vicens

Pere Vicens | 28/01/2018, 11:35

Em sento orgullos de ser buferer. Vagi on vagi, sigui on sigui, sempre tinc la bufera al cap, al cor i a la boca.

Foren, són i seràn anys de formació i conformació de cada un de nosaltres.

Gràcies, Biel, per posar colors i formes a aquest sentiment.

Gràcies Xisco!

Biel

Biel | 28/01/2018, 11:38

Potser segueixi les teves passes i comenci una crònica de s'Albufera... dels darrers 30 anys. Material en tenc de sobres. Amb salut!!

Gràcies Pere!

Biel

Biel | 28/01/2018, 11:43

L'agressió, en forma d'acomiadament maquinat barroerament, que vos feren a vosaltres, ara fa cinc anys, ha estat sense cap mena de dubte el moment més trist que he viscut a S'Albufera al llarg d'aquests 30 anys, i encara no m'he recuperat.

Per molts d'anys!

Miquel Àngel Dora

Miquel Àngel Dora | 28/01/2018, 13:55

Encara ara, després de 30 anys, podeu sentir-vos orgullosos de seguir essentr el "primer" Parc Natural de les Illes Balears. Sense cap dubte ho és gràcies a gent com tú que l'estima i la viu intensament.

Gràcies MAD

Biel

Biel | 28/01/2018, 14:33

Gràcies a tu per compartir amb nosaltres les teves imatges tan sensibles i espectaculars, també formen part d'aquestes dècades.

Re: Compartir "Sa Bufera"

Elena

Elena | 28/01/2018, 16:43

Pre molts anys! Una abraçada.

Molts d'anys!

Margalida Roig

Margalida Roig | 28/01/2018, 19:31

Contenta d'haver pogut viure part d’aquests 30 anys de Sa Bufera…. I agraïda a tots aquells bons buferers, companys i companyes, que han compartit vivències, coneixements i, sobre tot, estima cap a un espai únic!
Gràcies, Biel, per compartir aquestes paraules i imatges... Per molts anys més!

Gràcies Elena !

Biel

Biel | 28/01/2018, 20:00

T'assegur que després de 5 anys, no ha estat fàcil seguir el procediment per fer els ajustos al bloc... però ja veus, ha funcionat. Gràcies per seguir!.

Gràcies Margalida !

Biel

Biel | 28/01/2018, 20:08

Els corrents no sempre ens són favorables, i l'herbei i la rèbola fa qualque vegada molt difícil el trànsit pels canals, però si hi ha bones mans a la crossa i força a les cames, el barquet prest o tard, sempre arriba "a port". Gràcies per esser-hi !

Re: Compartir "Sa Bufera"

Ramon Sellas

Ramon Sellas | 28/01/2018, 22:05

Per molts anys!!!

gràcies

Joan Ramon

Joan Ramon | 29/01/2018, 09:35

Gràcies Biel per compartir fotografies i moments.

zWkQdRhcgqunT

DTxWVqnNOsJXwCy

DTxWVqnNOsJXwCy | 26/09/2020, 09:49

hvCHtBkmRdjc

SOYkQurieECW

OvTyfCmZJcz

OvTyfCmZJcz | 26/09/2020, 09:49

oMSierChuzWDdjUL

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars