Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Naixeran les orquídies a Son Bosc ?

Naixeran les orquídies a Son Bosc ?

Ha passat el que ningú volia que passés, ha triomfat la irracionalitat i la caverna mes tèrbola dels depredadors del Territori i la Natura. Avui, l'Ajuntament de Muro, amb els vots favorables de UM i PP-CdM i els vots en contra dels regidors del PSIB (PSOE)- Entesa, ha concedit la llicència d'obres per a que la promotora pugui iniciar el projecte de construcció d'un camp de golf a Son Bosc (Muro), si no s'aplica de forma immediata una suspensió cautelar de la llicència, l'entrada de les màquines potser imminent. No puc entendre encara com s'ha arribat a aquesta situació.

Les possibilitats d'impedir aquest nou atemptat ecològic a l'entorn de s'Albufera de Mallorca son poques, algunes depenen de la voluntat de institucions i governants i altres dependran ja de l'acció de la justícia si, com s'ha anunciat, s'interposen els pertinents contenciosos administratius.

La història del "cas Son Bosc" és llarga, es remunta a l'any 1999, i ha estat una de les campanyes on el GOB i altres associacions hi han dedicat mes esforços i que ha generat mes informació a la premsa. La darrera nota informativa del GOB resumeix perfectament el que ha passat fins ara.

...L'única població europea d'orquídia de prat es troba avui amenaçada. Els últims censos han avaluat en uns 1300 els exemplars presents en la zona de s'Albufera de Mallorca; situada en el Nord-oest de la illa, és la zona humida mes important de les Illes Balears, catalogada com parc natural des de 1988, lloc Ramsar des de 1989, reserva biogenètica i LIC . El parc protegeix una tercera part de la població d'orquídies, però unes 900 d'elles es troben en la zona perifèrica de Son Bosc (terme municipal de Muro); on una promotora ha projectat un camp de golf que suposaria un elevat impacte per la biodiversitat de l'entorn immediat del parc...

Per a mes informació pots llegir l'article sencer L'Orquídia de Prat, amenaçada.

La imatge d'aquestes orquídies de prat, que acompanya aquest post, esta feta a Son Bosc la passada primavera, potser el seu espai vital sigui ocupat aviat per "greens" i "bunkers", no podem permetre la destrucció de tanta bellesa !!.

Comentaris

Benvingut

Joan Vicenç

Joan Vicenç | 14/03/2008, 07:05

Un disseny molt ben assolit, l'eina, i un camí per recórrer, qualque tram el podem fer plegats. Una abraçada. JV

No ho hem de permetre

Toni Cladera

Toni Cladera | 14/03/2008, 07:25

.. Biel, valgui aquesta polida foto per fer-te un comentari:

El Consell Insular de Menorca ha expropiat el camí que du a la platja verge de La Vall, fins ara de pagament.
Qualqú, propietat o consell, ha llaurat uns terrenys plans d'arenisca per tal de diferencia el camí públic i el privat. Resultat:

Uns 30/40 nius d'abellarol a fer punyetes!!!! Estic amargat. Esperem que aquests animalons tornin a fer els seus nius sense pensar amb aquesta destroça.
Ja fa uns anys l'Admó. va fer sembrar de pins joves una gran zona d'extracció d'arenisca sense pensar que afectava a uns 30/40 nius més d'abellarol.
Mira que ni ha pocs, que encara els farem fugir del tot!!!!

Tot aquest rollo per dir-te que no aturis amb les teves inquietuts, Biel.
Bona feina

Enhorabona

Ramon Sellas

Ramon Sellas | 14/03/2008, 09:15

Enhorabona Biel per aquest nou FotoBloc. Molt bones les fotos que a ben segur serviran per divulgar i fer estimar la natura. Salut!

Re: Naixeran les orquídies a Son Bosc ?

Garci

Garci | 14/03/2008, 09:48

Tens un bloc magnífic! Per cert, per la tele fent fotos als dofins quedares molt bé!
Aniré seguint el bloc i t'afegiré als enllaços al bloc Urxella.

Bona feina.

Benvingut al club!

Climent

Climent | 14/03/2008, 11:51

Hola Biel:
Benvingut al club dels bloguers, ho has fet amb una bona entrada, ja t'he sindicat als meus favorits.

Enhorabona

Pepe

Pepe | 14/03/2008, 12:10

Espectacular blog Biel, enhorabona per fer-nos gaudir d'aquesta manera d'un entorn cada vegada més amenaçat.
Al tema de Son Bosc restà molt clar que ni UM ni PP han canviat res la política destructiva que han fet aquests quatre darrers anys.

Visca la NATURA

Mateu Vila Cerdà

Mateu Vila Cerdà | 14/03/2008, 12:33

Bon dia.
Enhorabona per aquest bloc fotogràfic, una passada. M'encanta, m'agrada molt la fotografia i tú en saps un bon tros.
La natura, amb el camó que portam, només la podrem veure amb imatges magnífiques com aquestes.

Enhorabona, ànims i sort.

Excel.lent pàgina i Son Bosc.

Gero

Gero | 14/03/2008, 13:46

Enhorabona per la web i ànims per Son Bosc¡¡¡; crec que aquest moment es pot considerar com de "dol" pel que està a punt de morir i perque una vegada més triomfa la mediocritat i la irracionalitat front al sentit comú i la lògica més senzilla.
Tots els qui estimam i defensam la protecció de la zona, crec que compartim un sentiment d'impotència i ràbia continguda.
S'ha perdut una batalla, però no sa guerra, hem de continuar lluitant per Son Bosc i per altres indrets.
A tú especialment Biel, no deixis que aquestes malifetes et llevin sa il.lusió que sempre poses en les coses, continua així.
Molt bona pàgina i molt bona feina, salut¡¡¡

Salutacions

joan ramon

joan ramon | 14/03/2008, 18:02

Enhorabona biel
Sempre un plaer poder observar les teves fotografies.

És magnífic el teu fotobloc

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 15/03/2008, 06:36

Em fa molta il·lusió que m'enllacis.
Em sap greu començar demanant-te un favor: tindries alguna foto de la vinguda del Dalai Lama a Pollença? És que m'he tirada de cap a defensar el Tíbet contra aquestes genetes que l'oprimeixen.
Més calmada i més reposada, miraré el bloc més endavant. Està tan ben fet que, a banda d'admiració i d'enveja, mereix una mirada més profunda.
L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

Fantàstic!

Margalida

Margalida | 16/03/2008, 12:01

Ja era hora que te deixes un comentari, esta molt bé!, m'agrada molt u bloc! i les fotos tan guapes com sempre!!
Aniré passant!

Un besito! IA

Fantastica iniciativa

Cati

Cati | 17/03/2008, 14:04

Saps que soc una ferma admiradora de les teves fotografies i que compartim la forma d'atracar-nos i estimar la nostra malmesa natura. No puc més que donar-te l'enhorabona per la teva iniciativa que de ben segur unificarà opinions cap a la defensa dels nostres tresors naturals, magnificament captats per la teva sensibilitat cap a ella. Una aferrada ben forta, Biel.

Gràcies !!

Biel

Biel | 17/03/2008, 17:59

Gràcies a totes les persones que deixau els vostres comentaris, s'agraeixen especialment en aquests inicis del FotoBloc... esper que la màgia de la primavera es torni repetir enguany a Son Bosc, amb les orquídies de prat, els falcons marins i els abellarols,.... Salut !

SALVEM SON BOSC !!

Editorial T.Mallorca

Editorial T.Mallorca | 17/03/2008, 23:11

L’aprovació del camp de golf de Son Bosc, a Muro, per part de l’ajuntament d’aquest és vist per l’opinió pública com a un fet més propi d’èpoques passades (anys 60 i setanta) que de l’any 2000. I és que l’impuls que l’ajuntament de la localitat i els hotelers de la platja de Muro han donat al projecte perjudica precisament el producte turístic que Mallorca vol vendre, basat en la preservació del paisatge. La situació del futur camp de golf, devora el Parc natural de l’Albufera, i els atractius naturals de la zona, prou coneguts, fan més incomprensible la decisió. El fet arriba en uns moments en què tant des del Govern de les Illes Balears com des del Consell de Mallorca es prenen mesures per reparar els despropòsits urbanístics de la legislatura passada. La tasca d’aquestes administracions és ara fer tornar enrere l’acord municipal i preservar l’espai. I serà feina de la societat civil continuar vigilants perquè els governants compleixin els seus compromisos de protecció del medi natural. Perquè els votants no permetran un nou Son Espases aquesta legislatura. Salvar Son Bosc és salvar Mallorca.

Tribuna Mallorca: Viure a costa dels altres

Andreva

Andreva | 19/03/2008, 14:43

Els de Tribuna Mallorca viuen a costa de la feina dels altres. T'han robat la foto de l'orquídea i amb tan mala llet que et retallen la firma! Manda guevos.

Males notícies...

Falcó

Falcó | 27/03/2008, 17:49

La jutgessa denega la suspensió «cautelaríssima» del futur golf... publicat a Diari Balears avui, seguiu l'enllaç.

Passejada per Son Bosc

Jaume Payeres

Jaume Payeres | 02/04/2008, 15:24

Diumenge 13 d'Abril, l'Associació de joves de Muro ha organitzat una passejada reivindicativa per la zona de Son Bosc, estau tots convidats, l'expedició, que esperem que sigui molta gent, venguin d'on venguin seran ben rebuts, partirà de davant l'Ajuntament de Muro a les 11h.
Si el que volem els mallorquins, ja que vivim del turisme, és tenir un turisme de qualitat, per favor hem de mirar d'aturar aquest atemptat ecològic que es vol fer a Son Bosc i per acabar una frase del bon escriptor portuguès José Saramago “El turisme de qualitat és aquell que visita els llocs que se respecten a ells mateixos”.

Vine a conèixer SON BOSC

Falcó

Falcó | 08/04/2008, 22:48

Diumenge dia 13 d'abril: Vine a conèixer SON BOSC
El proper diumenge dia 13 a les 11h del matí sortirà un autocar gratuït de davant l'Ajuntament de Muro en direcció a SON BOSC. Si encara no coneixes aquesta zona única i de grans valors ambientals i naturalístics amenaçada per la construcció d'un camp de golf, no t'ho pots perdre. La guiaran dos naturalistes coneixedors de la zona. Confiam que ja hi haurà orquídies de prat florides.... Es tornarà devers les 14h.
Basta que t'apuntis a l'adreça a.jovesdemuro@gmail.com fent constar el nom, el telèfon i correu electrònic i el número total de persones que vendreu. Es recomana roba i calçat còmode i uns prismàtics. Si encara no has signat la petició adreçada als nostres governants, entra al següent enllaç: http://www.gobmallorca.com/sonbosc/
I fes córrer la veu!

...el naturalista de s'Albufera ens passa aquesta important informació en relació a Son Bosc:

...
Des de fa un mes i mig, més o menys, anem fent el seguiment de les orquídies de Son Bosc i estem observant, preocupats, que hi ha un nombre important de persones que visiten la zona, entren dins les àrees d'orquídies i trepitgen molts dels peus que encara no estan florits.
Enguany hi ha moooooooooolts de peus trepitjats... sobretot de O. robusta i O. fragans, i crec que la propaganda que es fa des del GOB i des del TAIB de "veniu, molts, tots...!!! a veure les orquídies..." és absolutament contraproduent.
Molts vendran el diumenge, amb els guies i escoltaran les explicacions, però molts d'altres hi aniran (hi van o ja hi han anat) pel seu compte, sols o amb amics, cercant... i fent desastres sobre la flora.
Crec que cal posar una mica de seny...

Participau amb el Joves de Muro

Biel

Biel | 15/04/2008, 09:22

Els Joves de Muro (visitau la seva web, val la pena !!) ens comuniquen que han dissenyat aquesta interessant proposta interactiva:
http://sonbosc.friki.cat/
No vol ser una recollida de firmes, simplement un joc!. Participau, introduintles vostres dades i si som molts veurem una imatge preciosa :-).

Acció del GOB al Consolat

Falcó

Falcó | 23/05/2008, 19:43

Durant la reunió del Consell de Govern, membres del GOB realitzen una acció simbòlica davant
el Consolat per reclamar protecció per Son Bosc

Fa 5 anys, Son Bosc va ser declarat Parc Natural
Avui, Son Bosc es pot convertir en un altre camp de golf
Senyors president i consellers, pensen fer vostès alguna cosa?

El 16 de maig de 2003, Francesc Antich signava el Decret 52/2003, de modificació del Decret 4/1988, de 28 de gener, de declaració del parc natural de s’Albufera de Mallorca. Aquest decret, entre altres disposicions, incorporava una part important de la zona de Son Bosc al parc natural de s’Albufera, protegint-se així els importants valors naturals d’aquest espai i evitant a la vegada la possibilitat de construir-hi un camp de golf.

Han passat 5 anys des d’aquella decisió, amb una legislatura de govern del PP per enmig en què es va derogar aquest decret de protecció. En aquests moments la zona que va ser parc natural compta amb una llicència urbanística, concedida per l’ajuntament de Muro, per a construir-hi un camp de golf.

Ja fa gairebé un any que Francesc Antich torna presidir el Govern de la Comunitat Autònoma. Al llarg d’aquest any, el procediment administratiu per construir un camp de golf a Son Bosc ha avançat fins a la situació límit que ens trobam ara (les obres podrien començar en qualsevol moment). El canvi de Govern, pel que fa l’amenaça que pateix Son Bosc, fins ara no s’ha traduït en res.

Protegir Son Bosc, un compromís amb la biodiversitat

El 22 de maig (ahir) es celebrà el dia mundial de la biodiversitat. La celebració passà inadvertida a les Illes, i el Govern no va organitzar cap acte, ni va emetre cap comunicat de bones intencions, ni res de res. Esperam que fos un oblit i no un símptoma de la manca de compromís amb aquest tema.

En tot cas, cal dir que Son Bosc ha estat identificat per prestigiosos científics i per tècnics de la pròpia Conselleria de Medi Ambient com una de les àrees amb més biodiversitat de Mallorca. És un lloc fonamental per la conservació d’algunes espècies com l’orquídia de prat, i fins i tot s’hi han trobat insectes fins ara no classificats i que es podrien convertir en noves espècies per a la ciència. Fins i tot la Unió Mundial per la Naturalesa (IUCN), de la qual paradoxalment és membre la Conselleria de Medi Ambient, ha sol•licitat la protecció de Son Bosc.
Consideram que un govern responsable, i a més a més un govern que pretesament ha de fer unes polítiques territorials respectuoses amb el medi i, per tant, substancialment diferents a les realitzades per l’anterior govern, no pot quedar mans aplegades davant una situació d’amenaça d’un espai natural d’elevat interès ecològic.

Sr. President, apliqui protecció preventiva a Son Bosc

LEY 42/2007, de 13 de diciembre, del Patrimonio Natural y de la Biodiversidad

Artículo 23. De los espacios naturales sometidos a régimen de protección preventiva.
Cuando de las informaciones obtenidas por la Comunidad autónoma se dedujera la existencia de una zona bien conservada, amenazada por un factor de perturbación que potencialmente pudiera alterar tal estado, se establecerá un régimen de protección preventiva consistente en:
a) la obligación de los titulares de los terrenos de facilitar información y acceso a los agentes de la autoridad y a los representantes de las Comunidades autónomas, con el fin de verificar la existencia de los factores de perturbación.
b) en el caso de confirmarse la presencia de factores de perturbación en la zona, que amenacen potencialmente su estado:
1.º Se iniciará de inmediato el Plan de Ordenación de los Recursos Naturales de la zona, de no estar ya iniciado.
2.º Sin perjuicio de la adopción de las medidas previstas en el artículo anterior de esta Ley, se aplicará, en su caso, algún régimen de protección, previo cumplimiento del trámite de audiencia a los interesados, información pública y consulta de las Administraciones afectadas.

Com veim, la recentment aprovada Llei de Patrimoni Natural indica clarament quina és la via que s’ha de seguir per part de l’administració autonòmica en el cas que un espai natural d’elevada importància ecològica estigui amenaçat. Així, el Govern hauria d’iniciar immediatament un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals de la zona de Son Bosc. Aquest acord impediria qualsevol actuació a Son Bosc que pogués afectar negativament els seus valors naturals, pel que les obres no podrien començar tot i comptar amb la llicència de l’ajuntament de Muro.

Aquesta mesura, de protecció preventiva, no és nova: ja la va aplicar l’any 2003, ara fa 5 anys, un govern presidit també per Francesc Antich per protegir Son Bosc de l’amenaça d’un projecte de camp de golf. La qüestió és, però, si aquest altre govern, presidit per la mateixa persona, assumirà el mateix compromís o mirarà cap a una altra banda mentre es destrueix aquest espai natural.

Dia Mundial del Medi Ambient

Falcó

Falcó | 05/06/2008, 17:09

Nota informativa del GOB
5 de juny de 2008

En el Dia Mundial del Medi Ambient el GOB demana al Govern compromisos i fets, a més de bones paraules

Mentre el Govern “estudia” si protegeix la zona, en qualsevol moment podrien començar les obres de construcció del camp de golf a Son Bosc

Estam massa acostumats a que habitualment les celebracions del “Dia mundial de...” es limitin, per part les dels governants, a fer declaracions o actes públics en que se’ns reclama un major grau de consciència als ciutadans. Pel que fa al Dia Mundial del Medi Ambient, que es celebra avui dia 5 de juny, el GOB considera que el grau de consciència ambiental del conjunt de la societat mallorquina està, per a moltes situacions, per damunt el del Govern.

Per això, en aquest dia el GOB reclama del Govern que, a més de amb discursos, demostri amb fets el seu compromís amb el medi ambient.

Son Bosc és un important espai natural amenaçant de forma imminent per un projecte de camp de golf. El Govern pot evitar que aquestes obres puguin realitzar-se. Només és necessària voluntat política.

Son Bosc ha estat identificat per prestigiosos científics i per tècnics de la pròpia Conselleria de Medi Ambient com una de les àrees amb més biodiversitat de Mallorca. A més de colindar amb un Parc Natural i una zona humida d’importància internacional, Son Bosc és un lloc fonamental per la conservació d’algunes espècies com l’orquídia de prat, i fins i tot s’hi han trobat insectes fins ara no classificats i que es podrien convertir en noves espècies per a la ciència. Fins i tot la Unió Mundial per la Naturalesa (IUCN), de la qual paradoxalment és membre la Conselleria de Medi Ambient, ha sol•licitat la protecció de Son Bosc.

Consideram que un govern responsable, i a més a més un govern que pretesament ha de fer unes polítiques territorials respectuoses amb el medi, no pot quedar mans aplegades davant una situació d’amenaça d’un espai natural d’elevat interès ecològic.

Senyor President, encara no ho té clar?

Fa algunes setmanes, el President del Govern rebé a membres del GOB per escoltar la nostra reivindicació de protecció d’aquest espai natural. El compromís del President fou estudiar la possibilitat de protegir la zona. El temps passa, i els promotors del camp de golf compten amb una llicència municipal que els faculta a començar les obres quan vulguin. Senyor president, senyors consellers, encara no ho tenen clar?

De bell nou, reclamam al President que, en compliment d’allò que disposa l’article 23 de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat, atorgui protecció preventiva a aquesta valuosa zona natural amenaçada, i iniciï un procediment de redacció de PORN (Pla d’Ordenació de Recursos Naturals) per tal d’incorporar els terrenys de Son Bosc al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.

Noves de Son Bosc

Miquel

Miquel | 12/06/2008, 19:33

Dia i hora d'emissió: 12/06/2008, 13:28
Tipus de comunicat: Nota Informativa
Emissor: Conselleria de Medi Ambient

La Conselleria de Medi Ambient constata la presència d’una nova població d’orquídia de prat a Son Bosc que afecta parcialment al golf i inicia un procés de protecció de l’espècie a la zona

La condició de l’orquídia de prat com espècie vulnerable obliga a impedir qualsevol actuació que pugui posar en perill les seves poblacions

La Conselleria de Medi Ambient, a instàncies d’un escrit presentat pel Grup d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB), ha detectat la presència d’una població d’orquídia de prat (Orchis robusta), espècie catalogada com a vulnerable, a la finca de Son Bosc, en el municipi de Muro. Tècnics del Servei de Protecció d’Espècies han constatat la presència d’orquídia de prat afectant parcialment, si bé de forma reduïda, l’àmbit de la zona on està prevista la construcció d’un camp de golf i a un indret on fins ara es desconeixia la seva presència. Per la qual cosa, i després de donar audiència a les parts implicades, la Conselleria de Medi Ambient dictarà una resolució per impedir el inici de cap tipus d’obra allà on s’ubica la nova població detectada. Per la seva condició d’espècie vulnerable i segons dictamina la legislació vigent, el decret 75/2005 d’aprovació del Catàleg Balear d’Espècies Amenaçades i la Llei Estatal 4/89 de Flora i Fauna, no es pot autoritzar cap actuació que pugui posar en perill qualsevol població d’orquídia de prat.

Així mateix, davant la troballa d’orquídia de prat afectant parcialment l’àmbit del camp de golf, la Conselleria de Medi Ambient iniciarà un pla de conservació de l’espècie en aquesta zona i procedirà a modificar la declaració d’impacte ambiental inclosa en la tramitació del projecte del camp de golf per tal de preservar la preservació de l’espècie.

Com es recordarà, l’any 2005, la Conselleria de Medi Ambient obligà als promotors a modificar el disseny i l’àmbit inicials del camp de golf precisament per preservar poblacions ja localitzades d’orquídia de prat. En aquest cas, les actuacions iniciades per la Conselleria corresponen a la localització recent d’una nova població de l’espècie sorgida enguany mateix.

Mes notícies de Son Bosc

Biel

Biel | 15/06/2008, 16:16

A partir del comunicat de la Conselleria que ha reproduït en Miquel aquests dies s'han generat moltes notícies als mitjans de comunicació (inclòs un article a LA VANGUARDIA) relacionades amb Son Bosc. També s'ha fet referència a la sortida, organitzada pel GOB, a veure els falcons marins caçant escarabats de Sant Joan a Son Bosc...

Teniu un recull de totes les notícies a:
http://www.mallorcaweb.net/salbufera/noticies_son_bosc.html

Cançó per SON BOSC

Joan

Joan | 12/07/2008, 12:01

Bones,
Vet aquí el darrer hit de las Malditas Perras Callejeras que s'apunten a la defensa de Son Bosc.

A més hi afegim algunes de les crítiques de revistes especialitzades en el tema

"...increible puesta en escena de "A Son Bosc ja no hi creixen ses flors". Ritmos contundentes entremezclados con un mensaje muy claro"
Rock deluxe

"Chispeante, fresco, decididos! Estos chicos? de la zona norte de Mallorca elaboran un electro simbiotico con toques retro de los ochenta y aquellas maravillosas fiestas. Sin duda serà uno de los temas más remezclados en las fiestas del verano que se precien "
MondoSonoro

"Poderosas _base_s del electro, efectos sonoros a lo coche fantàstico y pajaritos que cantan junto a voces inquietantes, eso si, en Mallorquín, son el secreto del shock para los oidos de algunos politicuchos"
Rolling Stone


http://boomp3.com/listen/byq4xvjji_i

SON BOSC PARC NATURAL !!

Son Bosc a la UE

Biel

Biel | 22/07/2008, 18:07

Nota informativa del GOB (22-07-08)

El GOB denuncia el Govern de les Illes Balears davant la Comissió Europea, per permetre la construcció del camp de golf de Son Bosc (Muro).

Consideren que el procediment d’avaluació d’impacte ambiental ha estat escandalosament viciat, per tal de permetre la construcció del camp de golf a un espai d’elevat valor ecològic i a la vora del Parc Natural de s’Albufera .


Fes click per a veure la nota informativa (PDF)

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars