Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Tornaran tèrboles les aigües de Formentor ?

Tornaran tèrboles les aigües de Formentor ?

Aquestes darreres setmanes l'allau de notícies sobre Formentor ha estat significatiu, centrat especialment en la "reparació" il.legal de la pista que baixa a Cala Figuera (hores d'ara paralitzada) i en la reforma-ampliació de l'emblemàtic Hotel construït el 1929; però també s'ha parlat de la promoció de la caça major de cabres per "atreure turisme de qualitat" i de xalets en construcció arran de mar que costa creure siguin legals...

Formentor, tota la península, és (i esperem que ho sigui per sempre) un lloc emblemàtic, amb un paisatge de somni, molts considerem que s'hi ha construït massa i que alguns drets públics s'han vist truncats. Potser l'hotel necessiti reformes, és antic i els anys no perdonen les obres vora la mar, però aquestes s'haurien de limitar al seu interior, a reforçar o millorar la seva estructura sense alterar el seu entorn proper, en cap cas haurien de suposar una ampliació fins a 346 o mes places (fent nous apartaments aïllats de l'hotel), tal volta seria mes rendible el plantejar-se seriosament la reducció del nombre actual.

Les platges artificials amb piscina i a pocs metres de la mar que hi pinten a Formentor ?, i un SPA o un centre de convencions ?, o determinades activitats d'oci ?... Tot això és ben sobrat a un lloc amb tant valor paisatgístic. Ha d'ésser el paisatge, els valors naturals d'aquest lloc i el bon servei de l'Hotel els que articulin una oferta turística de qualitat, en cap cas una oferta complementària i uns dissenys que semblen propis d'experiments hotelers mes enllà de l'Atlàntic...

L'ampliació de l'hotel, les noves construccions, les ofertes d'oci... contribuiran a un "efecte crida" cap a Formentor, i que units a la massificació nàutica i de visitants estival, als fondejos d'embarcacions incontrolats contribuiran a que les aigües i els paisatges de Formentor perdin part del seu singular valor...

En relació a la polèmica oberta, hem trobada molt encertada l'editorial del Diari de Balears d'avui i també el fil d'opinions generat al bloc d'Urxella al respecte.

Formentor ha estat sempre objecte de cobdícia urbanística, s'hi han desenvolupat planejaments urbanístics irracionals i ara en patim, en certa forma, les conseqüències. Val la pena remuntar-se als anys 1986-1988 en que el GOB va dur a terme una intensa campanya sota el lema Salvem Formentor ! per a evitar la construcció de 300 apartaments, 226 xalets (amb capacitat per a 2.900 persones), zones comercials i esportives, xarxa viària... eren altres temps i les malifetes s'aturaren però vist el que es presenta, potser calgui tornar a engegar un nou Salvem Formentor !.

Adhesiu SALVEM FORMENTOR - GOB, 1987.

La imatge que il·lustra l'inici d'aquest post correspon a la Cala del Pi de la Posada (Formentor), feta des de la Talaia d'Albercutx, on hi destaquen les praderies de posidònia i la transparència de les seves aigües. L'altre imatge correspon a un adhesiu editat pel GOB l'any 1987 dins el marc de la campanya Salvem Formentor ! que hem comentat.

Comentaris

Gràcies Biel

Pepe

Pepe | 10/04/2008, 15:44

El problema actual és l'ampliació de 100 places, responsabilitat del PP i UM quan varen aprovar l'adaptació del PGOU al POOT. Pens que ara a més de vigilar el compliment de la llei ( com al camí de Cala Figuera) hem de transmetre a la propietat que l'Hotel Formentor no és un hotel més de la cadena Barceló si no que hauria de ser el seu hotel emblemàtic i per això res millor que respectar al màxim el seu valor més gran; l'entorn.

Re: Tornaran tèrboles les aigües de Formentor ?

Rocío

Rocío | 10/04/2008, 15:46

Hem d'aturar sigui com sigui la destrucció de Formentor, és un aspecte que supòs que interessa a tothom que s'ho estimi, sobretot si se és pollencí, ja que es part del seu poble i amb un un gran valor paisatgistic!

Aquest foto bloc no és necessari, és imprescindible per Pollença.

Damià Perelló i Fiol

Damià Perelló i Fiol | 10/04/2008, 20:09

Cal fer veure que la Serra de Tramuntana està perdent dia a dia el seu encant, primer fou Deià i Sóller ara Lluc i Pollença, on arribarem?

Nota informativa del GOB

Pere

Pere | 12/04/2008, 09:28

El GOB considera "una broma" l'avantprojecte de reforma de l'Hotel Formentor.

En opinió del GOB, la proposta presentada és completament desmesurada, i per res, adaptada a la necessitat de preservar l'entorn paisatgístic i natural de
Formentor.

Ampliació de places, SPA, blocs d'apartaments nous, auditòrium, platja artificial... un projecte, en opinió del GOB, completament surrealitsta i preocupant el que pretén ubicar a Formentor la cadena Barceló.

Després de conèixer els detalls de l'avantprojecte, el GOB manifesta la seva més absoluta preocupació i rebuig per l'impacte que aquest projecte pot crear a l'emblemàtic entorn de Formentor.

Des del GOB s'ha manifestat en reiterades ocasions, la necessitat d'apostar per la reforma de l'actual edificació i primar la conservació i recordar que allò que és realment emblemàtic de Formentor és precisament el paisatge actual i cap projecte hauria de desvirtuar aquest entorn.

CREIXEMENT ZERO A FORMENTOR

Des del GOB, volem recordar que l'adaptació del PGOU al POOT, que, després d'anys, està a punt de ser aprovada definitivament. Entre les propostes que el Pla General contempla hi ha la possibilitat d'ampliar l'actual Hotel Formentor, un 40 %, passant de 250 a 350 places.

Aquesta iniciativa d'incrementar les places turístiques a Formentor mitjançant la construcció d'un nou edifici hoteler o la seva ampliació , és des del nostre punt de vista, absolutament rebutjable i legalment incorrecta. De fet vulnera l'article 18 del POOT, ja que no se pot incrementar l'edificabilitat de l'antic PGOU. En el nou Pla a Formentor se passa de 250 places turístiques existents a un total de 350 en el futur.

Des del nostre punt de vista Formentor no ha de tenir un nou hotel, ni s'ha ampliar l'actual: el GOB propugna un creixement "Zero" a Formentor. No s'ha de permetre que una de les "postals" de Pollença i de Mallorca quedi desfigurada per noves construccions hoteleres, artificials i desmesurades, a darrera la idíl·lica platja de Formentor.

Formentor bananer

Joan Vicenç

Joan Vicenç | 15/04/2008, 17:31

Si per aquests contorns en fan d'aquesta mena, què no han de fer a països del Carib o Centreamèrica? No caldria, gràcies a aquesta xarxa global, crear qualque lligam de denúncia i lluita amb aquelles terres? Per l'experiènca que en tenim aquí bé podríem intentar ajudar allà. Sense deixar de parar esment en no deixar destrossar ni un pam més d'aquesta terra nostra tan bella i maltractada.

Com és que aquests hotelers mallorquins encara no han après a estimar la seva terra i per torna tota la terra?

Formentor

Aina

Aina | 15/04/2008, 20:03

L'article no és meu, però per la confiança que dóna la família....

Formentor, tot inclòs

Diu la història que va ser el Premi Formentor el que va llançar Jorge Luis Borges a la fama internacional. El jurat d'aquest mític i efímer guardó, concedit per un grup d'editors de països diversos, el va atorgar, en la seva primera edició, a Ficciones, un recull de relats que seria un dels llibres imprescindibles de la literatura universal encara que haguéssim de reduir aquesta nòmina a una dotzena de títols. El premi va ser compartit amb Samuel Beckett, que més endavant va ser guardonat amb el Premi Nobel. Borges no: els editors reunits sota l'advocació de la península més bella del món varen demostrar més criteri que els acadèmics suecs.

La història també diu que l'any 1875, un jove pollencí de vint-i-un anys recollia el fil dels poetes mallorquins de la Renaixença i li insuflava l'alè dels clàssics llatins i la musicalitat sumptuosa dels poetes francesos del moment. Miquel Costa i Llobera va escriure, amb El pi de Formentor, els millors versos (també aquí hi hauria d'haver guardó ex-aequo per a La relíquia d'Alcover) concebuts i manufacturats a Mallorca.

Que un topònim lligat a aquests dos capítols de la història de la literatura pugui designar un lloc amb platja artificial hauria de constituir un delicte de profanació de diversos patrimonis naturals i immaterials de la humanitat: de la petita porció d'humanitat que volem ser, com a mínim. Formentor tampoc no es mereix un auditòrium per a congressos, ni tan sols en el cas que el projecte no vagi firmat per Santiago Calatrava, un arquitecte a qui un conegut treballador del grup Barceló té tirada a contractar maquetes multimilionàries.

L'hotel Formentor és propietat privada, faltaria més. Però la llegenda de l'hotel Formentor no anava inclosa en el darrer contracte de compra-venda. El recurs a la llista de visitants il·lustres és fàcil, però temptador. Google ajuda molt: els noms més coneguts, com els de Winston Churchill o Charles Chaplin, van acompanyats d'una espectacular llista de noms d'entre els quals, sense altre criteri que els gustos personals, vull deixar constància d'Audrey Hepburn, Vicente Aleixandre, Octavio Paz i Sting. Ava Gardner ha deixat l'inevitable record, o mite, de la seva voracitat sexual, i Grace Kelly i Rainiero el d'una lluna de mel amb molt poc temps per a la contemplació del paisatge. La presència del Dalai Lama dóna a la relació un toc d'actualitat solidària i reivindicativa.

El gràfic del projecte, publicat ahir per aquest diari, ens referma en la constatació que els mallorquins som incapaços de resistir la temptació de destrossar els racons de la nostra illa que encara conserven alguna espurna de resplendor edènic. No hi ha més paradisos que els perduts, va escriure Villalonga, i el grup Barceló li vol donar la raó enviant aquest racó de món al cementeri dels paisatges arrasats. Més places, més edificacions, més esplanades per a aparcaments, spa, megapiscina i platja artificial: tot inclòs. I un auditòrim on els clients, acreditats per un braçalet de cinc estrelles, se sotmetran al ritual que correspongui, segons l'estiu: els pajaritos, la macarena, el chikilicuatre o allò que el futur ens reservi i que ara no som capaços d'imaginar.

Miquel A. Llauger. professor.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars