Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Mosques petites

Mosques petites

No record el primer cop en que vaig tenir l'oportunitat de veure d'aprop la meva primera orquídia... potser tenia 12 o 13 anys, i les meves primeres fotografies d'aquestes plantes són de principis dels anys vuitanta... i sempre m'he quedat embadalit en veure qualsevol orquídia silvestre, el petit tamany de la majoria d'elles no els hi lleva gens de bellesa ni espectacularitat, són un dels mes complexes enginys de la natura, són fascinants !.

Elles formen la mes gran família botànica existent, uns 800 gèneres i mes de 20.000 espècies, són considerades les plantes mes recents dins del procés evolutiu. La gran majoria de les orquídies silvestres estan protegides per lleis de diferent àmbit que les consideren plantes amenaçades, algunes d'elles gaudeixen dels mes alts nivells de protecció.

Ara, avançada la primavera, ja han florit moltes de les espècies d'orquídies de les Illes, algunes encara estaran unes setmanes a fer-ho, i en la mesura de les meves possibilitats procuraré presentar-vos en aquest fotobloc algunes de les espècies que he tengut l'oportunitat de poder fotografiar.

Les mosques petites (Ophrys bombyliflora), és la orquídia que té la flor mes petita de les que es troben a les Illes, la planta sencera no sol superar els 10 cm. d'alçada. No és de les orquídies mes cridaneres ni espectaculars, personalment la trob "especial". És de distribució mediterrània i la trobam a les garrigues del pla i de la muntanya; floreix entre el febrer i el maig, però és mes abundat a principis de la primavera. L'etimologia del seu nom llatí per uns esta relacionada amb insectes del gènere Bombylius que intervenen en la seva polinització i per altres amb la textura sedosa del seu label.

El següent clip de vídeo, que reprodueix el capítol Retratar Orquídies d'Ecominuts (TV Mallorca), ens orienta sobre diferents aspectes relacionats amb la fotografia d'orquídies:

La millor informació sobre les nostres orquídies i la flora en general (ja recull la fitxa de 2252 espècies), la trobareu a l'Herbari Virtual del Mediterrani Occidental desenvolupat per l'Àrea de Botànica del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears. Per a informació general sobre les orquídies podeu accedir a la informació que ens presenta Wikipedia.

Comentaris

orchis

diego

diego | 19/04/2008, 14:30

Ets una màquina bielet!!

Re: Mosques petites

Garci

Garci | 19/04/2008, 18:54

Vaja passada de foto!

Val la pena fer una passeja per aquest fotobloc de tant en tant.

Re: Mosques petites

Pepe

Pepe | 22/04/2008, 11:24

Espectacular, i pensar que alguns volen substituir orquidies per forats de golf...

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars