Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
La Gola, espai beneit ?

La Gola, espai beneit ?

Les obres de la Gola encara no estan enllestides i malauradament ja es comencen a apreciar els efectes negatius de l’excessiva artificialització del projecte de condicionament de la Gola del Port de Pollença. Enlloc de potenciar-se com espai natural, s’ha convertit en un parc urbà. Les noves característiques de la zona ofereixen noves possibilitats d’aprofitament social, com per exemple fer “botellón”.

Parlant seriosament, des del GOB ja s'ha manifestat en diverses ocasions que, amb aquest projecte, el que hauria d’haver estat la recuperació d’una zona humida que al llarg dels darrers quaranta anys ha patit moltes agressions, de fet s’ha convertit en un procés per artificialitzar definitivament aquest lloc de forma innecessària.

Enlloc de retirar els enderrocs que en el seu moment es varen abocar dins la zona humida i d’aprofitar els inestimables valors (naturalístics, interpretatius, educatius, turístics fins i tot) que pot aportar una zona humida com aquesta a una zona turística com el Port de Pollença, La Gola està essent objecte d’una transformació que la convertirà en un típic parc urbà.

Quan a l’any 2006 la Conselleria de Medi Ambient va efectuar l’exposició pública del projecte, el GOB hi va presentar un plec d’al·legacions on se proposaven tot un seguit de canvis al projecte per tal que l’esmentat condicionament fos respectuós amb els valors ambientals de la zona. Igualment se demanava que l’objectiu principal del projecte fos la recuperació de totes aquelles zones de la Gola que havien sofert greus processos de degradació durant els anys 60 i 70 del segle passat, degradació que en la majoria de casos consistien en una quasi desaparició de la zona humida per rebliment mitjançant enderrocs i altres materials.

La Conselleria de Medi Ambient va contestar les al·legacions del GOB el mes juliol de 2006, no acceptant cap canvi substancial del projecte inicial donat que “la proposta de recuperació d’aquests espais suposa un alt cost econòmic”, i amb arguments tant poc sòlids com que: “d’altra banda, no hi ha constància documentada de la situació i condicions exactes que reclama el GOB, es a dir, el moment històric al que es refereix no està definit per la qual cosa no n’hi ha un punt de referència precís al que puguem acollir-nos per a reconvertir els terrenys en zona humida, per la qual cosa no es pot admetre l’al·legació efectuada pel GOB relativa a aquest espai.”

Tot i que les obres es troben pràcticament acabades, el GOB reclama a la Demarcació de Costes i la Conselleria de Medi Ambient que adoptin les mesures oportunes per tal d’evitar el trist futur que s’endevina per aquesta interessant zona humida.

Així mateix, i considerant que l'article 9 de l'acord de creació del Consorci de la Gola ho permet, el GOB ha demanat en dues ocasions (juliol 2004 i febrer 2008) la seva participació al Consorci com a entitat adherida, ambdues peticions han estat rebutjades per part del Consorci.

En el recull d'imatges que acompanya aquest article es poden veure alguns dels aspectes que mes criden l'atenció en relació a aquesta pretesa actuació de recuperació de la zona humida.

Comentaris

Salut

Joan Ramon

Joan Ramon | 06/05/2008, 19:16

Gràcies per documentar un poc més el tema de La Gola, de fet quan es crea un consorci on es col·loca gent que no s'ho pren seriosament, els resultats esperats no poden ser gran cosa.

Salut

Re: La Gola, espai beneit ?

Garci

Garci | 06/05/2008, 20:23

Molt bo l'article. Molt il·lustratiu el text i les fotos.

Nosaltres d'es d'Alternativa EU-EV varem posar al·legacions i les que una de les que varen ser acceptades fou que la fusta tingués almenys certificat de garantia i no fos de tala il·legal.

Re: La Gola, espai beneit ?

Pepe

Pepe | 06/05/2008, 22:10

Una vegada més un excel·lent article "il·lustrat". Toni Salas també ens havia enviat una fotografia del "botellón" i també tenim pensat fer un article i nota de premsa sobre el tema.

El plec de al·legacions del GOB era excel·lent, però clar una cosa és l'ecologia i altra el màrqueting verd.

A febrer del 2008 no han acceptat al GOB al consorci ? Amb quins arguments? Ha canviat el govern?

Re: La Gola, espai beneit ?

llur

llur | 12/05/2008, 10:54

Ido la cosa no acaba aquí, ja que el consorci vol fer un aparcament per 150-200 cotxes a la finca que hi ha vora el torrent i que fins ara ha servit de diposit de materials d'obres.

I aquest aparcament s'ha pressupostat en 500.000€, a compte del pressupost de recuperació de la Gola.

Que en quedarà del pressupost per recuperar realment la zona humida?

LLIURE

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 12/05/2008, 12:18

Contra les pestilents emanacions de les capelletes culturals

L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de mesvilaweb.cat

Actualització permanent, avui publica

UNA ALTRA VIDA, 20

entre d'altres posts

Un bloc obert a totes les aportacions, també a la discrepància

Apostam per la transparència, per la democràcia, per una càlida convivència, pels sentiments d'humanitat, pel respecte al redol, per la igualtat d'oportunitats...

En pro dels drets civils, anam contra el mal gust, contra la violència, contra l'abús

Proposta d'Alternativa EU-EV

Biel

Biel | 18/05/2008, 09:54

Des d'Alternativa EU-EV de Pollença ens fan arribar una
proposta
que presentaran al proper plenari de l'Ajuntament de Pollença en relació a la Gola.

Projecten un aparcament a la Gola !!

Biel

Biel | 30/11/2008, 10:44

L’espai natural de La Gola no necessita un aparcament per a 84 cotxes. Ens sembla del tot inadequat que el Consorci de la Gola destini doblers a fer un aparcament per donar servei al Port de Pollença
El GOB demana un replantejament a fons de les actuacions a la Gola

NOTA INFORMATIVA DEL GOB:
http://www.gobmallorca.com/comuni/com2007/082711.html

La Gola, un parc a preu d'or

Biel

Biel | 13/12/2008, 09:31

Interessant apunt al bloc URXELLA:

La Gola, un parc a preu d'or.

La Gola, els controls rutinaris no són suficients.

Biel

Biel | 03/04/2010, 16:30

Un nou article al bloc URXELLA:

La Gola, els controls rutinaris no són suficients.

Disolució i auditoria del Consorci de la Gola.

Biel

Biel | 03/04/2010, 16:36

Un nou article al bloc URXELLA:

Disolució i auditoria del Consorci de la Gola.

La deixadesa de la Gola i les excuses del batlle.

Biel

Biel | 03/04/2010, 16:42

Un nou article al bloc URXELLA, i ja van... :-)

La deixadesa de la Gola i les excuses del batlle.

Re: La Gola, espai beneit ?

Garci

Garci | 04/04/2010, 12:27

Moltes gràcies Biel per difondre els nostres articles i la nostra tasca!

Entre tots aconseguirem que la Gola sigui una zona humida i no un parc abandonat.

Salut.

Re: La Gola, espai beneit ?

Garci

Garci | 05/04/2010, 19:34

Hola de nou Biel.

Volia fer-te un comentari a veure si em pots ajudar:

La contaminació lumínica, com afecta als ecosistemes? Com es podria evitar aquest tipus de contaminació en part de les faroles de Pollença?

Com que sé que ets biòleg (i dels bons!) he pensat que igual en aquest tema i tens sabuda.

Gràcies per endavant per la resposta.

Re: La Gola, espai beneit ?

Biel

Biel | 05/04/2010, 20:09

Hola Garci, l'has errada :-)) som geògraf (de la part física de les ciències de la Terra). El tema dona per molt, i la regulació de la il.ruminació urbana, de parcs, jardins i espais naturals hauria de considerar la protecció del medi ambient nocturn perquè la llum que es malbarata pot agredir els aucells migratoris, les aus nocturnes (especialment els rapinyaires, però també pertorbar el descans de totes les altres) i afectar molt especialment als insectes, que en un percentatge del 80% viuen adaptats a la foscor i constitueixen la base de l’alimentació de la fauna (especialment dels aucells)... és un cercle viciós. Tot això sense entrar en altres temes com la netedat del cel i la possibilitat d'observació d'estels, etc...
Hi ha ordenances municipals Ajuntament de Sort, per exemple) que ja regulen aquest tema i es poden adaptar al nostre municipi. A la DGENER de la CAIB també hi ha regulació i informació interessant al respecte. Si poses "contaminació lumínica ocells" al Google trobaràs molta informació. Salut !

Re: La Gola, espai benei ?

Garci

Garci | 05/04/2010, 20:13

Perdona per l'error ;-) i moltes gràcies per escriure-ho tan aviat. Confirmes el que ja suposava i he llegit per altres bandes.

Ara mateix mir lo de Sort.

Gràcies

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars