Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
L'agró blanc

L'agró blanc

L'agró blanc (Egretta garzetta) és un aucell elegant i esvelt. Es totalment blanc, amb el bec llarg i negre, el coll també llarg i els peus de color groc, fa uns 65 cm. d'alt i pesa uns 300 gr. Durant l'estiu els adults tenen un plomall llarg i penjant. S'alimenta de petits peixos, amfibis, crustacis i petits invertebrats. Pertany a la família dels ardeids i la seva distribució és força ampla: Europa, Àsia, Àfrica, Oceania i ocasionalment arriba a les costes d'Amèrica.

Es passa llargues estones quiet esperant veure alguna presa; un cop la veu estira el coll i llença el seu bec amb molta precisió. Vola amb força movent lentament les ales; quan vola té el coll recollit entre les espatlles, les ales corbades i les potes estirades. És fàcil observar-lo a les zones humides on solen agrupar-se els horabaixes per anar als llocs de repòs nocturn juntament amb altres espècies d'agrons.

Tot i que hi ha individus que migren, és mes abundant a l'hivern i avui el seu estatus és sedentari a Mallorca; en l'època present s'ha constatat la seva cria a Mallorca d'ençà el 1993 a s'Albufera on fa els nius, formant colònies, dalt dels arbres (fins i tot prop de zones urbanes).

He sentit contar que a principis del segle passat, aquesta espècie era objecte de caça per l'aprofitament i comercialització del seu plomatge nupcial per a adornar capells femenins, i que carruatges sortien de s'Albufera cap a Palma carregats d'agrons blancs.

La seva protecció:
  • Conveni Berna Annex II (Espècie Estrictament Protegida).
  • Directiva 79/409/CEE Annex I (Espècie d'interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats).
Per a ampliar informació vos recoman: La imatge que acompanya aquest post es va fer aquesta primavera a s'Albufera de Mallorca.

Comentaris

Re: L'agró blanc

Pepe

Pepe | 18/05/2008, 21:38

Pura bellesa que no és d'aquests temps.

Re: L'agró blanc

joaneta

joaneta | 19/05/2008, 06:35

Un aucell realment bell i elegant. Una alegria obrir l'ordinador en aquest dilluns gris i trobar-te amb aquesta
bellesa de la naturalesa.
Quina llàstima però, que l'ésser humà sempre
n'ha de fer alguna de les seves...

Enhorabona !

Jaume S.

Jaume S. | 19/05/2008, 09:04

Ei Biel !. Una imatge fantàstica, m'agrada com ha quedat el reflex de l'agró a l'aigua i com has captat el seu caminar sigilós. Que no sigui la darrera. Salut !.

Re: L'agró blanc

Garci

Garci | 19/05/2008, 09:10

Espectacular.

precios

Joan Ramon

Joan Ramon | 19/05/2008, 15:31

Preciós

Agró

Joan Meneta

Joan Meneta | 19/05/2008, 16:14

L´ocell es preciòs, i la fotografia impressionant. Salut !

Re: L'agró blanc

fralokus

fralokus | 19/05/2008, 22:00

Molt "guapo".

Visca els animals.

Re: L'agró blanc

Toni

Toni | 20/05/2008, 07:46

Ben complicat és exposar amb detall el preciós i viu blanc d'aquesta au, i a la foto està molt ben aconseguit. Salut,

Re: L'agró blanc

Maria josefa

Maria josefa | 13/04/2010, 19:08

Ès espectacularment preciós

L'agró blanc?

Estela

Estela | 11/07/2011, 17:28

Hola Biel, la foto és preciosa!!!!

Com diu en Jaume S. has sabut captar el seu sigilós i majestuós caminar, així com el seu magnifíc reflex en aquestes aigües tan somes.
Però, diria que no es tracta d'un agró blanc sinó d'un martinet blanc. Són semblants i hom els confon; però la seva diferència rau entre altres coses en el tamany: l'agró és més gros que el martinet.
L'agró té el bec groc i més gruixut, i les potes totalment negres, en canvi el martinet té el bec negre i més prim que el de l'agró i les potes són negres amb els "mitjons" (com jo explic als nins) grocs.
ës veritat que tots dos són de la familia dels camallargs i són caminadors i com ja he dit, hom els confon.
Esper haver-te ajudat.

Gràcies per tan bona imatge!

Salut,

Estela

És mallorquí !

Biel Perelló

Biel Perelló | 11/07/2011, 19:38

Hola Estela, gràcies pels teu comentaris !. Peró amb el tema de la identificació he de discrepar ja que és correcta. El martinet blanc i l'agró blanc són exactament la mateixa espècie: Egretta garzetta, passa que el nom emprat a Mallorca és el d'agró blanc. L'agró blanc que tu bé descrius és el nostre Agró blanc gros (Egretta alba)... ja veus, per això serveixen els noms científics ja que les variants territorials són moltes. Salutacions !

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars