Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Avui, dia mundial dels Mars i Oceans, però...

Avui, dia mundial dels Mars i Oceans, però...

"How inappropriate to call this planet Earth when it is quite clearly Ocean" «Que inadequat és anomenar Terra a aquest planeta, quan és clarament un Oceà»

...aquesta frase atribuïda a Arthur C. Clarke ens ha de fer entendre que el 70% de la superfície del Planeta Terra és mar, però només l'1% de la seva superfície es troba protegida; els mars i els oceans mai no s'havien deteriorat tant ràpidament com en la darrera dècada. Les Cimeres de la Terra de Rio (1992) i la de Johannesburg (2002) no han estat suficients per a sensibilitzar els governs i al públic de la funció vital dels oceans i de la necessitat de preservar-los. Es per això, que cada 8 de juny, des de fa 16 anys i de forma principalment simbòlica, es celebra arreu del món el Dia Mundial dels Mars i Oceans.

Dins aquest context de sensibilització envers la mar, i d'aquí a uns dies (el 14 i 15 de juny) es realitzarà, en aigües de Formentor i Cala Sant Vicenç (Pollença), el campionat d'Espanya (i ja en van 52 !!) de pesca (caça) submarina organitzat per la Federación Balear de Actividades Subacuáticas i per la FEDAS, amb col.laboració de la Conselleria d'Esports i Joventut del Govern de les Illes Balears i del Departament d'Esports del Consell de Mallorca entre d'altres... Es sobrada i fora de lloc aquesta convocatòria, que és la tercera vegada que es convoca a Mallorca (a Muro el 1985 i a Porto Cristo el 1992); el GOB s'hi ha posicionat en contra i ha definit aquestes celebracions com a "penyores del passat", donant sòlids arguments per a rebatre la seva l'organització. El mateix ha fet EU-EV de Pollença al seu bloc, recordant el compromís del consistori pollencí respecte a la no celebració de campionats de pesca al municipi.

Article actualitzat [12 Juny 2008]

La mar, els oceans, són tan grans que resulta fàcil creure que no podem fer res per millorar la seva salut ambiental. Però res més lluny de la realitat. Tant sols fent petits canvis en els nostres hàbits quotidians podem aconseguir-ho. La suma de tots plegats beneficiarà en gran manera el nostre planeta blau pel present i per les generacions futures. Tant si vius a la costa com a l'interior, cada petit gest compte. Pensa què hi pots fer tu ?

Per a mes informació vos recoman: La imatge que acompanya aquestes lletres, feta ja fa uns anys a Cala Castell (Pollença), ens presenta un alguer (Posidonia oceanica) amb tutes (Chromis chromis). El format original és en diapositiva.

Comentaris

Matar mai serà un esport !

Joan

Joan | 09/06/2008, 06:24

Així com estan els fons marins i la mar en general és indignant que s'organitzin campionats de pesca. Quin sentit té matar peixos de forma indiscriminada per aconseguir un premi ?. Matar mai serà un esport !. Preciosa aquesta imatge Biel.

Re: Avui, dia mundial dels Mars i Oceans, però...

Garci

Garci | 09/06/2008, 11:42

Que guapes aquestes tutes!

Penyores del passat

Biel

Biel | 09/06/2008, 17:20

Nota informativa del GOB.

El GOB demana que no es facin més campionats de pesca submarina en aigües de Balears.

Fes click per a veure la nota informativa del GOB.

Pesca submarina.

pep torro

pep torro | 09/06/2008, 18:29

Segona mitat dels anys 70s. Quant volia sopar de llagosta, hem posava el banyador, la careta i el tub. Hem tirava a l'aigua a les coves blanques de Porto Cristo, nadava fins a la cova del correu, allà hi ha una petita cova baix la punta de la tenassa, i al seu paladar sempre hi havia llagostes per triar.

De jove som nedat molt per la zona de Cala Rajada fins a Porto Colom, o coneixia tot molt be.
Després de bastants anys sense nedar per d'avall de laigua, per que canviar d'esport, winsurfing i mtb, un dia vaig anar a Cala Petita amb els nens a nedar. Agafar una careta i un tut, i en capficar a l'aigua. Vaig tenir una sensació estranya. Hi havia alguna cosa rara. On son les pades?, i els peixos alevins que sempre es veien?. No hi havia ningú. A mes l'arena sota l'aigua te un color rar. Vaig baixar, i amb la ma la vaig ventar per fer·la aixecar. Era com una cosa cendrosa, no era l'arena neta que jo recordava.
A la nit vaig anar a sopar a c'an Toni, i li vaig comentar. Ell em va demanar si sabia quantes depuradores tenen els seus emissaris abocant merda depurada a la zona, i durant quants anys.
Això son els d'anys col·laterals de l'industria turística?.

No compleixen ni els seus acors

Pepe

Pepe | 09/06/2008, 22:50

Quina serenitat, quin silenci, quina pau...

Però tornant de la fotografia a la realitat, estic al·lucinat amb el tema del campionat. L'1 de gener de 2008 atès que en els darrers anys s'han celebrat diversos campionats de pesca submarina al terme municipal de Pollença i per evitar els problemes que la celebració continuada d'aquestes competicions suposa per a la conservació del fons marí. la Junta de govern va acordar per unanimitat
demanar que l'any 2008 no es celebri cap campionat de pesca submarina al terme municipal de Pollença, per evitar la sobreexplotació del fons marí ! Tenim l'acta.

Nosaltres varen felicitar a l'equip de govern per aquest acord encertat... UF, UF, UF.

Memòria

Pepe

Pepe | 09/06/2008, 23:05

Una petita rectificació junta de govern va ser dia 8 de gener, quina poca memòria

Campionat a Formentor a "Diario de Mallorca"

Joan

Joan | 11/06/2008, 06:30

FORMENTOR ACOGE EL CAMPEONATO ESTATAL DE PESCA PESE A LA NEGATIVA DEL CONSISTORIO

La junta de gobierno solicitó que no se celebrase el certamen para evitar la explotación del fondo marino

J. FRAU. POLLENÇA. Las aguas de Formentor, en el municipio de Pollença, acogerán el próximo fin de semana el campeonato de España de pesca submarina, a pesar de que el equipo de gobierno municipal, integrado por UM-UNPI, PSOE y PSM, había acordado en junta de gobierno el pasado mes de enero solicitar a las instituciones competentes que durante el año 2008 "no se celebre ningún campeonato de pesca submarina en el término municipal de Pollença para evitar la sobreexplotación del fondo marino".

El acta de la citada reunión de la junta de gobierno argumenta la decisión en que en los últimos años se han celebrado en aguas del municipio de Pollença diversos campeonatos de pesca submarina y que la voluntad de no acoger nuevos certámenes durante este año se basa en la necesidad de "evitar los problemas que la celebración continuada de estas competiciones supone para la conservación del fondo marino". Parte del campeonato se desarrolla en zona LIC (Lugar de Interés Comunitario).
El alcalde de Pollença, Joan Cerdà (UM), explicó ayer que el campeonato del próximo fin de semana "será el cuarto consecutivo" que se celebre en el municipio y que por ello la junta de gobierno "reclamó descansar un año", aunque admite que el Ayuntamiento, que no colabora en la organización, "no tiene las competencias en materia de pesca".

El campeonato está organizado por la Federación Balear de Actividades Subacuáticas y la FEDAS, y cuenta con la colaboración del Govern y el Consell de Mallorca.
Cerdà añadió que, al pedir explicaciones a la Federación, ésta argumentó que los pescadores locales "conocen mejor estas aguas porque suelen entrenar aquí".
Ayer, el concejal de EU en Pollença, Pepe García, se sumó a la reivindicación del GOB en contra de la celebración de más campeonatos de pesca submarina debido a que los recursos marinos de Balears no presentan buenas condiciones. García calificó ayer la organización del certamen de pesca de "tomadura de pelo" hacia el Ayuntamiento. A su entender, "o bien la junta de gobierno no reclamó nada, o bien lo han hecho fatal y el Govern y el Consell se ríen y pasan olímpicamente de los acuerdos de la junta de gobierno". EU solicita al equipo de gobierno una "respuesta contundente" para evitar la celebración del concurso.

Si te gusta lo que hay en el mar ¿porqué lo tienes que matar?

Marc

Marc | 11/06/2008, 12:44

Me encanta bucear, me encanta navegar. El mar y su biodiversidad son lo que más hemos de cuidar y respetar.
No acabo de entender cómo se puede considerar matar un deporte.
Da igual que sea en el mar, un río, con escopeta en una finca, con muletas en una plaza de toros.
En casos de autoconsumo y supervivencia, propios de otras latitudes, sí se encuentra cierta justificación.
Aquí y ahora, es simplemente una aberración.

GOB i EU-EV Pollença es posicionen contra el campionat...

Biel

Biel | 11/06/2008, 16:40

Avui el GOB i EU-EV Pollença han emès notes de premsa al respecte de la realització del campionat de pesca submarina a Pollença el proper cap de setmana:

Nota informativa del GOB.

Nota de premsa d'EU-EV Pollença.

Un prec

fra lokus

fra lokus | 12/06/2008, 10:08

Hola Biel, t'agrairia que aquest cap de setmana publiquessis en el teu bloc una fotografia d'una guàtlera (coturnix coturnix) no importa si la fotografia no és teva, ja que a Pollença han organitzat una matança per a aquest cap de setmana.

Gràcies.

Re: Un Prec

Biel

Biel | 12/06/2008, 19:27

Hola "fra lokus"... em sap mol greu, però al meu arxiu no tenc cap guàtlera retratada. No puc fer una entrada d'article amb una imatge que no sigui meva, és norma del fotobloc :-).
I pel que fa a la "matança" que comentes,segur que argumentaran que "són de granja" o coses semblants... serà memorable aquest cap de setmana a Pollença... per terra, mar i aire !.

Pesca submarina. Demostrar que és bona per la fauna marina

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 12/06/2008, 21:14

Un que jo conec va fer gestions al Govern balear perquè li deixassin pescar anfossos grossos al parc de Cabrera, en base al refrany que assegura que 'el peix gros es menja el petit'. Atès que el més gran depredador dels anfossos petits són els anfossos grossos i manejant uns càlculs que semblaven bastant fiables i que havia tret de publicacions científiques, per cada anfós gros que pescàs, suposem un anfós de 50 kg, no en salvaria 5 de 10 Kg, sinó que en salvava més, de manera que després de la pescdada en comptes d'haver-hi els quilos menys de peix que ell s'enduia, n'hi havia no sé quants de més. Jo vaig quedar fascinada. M'entraren unes ganes molt grosses d'escanyar-lo, però la veritat és que no li vaig saber contestar.
Si anau al bloc d'en Raül Romeva (un bloc de mesvilaweb.cat) veureu que hi ha un post d'un dia d'aquests sobre aquest tema, que s'ha tractat a Brussel·les (ell és eurodiputat per IC/Verds). En Raül està escandalitzat perquè la Generalitat, en comptes de prohibir les competicions d'aquest tipus (23) les subvenciona.

Sobre-pesca de tonyina vermella a 30 milles de Formentera.

pep torro

pep torro | 12/06/2008, 22:07

(Autopropaganda)

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 13/06/2008, 14:03

... se varen acabar les existències de totes les pastisseries, i fins i tot na Paula se va treure tota la ronya que tenia caducada ...

UNA ALTRA VIDA, 51

HIDROAVIÓ APAGAFOCS

un bloc de mesvilaweb.cat

Ara he penjat una foto teva a L'HIDROAVIÓ

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 13/06/2008, 21:50

Ara mateix. No em podia colgar amb aquest corc.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars