Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
PAMESA c...!, Dragonera pes Dragons!

PAMESA c...!, Dragonera pes Dragons!

Amb aquest "crit de guerra" ara ja fa quasi trenta un anys, neixia de bon deveres el moviment ecologista a les Illes. El 7 de juliol de 1977 un grup de persones relacionades amb el moviment llibertari mallorquí Terra i Lliberat ocupaven pacíficament l'illa de Sa Dragonera reivindicant la seva protecció envers un aberrant projecte urbanitzador de l'empresa Patrimonial Mediterránea Sociedad Anónima (PAMESA)... Al final de l'article teniu informació relacionada amb els aconteixements i la celebració dels 30 anys de l'ocupació.

Aquest passat divendres 27 de juny es va presentar al Centre Cultural de Pollença la plagueta Dragonera pes dragons!. Història de la lluita ecologista per salvar Sa Dragonera (1974-1995), de l'historiador pollencí Pere Josep Garcia Munar "Garci" (Pollença, 1983). La publicació és la segona de la col.lecció Sol i Llibertat de les plaguetes del Raval (Edicions El Moixet Demagog. Palma, Maig 2008). La presentació va anar a càrrec de Pepe García, professor d'història; d'Albert Herranz, editor i pel mateix autor.

La plagueta, de 70 denses pàgines, ens fa un relat acurat i rigorós del proces que va conduir a la protecció de Sa Dragonera des de la seva ocupació al 1977 fins a la seva declaració com a Parc Natural al 1995. Ens ha agradat aquesta aportació pel fet d'estructurar uns aconteixements que fins ara estaven prou difusos recollint i analitzant de forma rigorosa les fonts orals i documentals. L'autor treu a la llum la força intensa del moviment ciutadà envers la protecció del territori, estimulat en aquells moments per persones provinents del moviment llibertari i que fòren l'embrió de la lluita ecologista a les Illes.

L'autor, va acabar la presentació del llibre amb les següents paraules: Sa Dragonera era un somni, una utopia que només podia concebre's en la ment d'uns joves visionaris acabats de desfer-se del jou del franquisme. L'època era procliu per a les utopies. El franquisme havia estat una llosa tan pesada que al veure's una mica més lliure, la societat tenia esperances en el canvi i els moviments socials esclataren en un allau revolucionari que amb els anys s'aniria desinflant. Aquest és el moment adequat perquè uns joves llibertaris és creguessin amb prou forces per ocupar sa Dragonera. I tant idoni era el moment que una gran part de la societat se'ls va creure i els va seguir. Sa Dragonera era sinònim de lluita contra l'especulació, era el mateix que dir salvem Mallorca o protegim el nostre entorn. Aquella petita illa oblidada fins aleshores s'havia convertit en un símbol de lluita i rebel.lió...

La publicació es del tot recomanable, a més amb un preu molt assequible i els continguts es troben sota una llicència Creative Commons (Reconeixement-No Comercial-Sense Obra Derivada 2.5 Espanya), per tant els lectors tenen la llibertat de copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra amb determinades condicions: reconèixer els crèdits de l'obra especificats per l'autor, no utilitzar-la per a finalitats comercials, no alterar o transformar el seu contingut,... és d'agrair !.

Imatges d'aquells fets.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Re: PAMESA c...!, Dragonera pes Dragons!

Garci

Garci | 29/06/2008, 21:50

Moltes gràcies Biel. És un honor que dediquis un post a parlar de la plagueta i de sa Dragonera. Esper que no se t'hagi fet pesat de llegir.

Salut, terra i llibertat.

Gràcies

Pepe

Pepe | 30/06/2008, 11:28

Una vegada més un article i una fotografia excepcional.

Hem de felicitar a l'editor Albert Herranz i a l'escriptor en Garci per haver recuperat aquesta part tan important de la història de Mallorca. A tots ens hauria de servir de reflexió i estímul, resten molt de batalles que guanyar.

Re: PAMESA c...!, Dragonera pes Dragons!

Alex

Alex | 02/07/2008, 15:47

Molt bó, realment es un luxe i una alegria obrir l'ordinador i trobar aquests oasis de bellesa i coneixment enmig de tot el que circula pel mon virtual, i real.
Salut
Alex

Babalusa la Medusa

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 07/07/2008, 18:54

És una tècnica per fer-se milionaris (en euros) sense fer mal a la natura, al contrari: fent bones obres, com sor Teresa de Calcuta. Llàstima que no em doni temps a posar-la en pràctica. No escriuria, és avorridíssim i pesat a més no poder.

Ahir em vaig permetre la llicència ...

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 08/07/2008, 08:43

... de reproduir la bellíssima fotografia de la Dragonera a L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS. Evidentment, vaig citar el seu autor, estic contra l'espoli. I vaig recomanar especialment la visita a aquest fotobloc sensible i civilitzat que ja fa part dels meus enllaços preferits.
Acaba de penjar BABALUSA LA MEDUSA, amb un vídeo japonès de grumers que ballen un tango que em du venuda.
Biel: em faries molt contenta si em passaves vídeos i fotos de la Pelagia noctiluca; em té el cor robat. També, d'altres grumers. En necessit per un 'tubo' tot l'estiu.

Coneixeu si una llagosta és mascle o femella?

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 10/07/2008, 09:27

És que al vídeo que avui he penjat al bloc L'HIDROAVIÓ APAGAFOCS (mesvilaweb.cat) que justament és un vídeo de sa Dragonera, en surt una, de llagosta, que tot ho mostra ...

BABALUSA LA MEDUSA, 3

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars