Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
L'Encanteri

L'Encanteri

L'encanteri, Chalcophora mariana ssp. massiliensis, conegut també a les Illes amb el nom d'ocell d'or, lluentor o encantària és un insecte d'uns 33 mm de longitud de l'ordre dels coleòpters i de la família dels buprèstids la qual presenta mes de 12.000 espècies arreu del Món. Destaca per la seva vistositat, pels seus colors lluents, brillants i metàl.lics verd i bronze. Es bon volador, però davant qualsevol amenaça resta immòbil amb les potes aplegades.

Amb les calors de l'estiu augmenta la seva activitat i no és difícil trobar-ne algun a ple sol, sobre troncs o soques mortes (principalment de pins) que és on dipositen els ous i s'hi desenvolupen les seves larves. La transformació a adult pot durar uns quants anys i aquests surten dels troncs tot provocant una obertura ovalada. En el seu estat larvari són xilòfags (s'alimenten de la fusta) i normalment es desenvolupen a arbres morts o en descomposició.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Re: L'Encanteri

Pepe

Pepe | 12/07/2008, 15:15

Quina varietat de colors més espectacular.

Quan jo era petita ...

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 13/07/2008, 14:53

... els nins (i les nines) estàvem persuadits que els encanteris cagaven or. Quan en capturàvem algun, el posàvem dins una capsa de mistos. Procuràvem alimentar-los bé, però les deposicions que aconseguírem mai no foren significatives, en aquest sentit.
Consider una bona estratègia quedar paraltzat quan l'ataquen. això mateix ho practicava en Miquel Bauçà, l'il·lustre escriptor felanitxer. Ho explica al seu llibre El Canvi.

ENCANTERI

PERE MOROU

PERE MOROU | 16/07/2008, 21:28

JO TAMBÉ RECORD DE PETIT TENIRNE UN DINS UNA CAPSA DE MISTOS I TABÉ HI POSAVEM UNA PESETA PERQUE DEIEN QUE TORNARIA DOR , COSA QUE MAI VA SUCCEIR , PERO TENIRNE UN I DUR LO A L'ESCOLA ERA COM TENIR UN TRSOR . ...

Una pesseta? No me'n record d'haver-n'hi posada cap ...

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 20/07/2008, 12:28

Però em sembla una bona idea. Així, ja li donaves una pista perquè sabés cap on anaven els trets. Així i tot, veig que el teu encanteri també es feia el suec ...

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars