Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
L'Abellerol

L'Abellerol

La identificació de l'abellerol, Merops apiaster, és molt fàcil, cap altre au present al nostre territori en presenta una coloració com la seva: verd, blau, groc, marró,... fa uns 28 cm. de longitud, les seves ales acaben en punta i té la coa amb plomes allargades; té un bec relativament llarg de color negre i els ulls d'un vermell intens. Els insectes voladors són la seva principal dieta (abelles, libel.lules,...). A les Illes, l'abellerol compareix en migració a inicis de primavera, queda a passar l'estiu entre nosaltres i ens deixa entre finals d'agost i setembre, nidifica en petites colònies ja entrat l'estiu a talussos arenosos i a les dunes litorals... [Mes]

L'abellerol és una au protegida en franca regressió a les Illes i per tant mereixedora d'una atenció especial per tal d'assegurar la seva conservació. La utilització de pesticides que afecten els insectes dels que s'alimenta li suposen una greu amenaça, però és l'alteració de les seves zones de cria el principal problema amb que s'enfronta. Aquesta espècie utilitza per a nidificar els talussos arenosos dels sistemes dunars. Bona part d'aquests sistemes es troben actualment molt degradats per processos d'urbanització i de massificació turística, i això ha causat ja la desaparició de diverses colònies d'aquest aucell.

A la zona de Son Bosc (Muro) es localitza una de les poques colònies existents actualment al nord de Mallorca. La colònia se situa a una zona de dunes fòssils, molt degradada per l'abocament d'enderrocs, veïna de la zona afectada pel projecte de camp de golf. Durant les darreres dècades aquesta colònia va experimentar un important descens causat per molèsties i alteració de l'hàbitat, especialment ocasionades per les pràctiques indiscriminades de moto-cross; el renou i la circulació de motocicletes pot fer que aquestes aus abandonin els nius, i no se descarta que aquesta hagi estat la causa fonamental de la minva de la població reproductora els darrers anys. Les actuacions que ha desenvolupat el Parc Natural de s'Albufera per a atreure aquesta colònia a l'interior de la zona protegida han donat els seus fruits i els abellerols ja nidifiquen dins el Parc.

L'abellerol ha estat considerat com enemic dels apicultors i perseguit pels taxidermistes. He sentit contar que la concentració d'abellerols en vol és vista pels pagesos com un clar anunci de pluja. Deu ésser per les concentracions que es produeixen a finals d'estiu (agost) just abans d'iniciar la seva migració cap a Àfrica, dates que són coincidents amb les primeres tempestes estiuenques.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Re: L'Abellerol

Garci

Garci | 21/07/2008, 19:54

Brutal! Quan anava per l'albufera en veia molts. Però ja fa molt temps que no hi he anat.

Quina preciositat d'animal.

Re: L'Abellerol

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 21/07/2008, 21:44

Per Can Collet venen cada any, i és una passad poder veure'ls en plena caça els horabaixes, així com també el seu cant quan volen. Solen descansar damunt qualque ametller, però són molt assustadissos.
Enhorabona un cop més.

Que preciosos que són

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 22/07/2008, 15:33

No sé si és que jo no els sabria identificar o és que no n'hi hagi; però tot i que visc entre dunes (esbotzades) no em resulten familiars. Tenc unes altres amistats, per exemple les mèl·leres. Per cert: tu que tens bo amb les criatures voladires, no em podries donar indicis de dues mèl·leres que venien cada dia a veure'm en d'hivern i en primavera, també l'any passat i l'altre, mentre hi havia olives a la meva olivera. Creus que venien per l'interès? Jo no ho vull pensar, no sóc gens malpensada, de natural. Per identificar aquesta parella (supòs que eren un matrimoni, perquè una tenia el bec groc i l'altre, taronja) hi ha una dada que et pot ser d'utilitat: una de les dues (no em facis dir quina) només tenia una cama. Varen arribar a menjar-me miques dins les mans i, (t'ho jur per la cosa més estimada: els meus fills) es movien al ritme de la música que jo sempre solc escoltar.
Ah, no pensava a dir que a la BABALUSA LA MEDUSA, 15 li he penjat una samba (Samba landó, d'uns xilens) que em pens que t'agradarà.

Re: L'Abellerol

Pepe

Pepe | 23/07/2008, 14:46

Una vegada més enhorabona.
Quina tristesa deixar de sentir els ocells i ser substituïts pel renou dels motors a Gotmar, crec que diuen que això és progrés i qualitat de vida.
Per cert Biel aquest mes presentam una moció on demanam que a la pàgina web de l'Ajuntament es posen diferents enllaços a pàgines relacionades d'alguna manera amb Pollença.
Hem inclòs el teu fotoblog et sembla bé?

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars