Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
La Tortuga Mediterrània

La Tortuga Mediterrània

Dues són les espècies de tortugues de terra que viuen en estat salvatge a l'Illa de Mallorca: la Tortuga mediterrània (Testudo hermanni) i la Tortuga Mora (Testudo graeca). La primera, mes comuna, es distribueix majoritàriament per les zones de garriga i marina del Sud i Llevant de l'Illa, la segona es veu limitada a la zona de ponent (Calvià i Andratx); la identificació d'aquestes dues espècies no és complicada.

A través del fòrum del GOB hem sabut aquests dies de l'observació d'un exemplar de tortuga mediterrània, a un pinar de la Cala de Sant Vicenç (Pollença)... aquesta observació es trobaria fora de l'àrea de distribució d'aquesta espècie a Mallorca. Es per això que la causa mes probable de la presència d'aquesta espècie a la zona de Pollença sigui objecte d'un alliberament procedent de tinença en captivitat per part de particulars.

Aquestes dues espècies de tortugues de terra es troben catalogades i protegides per llei, la seva captura i tinença és il.legal. Moltes tortugues de terra malviuen a les nostres cases, dins jardins, corrals o patis, sense poder accedir a una alimentació adequada, patint fred o calor, sense poder relacionar-se correctament amb altres exemplars i sense poder jugar el seu paper a la natura. Una trista existència per un animal tan especial... Ajuda'ns a conservar les tortugues de Terra ! [Tríptic informatiu del GOB Mallorca].

Si tens tortugues a casa, avisa al COFIB (Tel. 971 14 41 07), no les alliberis pel teu compte ja que cal verificar primer quina espècie és i si es troba en bon estat de salut.

Per a mes informació vos recoman: Conte GOB - Cati Artigues

Comentaris

Tortugues

Antoni March

Antoni March | 28/07/2008, 20:42

Tot i que la bibliografia citi la zona de distribució tal com la dius, Biel, testimonis orals de Pollença, d'uns 80 anys, afirmen haver trobat aquesta espècie als pinars de la zona de Coves Blanques.

Potser caldria indagar més a fons al respecte.

Re: La Tortuga Mediterrània

pep torro

pep torro | 28/07/2008, 21:00

Fa estona que no en veig cap. Ara que tampoc vaig tant sovint per fora vila com quant era un nen, que gaire be hi vivia.
Mon pare deia que el tractor les feia molt de mal, que densa que conreava amb ell, ja no es veien tortugues.
A Porto Cristo se un lloc on fa uns anys n'hi havia moltes. Supos que encara hi deuen ser, si no ho han omplit tot de ciment.

Re: Tortugues

Biel

Biel | 28/07/2008, 22:07

No havia sentit parlar dels testimonis que comenta en Toni fins ara, estaria bé recollir-los per a fonamentar-los. L'espècie es troba "en expansió" segons els pagesos i s'ha citat a zones diferents a les de la seva distribució estricta (als pinars del Comú de Muro, per exemple). Passa que és difícil determinar la procedència dels animals. El LLibre Vermell dels Vertebrats de les Illes (2005) deu ésser el que presenta l'estatus actual oficial de l'espècie (present a casi tota l'Illa excepte a la Serra de Tramuntana). Passaré aquesta informació oral a Samuel Pinya que és un dels que mes ha treballat amb aquestes tortugues. Salut !

Re: Tortugues

Samuel Pinya

Samuel Pinya | 29/07/2008, 05:55

La veritat, és que la cita oral que comenta n'Antoni Marc és prou interessant, ja que com diu data de 80 anys.

Estic d'acord amb en Biel, que tal vegada l'origen d'aquestes tortugues sigui de captivitat, el que no tinc massa clar és des de quan.

Un detall interessant de l'exemplar que vaig trobar aquest passat dissabte fou que era un animal que inicialment havia estat en captivitat (donat la morfologia de la closca, lligada a una malnutrició) no obstant en els darrers anys el creixement de la closca ja s'havia normalitzat, ben igual que un individu silvestre.
L'edat de l'animal no la vaig poder determinar, ja que normalment a partir d'exemplars de 14-15 anys els anells de creixement es desgasten pel fregament de la vegetació (sobretot en exemplars silvestres).

En fi crec que seria prou interessant recopil·lar testimonis orals sobre la presència de la tortuga al municipi de Pollença, i qui sap fins i tot qualque any es podria estudiar de quants animals esteim parlant, si realment és una "població" aillada composta de pocs individus o bé és una població ben estructurada i per tant relativament estable.

Perdoneu pel rollo que vos he amollat, esper que hagi hagi aportat el meu granet d'arena a aquest meravellós bloc.

Enhorabona Biel.

Preciosa tortuga

Mallorca Llevant

Mallorca Llevant | 29/07/2008, 17:30

Per les vies del tren on ara volen fer passar de nou el tren de llevant, circulen tortugues com aquesta, netes, silencioses, al seu ritme.
Quantes tortuguetes hauran de matar, per complir el somni de 15.000 il.luminats, que es maniffesten perquè passi un tren, per un recorregut que no els hi ve de pas.

Re: La Tortuga Mediterrània

ICP

ICP | 04/08/2008, 18:46

Iniciativa Ciutadana per Pollença organitza una xerrada:
La dona musulmana: immigració i integració.
A càrrec de:
Seleha Araabe, presidenta de l'associació Al-Kawthar i
Ada Siquier, coordinadora de pa i mel.
8 d'agost a les 20,30h al Centre Cultural, Pollença.

Cita de tortuga

Joan Meneta

Joan Meneta | 21/12/2008, 17:39

Divendres 19/12/08, vaig trobar un exemplar de tortuga mediterrànea dins un camí a la zona de Can Tirana (Pollença); la vaig retratar i retirar del caminoll ( hi passen cotxes ), per dixar-la darrera la pared ( dins l'alzinar ). No se si va arribar allà degut a les fortes plujes d'aquests dies ( el camí pareixia un torrent per les pluges caigudes) , si estava en captivitat -i l'havia arrossegat l'aigua- , o si allò era el seu territori habitual. Esper que la cita serveixí per qualque cosa.
El bloc, com sempre, espectacular!!. Enhorabona.

La tortugua

alonso

alonso | 23/01/2009, 10:09

la tortugua es un reptil,mengecarn,es carnivora i nede a l'aigua.te les potes petites ila closca gran.

Roger Torres Linares

les tortugues

maria

maria | 12/05/2009, 17:17

quant tems viuen les tortugues dels boscos de Catalunya ?

L'edat de les tortugues

Biel

Biel | 12/05/2009, 17:39

Hola Maria, la tortuga mediterrània pot superar els 100 anys de vida. Exemplars en captivitat han arribat als 120 anys. T'aconsell visitis:
http://www.tortugues.cat/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tortuga_mediterrània

Re: La Tortuga Mediterrània

Pepe

Pepe | 14/05/2009, 21:27

Em sap greu ser portador de males notícies, Xesca Ensenyat que freqüentava aquest i altres blogs s'ha mort avui. Demà, a partir de les tres i fins a les vuit del vespre, hi haurà instal·lada la capella ardent al cementiri de Bon Sossec de Palma. Ensenyat havia escrit els llibres 'Canvi de perruqueria i altres misèries' (Moll), 'Moda fresqueta, una -N 19-' (Empúries) i 'Quan venia l'esquadra' (Moll). En el seu bloc, l'escriptor Biel Mesquida es lamenta de la mort de Xesca Ensenyat.

Bon viatge Xesca !

Biel

Biel | 15/05/2009, 17:38

Jo no ho he sabut fins avui horabaixa :-(((. Ella sempre es va caracteritzar pel seu compromís fidel amb la natura i va ésser eficient lluitadora contra els qui l'estan malmenant.
Notícia a Cultura Pollença.
L'Hidroavió Apagafocs (Bloc personal de na Xesca).

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars