Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Per s'Albufera, millor que no...

Per s'Albufera, millor que no...

No hi ha cap dubte que el tren és una aposta de futur a la nostra illa, però veure el desgavell i manca de rigor ambiental que és produeix a l'hora de consensuar el nou traçat entre Sa Pobla i Alcúdia ens fa tremolar, a la vegada que obri una nova polèmica quan esperem consens per a preservar s'Albufera de Mallorca.

Un altre cop s'Albufera, la zona humida mes important de les Illes i que gaudeix dels màxims nivells de protecció, es pot veure afectada negativament per inconcebibles decisions de determinats polítics. La zona humida és força mes extensa que el propi parc natural declarat l'any 1998 sobre 1.687,65 Ha, s'Albufera, entre altres figures, és també un Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i una Zona d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA), aquestes qualificacions de la Xarxa Natura 2000 afecten a 2.135,12 Ha. part de les quals es podrien veure afectades amb les propostes de traçat que alguns plantegen i sobre les quals el GOB ja ha alertat amb sòlids arguments.

El més lògic en vistes a preservar la biodiversitat de s'Albufera seria fer passar el tren de forma paral·lela a la carretera Inca-Alcúdia (MA-13), concentrant les vies de comunicació en un sol eix i fent arribar el tren al punt mes pròxim possible del poble d'Alcúdia, així també s'en beneficiaria la gent de Pollença... no entenem quins condicionants poden voler fer arribar el tren al Fogueró (Badia d'Alcúdia) afectant també el LIC de s'Albufera, però potser algú en tregui beneficis de tot plegat... Hores d'ara, la millor alternativa que fins ara s'ha presentat és la de la Conselleria de Mobilitat i Ordenació del Territori.

El 13 d'agost s'ha constituït la plataforma TREN FINS A ALCÚDIA que defensa el traçat pel corredor nord. Han fet difusió d'un full informatiu i iniciat la recollida de signatures.

Actualitzat 14/08/2008

La qualitat ambiental de l'entorn del Parc Natural de s'Albufera ja no pot ressentir-se mes; si no era suficient la construcció de la central tèrmica d'Es Murterar (amb el seu abocador de cendres de Biniatria) i la urbanització de la pràctica totalitat del sistema dunar proper a la zona humida hem assistit en època mes recent a la construcció d'una depuradora de llacunatge que robà terrenys al Parc, a la creació d'un polígon industrial (Ca na Lloreta) just al costat del parc, a mes de veure com les depuradores properes abocaven de forma reiterada aigües residuals a s'Albufera... No és sobrat tot això ?. Un camp de golf i una via de tren aquí no hi tenen cabuda de cap manera.

La central d'Es Murterar i l'abocador de cendres de Biniatria:


Mostra un mapa més gran

La urbanització del sistema dunar:


Mostra un mapa més gran

La depuradora de LLacunatge:


Mostra un mapa més gran

El polígon de Ca na Lloreta:

Cana Lloreta

Comentaris

O tren per devora la carretera d’Alcúdia, o res

Joan M.

Joan M. | 09/08/2008, 16:41

Mobilitat descarta fer passar el tren per la zona de l’Albufera i només preveu el corredor de la carretera. Diu que si l’Ajuntament bloqueja la proposta, començarà a estudiar altres projectes on destinar la inversió

La Conselleria de Mobilitat (Bloc) només té en compte una alternativa per fer arribar el tren fins a Alcúdia: la del corredor Nord, que passa per devora la carretera Palma-Alcúdia fins a arribar al nucli urbà. Descarta totalment l’altra opció plantejada, la que transcorre per la zona de l’Albufera.

A més, adverteix que si l’Ajuntament d’Alcúdia (UM) continua plantejant problemes i no accepta l’únic corredor "viable", començarà a estudiar la possibilitat de destinar a un altre projecte ferroviari la inversió que preveia aquí.

Així de clar ho deixà ahir el director general de Mobilitat, Antoni Verger, que comparegué amb el seu col·lega d’Ordenació Territorial, Bernat Aguiló, després que dBalears publicàs que la Conselleria de Medi Ambient (UM) avala l’opció de l’Ajuntament d’Alcúdia per fer la via devora l’Albufera.

Ambdós evitaren valorar l’aval de Medi Ambient al·legant que no els constava. En canvi, recalcaren que, fins ara, tots els documents que han sortit d’aquella Conselleria han ratificat el traçat per devora la carretera i han desaconsellat el de l’Albufera. Una opció que, per Mobilitat, no existeix perquè tots els estudis diuen que el seu traçat és el millor per qüestions de mobilitat, seguretat, medi ambient i agilitat administrativa. "I per la Conselleria anar contra tots aquests informes seria una irresponsabilitat", afegí Verger.

Pel que fa a la mobilitat, mentre que el corredor del Govern acaba al nucli d’Alcúdia i té una població de 5.000 persones a 15 minuts de l’estació, el defensat per l’Ajuntament acaba enmig del camp, al Fogueró, amb un miler de censats en un radi d’un quilòmetre.

En qüestions de seguretat, mentre el corredor de l’Albufera creua 3,2 quilòmetres amb risc d’inundació —menys de quatre metres sobre del nivell del mar—, l’altre just travessa 385 metres amb risc. L’àrea pateix una inundació cada cinc anys i "no posarem el tren en una banyera", advertí Aguiló.

A més, tal com també advertí ahir el GOB, el corredor de l’Albufera creua zones LIC i ZEPA i la Unió Europea hauria d’autoritzar-lo sempre que no afectàs espècies protegides i no hi hagués alternativa, però hi ha espècies protegides i traçat alternatiu. La UE no tendria termini màxim per autoritzar-ho i no es podria aprovar aquesta legislatura. Segons Mobilitat, l’únic avantatge del corredor de l’Albufera seria que s’haurien d’expropiar menys terrenys.

El batle d'Alcúdia vol que arribi al Port
El batle d’Alcúdia, Miquel Ferrer (UM), assegurà ahir que "no acceptarem un ultimàtum per part de la Conselleria de Mobilitat". D’aquesta manera, Ferrer considerà que la millor solució "és el diàleg entre les institucions i ara que s’ha trobat una manera per tal que el tren arribi al Port i no afecta cap zona protegida, s’ha d’estudiar".

Així, el batle d’Alcúdia, que sempre ha defensat l’antic projecte del corredor del tren de sa Pobla fins a la seva localitat, explicà ahir que "el conseller de Medi Ambient ha cercat una alternativa que passa pel corredor sud del Puig i pot ser viable". Tot i això, Ferrer manifestà que "encara no hi ha cap projecte d’aquesta nova alternativa que evita, totalment, els espais protegits. El problema rau en el fet que la Conselleria de Mobilitat és més partidària de fer arribar el tren per la part nord del Puig.

Grimalt: “S’estudia una tercera opció que no afecta l’Albufera”
"Dimecres passat no decidírem cap traçat pel tren de sa Pobla a Alcúdia, només n’estudiàrem una tercera opció que no afecta en cap moment el parc de l’Albufera". Amb aquestes paraules, el conseller de Medi Ambient del Govern, Miquel Àngel Grimalt (UM), resumí ahir la reunió mantinguda dimecres passat dematí amb el batle d’Alcúdia, Miquel Ferrer (UM).

Grimalt explicà que "només miràrem una alternativa als corredors que hi ha actualment damunt la taula perquè el tren vagi pel sud de la muntanya i arribi al Port d’Alcúdia, tal com demana l’Ajuntament de la localitat des del principi". Així trobaren un corredor que passa per darrere la central elèctrica el Murterar i "que evita totalment el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) de l’Albufera i que mediambientalment sembla que seria viable, tot i que encara s’ha d’estudiar.

A més, s’ha de mirar si tècnicament el tren pot recórrer per aquesta tercera opció". Amb això, el conseller Grimalt volgué deixar clar que "aquesta tercera opció s’allunya totalment dels terrenys protegits de l’Albufera".

D’altra banda, Miquel Àngel Grimalt també parlà de la primera opció per al corredor del tren que es consensuà amb tots els ajuntaments durant el passat Pacte de Progrés que governava en el Govern balear i que transcorria per dins zones protegides: "Avui dia aquell corredor no és una opció perquè des de la Conselleria de Medi Ambient no autoritzaríem mai aquest projecte". Cal recordar que la primera opció passa per zones protegides del parc natural de l’Albufera.

Per acabar, el conseller de Medi Ambient del Govern manifestà que el corredor proposat per la Conselleria de Mobilitat que transcorre paral·lel a la carretera general d’Alcúdia i per la zona nord de la muntanya "té el vistiplau de la Conselleria de Medi Ambient".

Tot i això, Miquel Àngel Grimalt digué que "des de la Conselleria de Medi Ambient no decidirem cap traçat per al futur corredor del tren que ha d’enllaçar la localitat de sa Pobla amb la d’Alcúdia, tan sols informarem favorablement o no de les diferents propostes que ens arribin perquè les valorem mediambientalment".

Re: Per s'Albufera, millor que no...

Pepe

Pepe | 09/08/2008, 17:48

Totalment vergonyosa la postura del que, en teoria és el nostre Conseller de Medi Ambient però que ha demostrat servir només al seu partit. Molt trist el silenci de l'equip de govern de Pollença.

Per s'Albufera, millor que no...

Jaume Payeras

Jaume Payeras | 10/08/2008, 10:02

El més significatiu de tot això, és la vara de mesura que està usant el Conseller de Medi Ambient, segons qui estigui al govern del poble en el qual hi hagi de fer una acció puntual o hagi d'informar favorablement o en contra d'un projecte.
A Muro, poble que governa el seu estimat partit, UM, és una mostra de la més absoluta negligència del seu actual càrrec, no ha actuat en cap moment en benefici de les Illes i de la zona amb més biodiversitat de tot Mallorca, igualment, pareix que ho vol fer amb el tren sa Pobla-Alcudia, escoltant el batle d'Alcudia que curiosament torna ser del seu partit i deixant d'escoltar un altre batle, que no hem d'oblidar, va fugir d'aquesta secta que és UM.

Traçat Nord o traçat Sud ?

Joan M.

Joan M. | 11/08/2008, 19:02

Pel Nord, no hi ha color !!

PER S'ALBUFERA MILLOR QUE NO

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 11/08/2008, 23:19

Com a membre del PSM, estic totalment d'acord en que el tren arribi a Alcúdia i no al Fogueró. Això ja seria la "puntilla" com diuen en l'argot taurí a l'Albufera. De cara al sr. García. Dir-li que el que fa el meu Conseller i el seu equip té tot el recolzament de l'agrupació del PSM de Pollença, que sempre hem estat per la defensa del territori i del medi ambient. I quan hi ha hagut batalla a fer, sempre hem estat al CAPDAVANT. I en aquesta ocasió també. Temps hi haurà de posicionar-nos, i ja veurà que coincidirem en aquesta batalla
Endavant i fora por!

Re: Per s'Albufera, millor que no...

Garci

Garci | 12/08/2008, 13:45

Estic content que tant el PSOE i el PSM de Pollença es posicionin en favor de l'opció Nord.
Cal una pressió gran per què les tesis d'UM no vagin endavant.

Ara només falta que UM-UNPI de Pollença recolzin aquest traçat i ho facin públic a manera de pressió.

Salut Biel.

Pepe

Pepe | 12/08/2008, 15:03

Bones Sr. Cerdà. mai he dubtat que el PSM de Pollença doni suport al nostre Conseller (del BLOC), cada vegada que coincideix amb el PSM per mi és una alegria, de bons i de veres, i esper que si es presenta una moció al ple no passi com al tema de Son Bosc.

La batalla fa unes dies que ha començat i el temps de posicionar-se ja ha arribat.

Com diu en Garci ara només falta sentir que opina UM_UNPI.

Plataforma "TREN FINS A ALCÚDIA"

Biel

Biel | 14/08/2008, 11:03

La Plataforma 'Tren fins a Alcúdia' reclama l'arribada del tren fins a Alcúdia

PALMA DE MALLORCA, 13 d'agost (EUROPA PRESS)

La Plataforma 'Tren fins a Alcúdia' va reclamar avui l'arribada del tren fins a la zona d'Alcúdia coneguda com el 'corredor Nord', paral·lela a la carretera Palma-Alcúdia i del nord del Puig de Sant Martí, ja que és la zona que permet un tren modern, pròxim als usuaris, respectuós amb el medi ambient, compatible amb el tramvia i de ràpida execució.

Així, l'agrupació va manifestar, en un comunicat, que el corredor ferroviari plantejat per la Conselleria de Mobilitat permet l'arribada del tren fins a Alcúdia, la solució del corredor Nord permetrà tenir el tren ràpidament i l'arribada del tren a Alcúdia farà més fàcil la construcció d'un tramvia amb destí al Port d'Alcúdia i Can Picafort.

"Tenim previstes actuacions d'informació i divulgació amb l'objectiu de generar debat i exigir als responsable polítics que el tren arribi ja i que, a més, arribi a la zona amb una densitat de població resident més important perquè realment es converteixi en una alternativa més sostenible al transport convencional habitual de la zona nord de Mallorca", va concloure la Plataforma.

Full informatiu de la Plataforma i recollida de signatures:

Full informatiu.
Recollida de signatures.

Estau segurs?

Mallorca LLevant

Mallorca LLevant | 15/08/2008, 10:16

Estau segurs que el tren és la millor opció pública per resoldre els problemes de mobilitat de la vostra comarca?
Noltros a Llevant, així com està el traçat, i donat que passa per només 4 nuclis de població (la comarca en té més de 20) ho posam en dubte.
Creim que s'hauria de fer un estudi de les necessitats reals de mobilitat, sempre tenint en ment que algun dia poguem prescindir del cotxe de veritat. I proposar una solució viable, factible i que ens resolgui les necessitats de mobilitat.
El tren a Llevant no resol les necessitats de mobilitat de la major part de la població.
Tammateix, la major part de la població, si decideix anar en tren haurà d'agafar el cotxe fins a l'estació. Això no és sostenibilitat ni apostar per un transport públic de veritat.

Tren

Joan  Ramon

Joan Ramon | 16/08/2008, 14:41

Per això hi ha busos q enllacen les estacions amb altres pobles, i es permet dur bicis (s'hauria de ampliar crec) als vagons.

Això si, el tren elèctric hauria de ser.
Pens que és la millor alternativa al cotxe.

Re: Per s'Albufera, millor que no...

Garci

Garci | 18/08/2008, 21:03

Un tren és alternativa quan fa la vida més fàcil. I amb els problemes d'aparcament i de contaminació el tren ha de ser primordial.

Però s'ha de tenir en conte que jo som el primer que no agaf el tren a sa Pobla perquè tarda 65 minuts a arribar a Palma. I si he d'agafar una llançadera fins a sa Pobla i després el tren ja ni vos cont! Amb cotxe en 35-40 minuts ets a Palma, i des de sa Pobla en 30 minuts.

Si no arreglen el tren poca gent que tengui cotxe el deixarà. Ha arribat el punt que gent de sa Pobla agafa el cotxe fins Festival Parc i després el tren fins Palma. Perquè no l'agafen directament a sa Pobla? pel temps.

457638 m2 destroçats i encimentats

Mallorca LLevant

Mallorca LLevant | 03/11/2008, 08:54

El tren d'Artà es feia perquè no havien d'expropiar i resulta que expropiaran 457638 m2 i faran malbé un territori paissagísticament hermós.
El tren també destrueix el territori. No coneixeu millor alternativa que destruir?

Tren penso que la millor opció.

Joan Ramon

Joan Ramon | 03/11/2008, 15:30

Bé. sempre crear infrestructures destrueix territori, això és un fet, però penso que el tren consumeix menys terreny que les carreteres, i redueix les emisions de CO2 respecte al ús de altres vehicles.

Salut

Xerrada Informativa, divendres 7

Biel

Biel | 03/11/2008, 19:22

XERRADA INFORMATIVA el proper divendres dia 7 de novembre a les 20:30 h. al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya de Pollença:

TREN FINS A ALCÚDIA, una oportunitat que no podem tornar a perdre...

NO HI FALTIS !!

Podeu llegir el fulletó informatiu de la Plataforma a:
http://www.webverd.com/fotobloc/tren_fins_alcudia.pdf

Mes informació a:
http://trenfinsalcudia.balearweb.net/
http://alternativa.balearweb.net/post/59706

Crec en les vies pel SUD... i mes....

Miquel

Miquel | 08/11/2008, 18:18

No teniu gens de vista al futur, al corredor sud, allargant-lo fins Alcúdia i Pollença seria fantàstic amb unes vistes damunt l'albufera que serien un gran reclam turístic, perquè no sigueu doiuts, el tren sense turisme no serà factible ni sostenible i la gent dels pobles d'Alcúdia i Pollença no agafarà el tren si te una autopista que li fa estalvià doblers i temps, no oblideu que el tren tararia fins a dues hores o mes per arribar a Palma i si es fins a Inca no crec que valgui la pena agafar-lo per motiu de comoditat.
Propòs el corredor Sud per devora S'Albufera(amb parada inclosa) i no s'aturi al "fogueró" sinó que arribi fins a Pollença amb parada a Alcúdia, que no sigui aquesta la destinació final sinó Pollença.
Inclús després es podrien posar trens Pollença-Alcúdia-Albufera-Inca-Palma amb pla totalment turístic, quin èxit, que s'ho pensin a la conselleria que val la pena.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars