Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Canvi climàtic... més vorms

Canvi climàtic... més vorms

Vorms, borns, grumers,... meduses, de cada cop hi convivim mes temps a les nostres costes, els darrers anys la seva presència sembla que ha esdevingut un problema sociosanitari, un motiu d'alarma, de tancament de platges i de reflexions respecte al que suposen els canvis en la seva biologia... Les espècies mes comunes a les Balears són la Pelagia noctiluca (és el vorm mes freqüent i que ens sol deixar mes mals records si contactam amb ell), Rhizostoma pulmo (grumer blau, mes escàs i com l'anterior, d'alta perillositat) i Cotylorhiza tuberculata (grumer groc, amb forma d'ou fregit, el que podeu veure a la fotografia i que no és massa urticant). N'hi ha d'altres -guia d'identificació- però ja no tan freqüents.

Hem llegit a CanalSolidari.org que el canvi climàtic està provocant que es multipliquin el nombre de meduses i que s'acostin cada vegada més a la costa."En llocs com el Mar de Bering a l'oceà Pacífic, on abans hi havia tres peixos per cada medusa, ara aquesta xifra s'ha invertit: tres meduses per cada peix," comenta la biòloga Dacha Atienza responsable del Projecte Meduses de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC). A les meduses el canvi climàtic, per l'increment de temperatures i la minva de pluges, "els altera el metabolisme fent que tinguin més períodes de reproducció dels normals o que madurin abans", els rius no aporten tanta aigua als oceans, creant així aigua mes homogènia, mes càlida i menys salina. El canvi climàtic afecta el medi ambient i les conseqüències les pateixen els animals, en conviure amb ells, també ens afecta a nosaltres. Finalment, quan els turistes no es poden banyar a les platges degut al gran nombre de meduses que hi han arribat, comencen a ser preocupants els efectes del canvi climàtic i les seves conseqüències.

Què passa amb les meduses?

Des de fa uns anys ha augmentat el nombre de meduses que es desplacen a platges de tot el món. Tot i que aquests animals marins gelatinosos no representen un perill per a l'ésser humà, poden picar si se'ls toca als tentacles i causar ferides més greus depenent del tipus de medusa i del lloc de la picada. Aquests pelàgics passen gran part de la seva vida en alta mar, a 20 o 40 milles de la costa, ja que resideixen en aigües calentes. Fins fa uns anys només apareixien per les costes una vegada cada dècada, es quedaven un temps i després es traslladaven a un altre punt. Des de fa uns vuit anys, la població de meduses ha anat apareixent amb més freqüència, alterant els seus cicles vitals, comenten des del CSIC.

La gran quantitat de meduses també ha creat un problema per a la resta d'espècies. Si hi ha més meduses es necessiten més depredadors per compensar aquesta sobrepoblació. Alguns d'aquests animals, com les tortugues marines o la tonyina vermella, estan patint els efectes de la sobrepesca i no poden regular la quantitat de meduses.

"L'augment de la temperatura de la superfície del mar en les pròximes dècades amenaça amb blanquejar i matar fins al 80% dels esculls coralins del món. Les emissions de diòxid de carboni incrementaran l'acidesa de mars i oceans", adverteix el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Fantastica !

Joan M.

Joan M. | 22/08/2008, 09:09

Quina foto Biel, quin detall, es preciosa !, Pero segur que no es d'aquest estiu, a que no ?. S'ha de dir que aquest estiu la presència de voms ha estat molt mes magre que l'estiu passat. Records !

Veig que la poses verda, pobrissona

Xesca Ensenyat

Xesca Ensenyat | 29/08/2008, 12:09

Però jo la defensaré

Re: Canvi climàtic... més vorms

andreu forteza

andreu forteza | 10/12/2008, 19:50

aixo no importa molt

no es veritat

Fransisca Neret

Fransisca Neret | 10/12/2008, 20:15

andreu,aixo es molt important per el medi ambient

bona informació

David

David | 29/12/2009, 18:04

M'ha ajudat molt el text. Sabia que el canvi climàtic influïa en les plagues de meduses però no tenia ni idea de com. Moltes gràcies per la explicació!

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars