Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Raors de sobres ?

Raors de sobres ?

Quan s'obre la veda per a la pesca del raor (si no abans) hi ha colzades entre els pescadors, aquest petit peix és, sense dubte, l'estrella de la pesca recreativa a les Illes. Gastronòmicament suposa una petita revolució a finals d'estiu i les peixateries l'ofereixen a preus que poden oscil.lar entre els 80 i 100 Euros el Kg.

La pesca raor (Xyrichthys novacula) ha esdevingut passió i addició per a mols pescadors i per a la seva conservació ha estat necessari establir períodes de veda. Enguany el període de veda per a aquesta espècie per a les illes de Mallorca i Menorca ha estat entre l'1 d'abril i el 15 d'agost, al 2009 la veda es perllongarà fins el 31 d'agost.

Els estudis fets per tècnics del Servei de Recursos Marins de la Conselleria d'Agricultura i Pesca ens presenten que la implantació de la veda del raor ha permès la recuperació de fins a un 16% de la seva talla i un 75% del pes de l'espècie, permetent que s'incrementi el pes dels exemplars pescats i evita la pesca de les femelles ovades.

Ambtot, considerant la normativa vigent, de raors, podem capturar-ne un màxim de 50 peces per llicència i dia, sense sobrepassar els 5 kg de captura màxima... i això és una animalada! suposant (que és molt suposar) que tots els pescadors respectin escrupolosament la normativa. A les Illes existeixen unes 45.000 llicències de pesca recreativa, si fem comptes força conservadors i aplicam 5 Kg. de raors per llicència i temporada ens surten 225 tones de raors pescats !.

La pesca recreativa és una de les activitats que mes incideix sobre els recursos pesquers ja que extreu un mínim de 1.500 tones anuals de peix, seria necessari que l'administració fes els màxims esforços en vistes al compliment estricte de la normativa, que s'incrementessin les reserves marines amb una regulació homogènia i mes restrictiva de la pesca dins elles, que els períodes de vedes es fessin extensius també a altres espècies i que s'eliminessin per complet les competicions de pesca recreativa.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Re: Raors de sobres ?

Joan M.

Joan M. | 04/09/2008, 15:42

Pel que he pogut llegir, el raor no sol ésser objectiu de la pesca professional que captura entorn d'uns 400 quilos anuals, però si és molt valorat pels pescadors recreatius. La mitjana de captures diàries sol ser de 20 peces, uns 750 grams, amb el que les captures benvolgudes per pesca artesanal serien d'uns 2.000 quilos anuals, quantitat que no posa en perill l'espècie. Durant la temporada 2007 es van imposar 37 sancions relatives a la pesca del raor, 35 d'elles a Mallorca i 2 a Eivissa, amb una multa mínima de 300 euros. En el que va d'any no s'ha imposat cap.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars