Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El Gall Faver

El Gall Faver

Una de les mes antigues notícies que tenim de l'avifauna de Mallorca i Menorca fa referència al gall faver (Porphyrio porphyrio): Plini El vell, a la seva Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79), fa referència a Mallorca i Menorca com a zones proveïdores de galls favers. Imaginam que s'Albufera, per la seva proximitat a la ciutat romana de Pollentia, servia de rebost per a les ciutats de l'Imperi Romà. La qualitat gastronòmica d'aquesta au sempre s'ha destacat, i es veu que era un component clau als tiberis imperials.

Al segle XIX el gall faver devia ésser encara abundant a les Illes ja que en parla l'Arxiduc Lluís Salvador i també quasi tots els escriptors que descriuen la nostra fauna. Però amb l'inici de les dessecacions de s'Albufera i altres zones humides a finals del segle XIX es va produir una considerable alteració dels hàbitats preferits per aquesta espècie. La proliferació de la caça amb armes de foc també va contribuir a la seva extinció arreu de les Illes i fins els anys 60 va ésser una peça de caça molt apreciada.

L'any 1991 es va iniciar a s'Albufera de Mallorca un ambiciós projecte per a la reintroducció d'aquesta espècie; s'alliberaren al parc 28 exemplars de gall faver procedents de Doñana. La seva adaptació fou exitosa i al poc temps es reproduïren sense problemes. Curiosament, al setembre de 2005, encara es va poder observar un d'aquests primers exemplars alliberats que conservava l'anella identificativa a la pota.

La situació d'aquesta espècie a s'Albufera de Mallorca és francament bona i en expansió, amb unes 150-200 parelles nidificants. Exemplars de gall faver fa anys que han colonitzat les altres zones humides mallorquines (l'Albufereta, Basses de Cas Ferrer Nou, Prat de Sant Jordi,..) A Menorca hi cria des de l'any 2000 i el febrer d'enguany ha estat observat a Eivissa.

El Gall faver és una espècie considerada "Vulnerable" al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears i es troba protegida també per la normativa europea (Conveni de Berna, Directiva 79/409 CEE) i estatal (Llei 42/2007 de 13 de desembre del Patrimoni natural i la Biodiversitat).

Gall Faver - Plini Referència al gall faver de Plini El Vell a Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79).

Gall Faver - Plini detall Referència de Plini El Vell a la captura de galls favers a Mallorca i Menorca, a Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79).

Gall Faver - Historia Imatges de galls favers a diferents pintures i mosaics romans de Sicília, Pompeia, Corfú i Tunis.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Gall Faver

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 19/10/2008, 12:24

Sempre he seguit aquest tema, el que no m'explic és com s'ha adaptat tan aviat. No hi ha visita a l'Albufera que no en vegi qualque exemplar. Ja m'agradaria que fos tan exitosa la reintroducció del Vell Marí o si més no, que tornàs per si sol.

Quina història !

Joan

Joan | 20/10/2008, 06:54

Curiosa la història del gallfaver, però vols dir que vist com s'esta expandint mes d'un caçador no n'ha abatut algun i ha emulat les menjues del romans, jo crec que si. Per cert, la foto es impresionant, m'encanta. Salut !

Gallfaver de fang

Alex Forteza

Alex Forteza | 21/10/2008, 21:09

A casa dels meus avis materns a Menorca quan era petit hi havia un càntir que li deien el gall faver, sense que ningú sapigues que es tractava d'aquesta especie. Coincidència o destí de la vida vaig acabar treballant a Sa Bufera a on un dia arribaren aquestes marevelloses aus.
Quan pugui te passare una imatge del càntir
Salut
Alex

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars