Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El Gall Faver

El Gall Faver

Una de les mes antigues notícies que tenim de l'avifauna de Mallorca i Menorca fa referència al gall faver (Porphyrio porphyrio): Plini El vell, a la seva Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79), fa referència a Mallorca i Menorca com a zones proveïdores de galls favers. Imaginam que s'Albufera, per la seva proximitat a la ciutat romana de Pollentia, servia de rebost per a les ciutats de l'Imperi Romà. La qualitat gastronòmica d'aquesta au sempre s'ha destacat, i es veu que era un component clau als tiberis imperials.

Al segle XIX el gall faver devia ésser encara abundant a les Illes ja que en parla l'Arxiduc Lluís Salvador i també quasi tots els escriptors que descriuen la nostra fauna. Però amb l'inici de les dessecacions de s'Albufera i altres zones humides a finals del segle XIX es va produir una considerable alteració dels hàbitats preferits per aquesta espècie. La proliferació de la caça amb armes de foc també va contribuir a la seva extinció arreu de les Illes i fins els anys 60 va ésser una peça de caça molt apreciada.

L'any 1991 es va iniciar a s'Albufera de Mallorca un ambiciós projecte per a la reintroducció d'aquesta espècie; s'alliberaren al parc 28 exemplars de gall faver procedents de Doñana. La seva adaptació fou exitosa i al poc temps es reproduïren sense problemes. Curiosament, al setembre de 2005, encara es va poder observar un d'aquests primers exemplars alliberats que conservava l'anella identificativa a la pota.

La situació d'aquesta espècie a s'Albufera de Mallorca és francament bona i en expansió, amb unes 150-200 parelles nidificants. Exemplars de gall faver fa anys que han colonitzat les altres zones humides mallorquines (l'Albufereta, Basses de Cas Ferrer Nou, Prat de Sant Jordi,..) A Menorca hi cria des de l'any 2000 i el febrer d'enguany ha estat observat a Eivissa.

El Gall faver és una espècie considerada "Vulnerable" al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears i es troba protegida també per la normativa europea (Conveni de Berna, Directiva 79/409 CEE) i estatal (Llei 42/2007 de 13 de desembre del Patrimoni natural i la Biodiversitat).

Gall Faver - Plini Referència al gall faver de Plini El Vell a Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79).

Gall Faver - Plini detall Referència de Plini El Vell a la captura de galls favers a Mallorca i Menorca, a Naturalis Historiae (escrita entre els anys 23 i 79).

Gall Faver - Historia Imatges de galls favers a diferents pintures i mosaics romans de Sicília, Pompeia, Corfú i Tunis.

Per a mes informació vos recoman:

Comentaris

Gall Faver

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 19/10/2008, 12:24

Sempre he seguit aquest tema, el que no m'explic és com s'ha adaptat tan aviat. No hi ha visita a l'Albufera que no en vegi qualque exemplar. Ja m'agradaria que fos tan exitosa la reintroducció del Vell Marí o si més no, que tornàs per si sol.

Quina història !

Joan

Joan | 20/10/2008, 06:54

Curiosa la història del gallfaver, però vols dir que vist com s'esta expandint mes d'un caçador no n'ha abatut algun i ha emulat les menjues del romans, jo crec que si. Per cert, la foto es impresionant, m'encanta. Salut !

Gallfaver de fang

Alex Forteza

Alex Forteza | 21/10/2008, 21:09

A casa dels meus avis materns a Menorca quan era petit hi havia un càntir que li deien el gall faver, sense que ningú sapigues que es tractava d'aquesta especie. Coincidència o destí de la vida vaig acabar treballant a Sa Bufera a on un dia arribaren aquestes marevelloses aus.
Quan pugui te passare una imatge del càntir
Salut
Alex

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars