Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
L'Escarabat Bonyarrut

L'Escarabat Bonyarrut

Els escarabats bonyarruts o tutes (Brachycerus spp.) pertanyen a la família Curculionidae (són el que en castellà es coneixen com a "gorgojos" i on s'hi inclouen també els corcs,... en total unes 60.000 espècies descrites, quasi res !).

A les Balears hi són presents tres espècies del gènere Brachycerus: la B. balearicus (espècie endèmica, associada principalment als sistemes dunars), la B. barbarus spp. ramosus (té una àmplia distribució i sobre el que es discuteix encara el seu caràcter endèmic) i la B. algirus (l'espècie mes petita de les tres, freqüent a la Mediterrània). Les tres espècies han estat citades a Mallorca.

Aquests escarabats, de color fosc, es caracteritzen pels bonys i estries que presenten a la seva closca i sovint els trobam bruts de fang o terra. Les seves larves viuen dins plantes.

Hem identificat (llevat del que puguin dir els experts) com a Brachycerus barbarus spp.ramosus a l'exemplar que encapçala aquest article, retratat a la muntanya pollencina a principis de novembre de l'any passat. Són insectes fàcils de fotografiar, són lents en els seus desplaçaments i per norma general romanen immòbils quan es senten amenaçats.

Per a mes informació / bibliografia consultada:
  • El llibre Insectes de les Illes Balears de Xavier Canyelles (Ed. Moll, Manuals d'introducció a la Naturalesa, 14). Palma, 2003. 216 pàgs.
  • Insectarium virtual.

Comentaris

Re: L'Escarabat Bonyarrut

Elena

Elena | 26/10/2008, 19:42

Quina foto! I harmonitza tan bé amb els colors del bloc! Quin regal per a la vista.

Re: L'Escarabat Bonyarrut

Garci

Garci | 27/10/2008, 08:37

Increible! Quina foto. No se com t'ho fas però mai havia vist un escarabat bonic.

L'escarabat

carol

carol | 14/12/2008, 13:55

gracias per formar aquesta apgina ara puc cercar informacio per al meu col.legi gracias a la fundedora d'aquesta imatje gracias

brachycerus

maria

maria | 02/03/2009, 08:28

gracises per formar akesta pagina mencanta

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars