Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Voltors inesperats

Voltors inesperats

El novembre ens ha ofert la que ben segur haurà estat la notícia ornitològica de l'any: un esbart de voltors forasters o lleonats (Gyps fulvus) ha comparegut per les Illes. Les primeres observacions (de fins a 68 exemplars !) es produïren a la costa nord de Menorca el passats dies 31 d'octubre i 1 de novembre. Les observacions seguiren en dies posteriors a Menorca i també a Mallorca, Eivissa i Formentera... en total podrien ésser un centenar d'exemplars !. La notícia va córrer immediatament pel Fòrum-Aus del GOB, la premsa de Menorca i Mallorca s'en va fer ressò i fins i tot la TVE.

El 10 de novembre una càmera automàtica de la BVCF va captar, a una menjadora de la Serra de Tramuntana de Mallorca, com exemplars de voltor negre i de voltor foraster compartien l'alimentació [veure imatges mes abaix]; les observacions dels voltors nouvinguts han estat constants a Mallorca durant la primera quinzena de novembre i segueixen encara.

La presència del voltor foraster a les Illes és accidental; les dades ofertes per la SOM i el GOB destaquen 3 exemplars observats el 29 de març de 1957, 2 exemplars observats a Formentera el setembre de 1983, i un exemplar jove que s’instal.là a Mallorca l’any 1983 fins a l’any 2000. Posteriorment el 2003 s’observà un exemplar a Mallorca i 3 exemplars a Cabrera. Finalment l’any 2006 s’observen 2 exemplars a Son Reus (Mallorca).

La principal hipòtesi que argumenta l'arribada d'aquestes aus és meteorològica. Les fortes ponentades de finals d'octubre haurien afavorit la seva arribada a les Illes, potser es tracti de voltors en migració o procedents de les colònies de cria més properes situades a Castelló o Tarragona. Alguns dels voltors arribaren debilitats i un cop capturats romanen a centres de recuperació de Mallorca i Menorca. La supervivència d'aquests voltors a les illes no esta garantida per mor de la falta d'alimentació, a Mallorca s'ha optat per reforçar el subministrament d'animals morts a les menjadores de la Serra però a Menorca la situació és mes complicada.

A l'expectativa del que pugui passar de forma natural (que un cop reforçats els voltors deixin les Illes o quedin al nostre territori), cal que l'administració competent avaluï aquest singular aconteixement i faci la pedagogia adequada per a evitar possibles situacions de rebuig cap a aquestes aus. Algunes ja es comencen a intuir a la premsa....

Voltors a menjadora 1 Voltors forasters i voltors negres mengen junts a una menjadora de la Serra de Tramuntana [Foto: BVCF].

Voltors a menjadora 2 Voltors forasters i voltors negres mengen junts a una menjadora de la Serra de Tramuntana [Foto: BVCF].

Per a mes informació:

Comentaris

Competència ?

Joan M.

Joan M. | 19/11/2008, 20:26

Quina foto Biel !!! LI poden comptar les plomes. Me preocupa el que pot passar amb els voltors negres compartint l'espai i l'aliment amb els voltors forasters... ara llegiré amb calma el que diuen els entesos al forum del Gob. Una abraçada !!!

Re: Voltors inesperats

Pepe

Pepe | 19/11/2008, 21:52

Quina fotografia, esper que no nidifiquen al camí de Ternelles :-)

pagesos

tomeu

tomeu | 19/11/2008, 23:31

mem si qualqu agafarà conciència de la importància que te la ramaderia a la serra de tramuntana i la importància que tenen les cabres salvatges quasi be eliminades per els caçadors de "gatillo" i emparats per l´admintració , com la zona de les fotos ,que mostrau, ternelles, on no n´hi ha ni una...reflexionau un poquet,

Re: Voltors inesperats

Garci

Garci | 20/11/2008, 13:31

Increïble. Sempre m'ha fascinat aquesta au, i aquesta foto és de les millors que he vist.

Enhorabona Biel.

Els voltors ja són a Eivissa

Joan M.

Joan M. | 23/11/2008, 09:28

Un grup de quatre voltors comuns (Gyps fulvus) ha estat vist aquesta setmana voltant per Eivissa i Formentera, segons informà el GEN-GOB. Els entesos pensen que aquests animals provenen del grup de la vuitantena d’aus que arribaren a Menorca, i després a Mallorca, ara fa dues setmanes.

Aquests albiraments reforcen la hipotesi que les aus passen per damunt les Pitiüses per fer camí cap a Dénia, que és el punt del País Valencià que es troba a més poca distància de les Illes. Tanmateix, l’objectiu final dels comuns és l’Àfrica. Segons el ornitòlegs, el que fan aquests animals és resseguir la costa de la Península fins a l’estret de Gibraltar i, llavors, passar al continent africà.

"Els voltors vists per Eivissa han estat observats mentre volaven. Tot fa pensar que s’hi atruren poc temps, a les Pitiüses. Com a molt hi estan un dia o dos. Allò més probable és que facin servir l’illa de pont per arribar al continent", explica Manolo Suàrez, responsable d’ornitologia del GOB.

Mentrestant, al parc natural del Montgó, a la comarca alacantina de la Marina Alta, ja estan a l’aguait de la possible arribada dels voltors. "Fa quinze dies veièrem un fum de comuns [aquesta és la manera que tenen els valencians d’anomenar un esbart]. Ara, però, en cas que se’n veiessin una altra vegada serien exemplars aïllats procedents de les Balears", expica Nacho Segura, un dels responsables del parc natural.

Per altra banda, a Menorca encara en queden una vintena. Dimarts passat, el pagès del lloc de Son Triai, a Ciutadella, fou testimoni de com quatre o cinc voltors atacaren un xotet acabat de néixer i se’l menjaren. Pel que fa als dos exemplars que foren recollits pel centre de recuperació de fauna del GOB Menorca, sembla que ja tenen bona salut. Ara, la Conselleria de Medi Ambient estudia si traslladar-los a la Península o bé portar-los a la Fundació Voltor Negre de Campanet.•

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars