Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El bolet de n'Aina

El bolet de n'Aina

La nostra filla Aina (8 anys) va quedar bocabadada... aquell ou blanquinós que ella havia descobert i que va aparèixer vora l'arrel de la kentia (Howea forsteriana) de casa nostra s'havia transformat, en pocs dies, en una forma quasi alienígena. La sorpresa va ésser per a tots, veure com s'havia desenvolupat aquest bolet dins un cossiol, aferrat a les arrels d'una planta ornamental. Fa molts d'anys que tenim aquesta planta al mateix lloc i sols enguany ens ha donat aquesta sorpresa...

Les randes - també anomenades tremelitges de terra (Menorca), Gita de bruixa o cranc (Catalunya) - (Clathrus ruber) són uns bolets ben estranys, sorprenents. Tenen la seva part fèrtil (himeni) tancada dins una bolla blanca en forma d'ou (peridi) que no s'obri fins que maduren les espores. Aquest "ou" és el que primer apareix, pot arribar fins a uns 5 cm. de diàmetre i quan el bolet madura es romp l'ou per donar sortida a una forma semblant a una "randa" de color vermell intens. En el seu interior, amb un color olivaci s'hi observen les espores. Aquests bolets no són comestibles, fan una pudor intensa de carn podrida o d'excrement amb la finalitat d'atreure insectes que són els que s'encarreguen de dispersar les seves espores.

Li hem cercat una explicació, i consultat l'amic Pere Vicens (naturalista de s'Albufera) ens comenta: "Suposo que a la terra del cossiol hi ha alguna cosa que ha fet activar el sistema de reproducció del fong. El miceli del fong viu al cossiol perquè una espora hi va arribar volant amb el trasplantament, o amb una corrent d'aire amb la porta oberta, o amb la roba d'anar a retratar, o amb alguns restes de terra d'un dia que anàreu a fer una volta... (ves a saber...!) i allà hi havia les condicions òptimes. Suposo que ben aviat sentireu l'oloreta".

Per n'Aina ha estat una experiència encisadora, un moment singular per a apropar-se al món dels bolets.

Clathrus al cossiol El Clathrus ruber al cossiol de la kentia de casa nostra.

Clathrus Can Barba2 Detall del bolet.

Clathrus Can Barba3 Un altre detall del bolet amb les espores.

Clathrus Dibuix Kibby Formes de Clathrus ruber. Dibuix de G. Kibby.

Per a mes informació:

Comentaris

curiós

Joan Ramon

Joan Ramon | 25/11/2008, 21:00

Normal que quedas bocabadada, jo també i hagues quedat, la natura t´aquestes curositats que la fa màgica.
Salut

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars