Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
2009, any Darwin

2009, any Darwin

Enguany és l'any Darwin, es compleixen 200 anys del naixement de Charles R. Darwin (el 12 de febrer) i 150 anys de la publicació de la seva principal obra "L'origen de les espècies" (el 24 de novembre).

Va ésser el març del 1983 en que vaig adquirir L'origen de les espècies (Edicions 62, Diputació de Barcelona. 1982. Traducció de Santiago i Constança Albertí i del que dia 15 d'aquest mes n'ha sortit una nova edició commemorativa). El títol sencer d'aquesta obra és força llarg i desconegut a la vegada: “Sobre l’Origen de les espècies a través de la selecció natural, o la preservació de les races afavorides en la lluita per la vida”. Em va costar dos o tres assalts la lectura del llibre, però al final em va sorprendre i captivar, donant resposta a la pregunta per què hi ha tants tipus diferents d'ésser vius?... parlant de la selecció natural, de les adaptacions a l'ambient, de l'evolució... a la vegada que em donava forts arguments per tenir clar que no es pot barrejar la ciència amb la religió. Les teories de Darwin marquen un abans i un després en relació al coneixement del nostre origen, suposen l'inici de la biologia moderna.

M'hauria agradat seguir les passes de Darwin; viatjà cinc anys (1831-1836) arreu del món en el vaixell HMS Beagle, un viatge on va observar els fets que el durien a determinar com podien evolucionar les espècies, el seu pas per les Illes Galápagos on hi va descriure 13 o 14 espècies de pinsans endèmics va ésser determinant per a la seva teoria.

No deixeu de visitar The complete work of Charles Darwin on line, no vos decebrà !.

La imatge que acompanya aquesta entrada correspon a un dragó comu, Tarentola mauritanica, retratat aquest passat estiu al Calvari de Pollença.

Charles R. Darwin Charles R. Darwin (1809-1882)

Pinsans Galapagos Pinsans de les Illes Galàpagos.

Per a mes informació:

Comentaris

Re: 2009, any Darwin

Jaqme

Jaqme | 20/01/2009, 16:28

Acab de descobrir (gràcies Elur) el teu (fascinant) blog.
M'agrada molt.
Només fer-te saber que a la meva illa hi tens un enllaç!

Meravellós Darwin

Tonina

Tonina | 21/01/2009, 07:56

És una celebració molt necessària per donar a conèixer, encara més, el que va ser el pare de la biologia moderna. És fascinant veure com a la seva època i en les circumstàncies que va viure va poder proposar idees que han revolucionat el món. Existeix un programa amb un paquet d'activitats que jo utilitz amb els meus alumnes de 4t d'ESO, senzill però entenedor que pot servir a qualsevol persona per entendre una mica més el tema de l'evolució en general (amb l'exemple de les nostres sargantanes) i també la humana. Vos adjunt el link i, Biel, gràcies per aquest blog:

http://www.xtec.es/~cvillalb/evolucio/indexf.htm

Superior !

Francesc X.

Francesc X. | 31/01/2009, 11:33

Impressionant fotografia, m'ha encantat tot el fotoblog en general. Enhorabona ! En relació a Darwin, és recomanable la lectura de NATIONAL GEOGRAPHIC de gener 2009... Lo que Darwin no sabia.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars