Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Pescar anguiles amb cucada

Pescar anguiles amb cucada

El passat 13 de febrer al Parc Natural de s'Albufera es va organitzar una demostració de pesca d'anguila amb cucada que va anar a càrrec del pescador l'amo en Miquel Gost "Forner", la imatge del qual encapçala aquesta entrada... amb ell ens apropàrem a s'Albufera d'un altre temps.

La pesca d'anguiles (Anguilla anguilla) amb cucada és la única modalitat autoritzada al parc donades les seves característiques i considerant les necessitats de conservació i recuperació de l'espècie; la pesca amb cucada és selectiva i sostenible. L'habilitat dels pescadors es demostra amb el maneig de la canya, de la qual penja un fil (sense ham), un plom i una esca feta tan sols amb cucs de terra enfilats; la voracitat de l’anguila, fa que en mossegar l’esca, sigui capturada hàbilment pel pescador i dipositada dins un gambaner que resta dins l’aigua vora ell i que manté les anguiles vives.

Segons les dades del Parc (2007) la majoria de la cinquantena dels pescadors autoritzats que s'hi dediquen són majors de 65 anys, alguns propers als 80 !, tots ells originaris dels pobles de l'entorn de s'Albufera (Sa Pobla, Muro, Llubí, Sta. Margalida, Alcúdia i Búger). Per a desenvolupar aquest tipus de pesca cal estar en possessió de la llicència de pesca fluvial i obtenir un permís (gratuït) a les oficines del parc; la temporada comença l'1 de juliol i acaba el 28 de febrer i es pot realitzar només a unes zones determinades i en un horari establert.

El destí final de l’anguila seria l’elaboració dels deliciosos plats típics de la comarca: espinagades, anguiles fregides o ofegades, fideus o greixonera d’anguiles... que no falten mai per Sant Antoni a sa Pobla i a Muro. Però amb la problemàtica situació actual d'aquesta espècie resulta ja impossible que s'Albufera pugui subministrar la quantitat suficient de les preuades anguiles a la seva comarca: el canvi climàtic; la desaparició progressiva de zones humides per dessecació; la presència de carpes, la contaminació de les aigües, bàsicament per productes químics procedents de l’agricultura, i la sobrepesca en algunes àrees de creixement de les anguiles fan disminuir el nombre d’adults que arriben a la posta. L'anguila, si no ho és ja, en poc temps serà una espècie en declivi per tot arreu.

Miquel Forner L'amo en Miquel "Forner" pescant amb cucada a s'Albufera.

Programa ECOMINUTS (TV Mallorca - MIRAPRIM, Gener 2007).
Realització: Diego Villalonga. Direcció: Aina LLauger.


Per a mes informació:

Comentaris

Anguiles de fora ?

Joana de Sa Pobla

Joana de Sa Pobla | 21/02/2009, 10:55

Una informació molt interessant que no coneixia, acompanyada d'una imatge impactant !. Em sona molt aquest home. Amb el que es diu, ja tenc clar el motiu pel que a Sa Pobla es duen tantes de València per Sant Antoni. Deuen ser de piscifactoria no ?. Com així a l'Albufera no hi ha angules ?

La nàtsia

Biel

Biel | 22/02/2009, 17:52

Hola Joana, és com dius, per les festes de St. Antoni es duu molta anguila de València, molta d'ella és procedent de piscicultura. Les angules també arriben a s'Albufera, s'anomenen "nàtsia" a la comarca, passa que no hi ha hagut tradició en la seva captura. Pens que no s'hauria de permetre la captura d'angula en cap lloc, potser així milloraria un poc la població d'anguiles adultes.

Pesca dánguila

Feliu Prats

Feliu Prats | 22/01/2013, 11:39

Hola Biel, soc en Feliu, de Can Picafort, estic cercant algú que pesqui anguiles per que me pugui mostrar com se fa i pel permís que necessit del Parc ja que me demanen 2 avals de pescadors. Pot ser tu siguis un tal Biel Perelló que m'han comentat en pesca? Si no es així, saps algú que me pugui donar un cop de má?
Moltes gràcies!
Feliu

Per a Feliu

Biel

Biel | 22/01/2013, 17:40

Hola Feliu, ja em sap greu però no som jo el pescador d'anguiles. Crec que el millor que pots fer és anar al centre d'informació de s'Albufera i allà te donaran totes les indicacions. El que cal tenir segur és la llicència de pesca fluvial en vigor. Salutacions!.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars