Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
No som caçador per...

No som caçador per...

No és el lloc ni el moment per a debatre sobre el sentit de la caça al segle XXI... molts hem estat i ens hem sentit caçadors, em perdoni la Natura ! ...

Dècades enrere hi havia menys caçadors i més il.legalitats, però amb mes sostenibilitat envers l'entorn... eren temps de garbellets, gàbies enganadores, visc i filats d'abeurada (arts avui il.legals amb les que molts joves entrarem al món de la caça), també eren temps de caçadors de coll i d'escopeta, però eren uns altres caçadors i altres formes de caçar i viure la caça... Llavors, i parlam de finals dels anys seixanta i principis dels setanta, ni prop fer-s'hi, no hi havia 22.000 llicències de caça com tenim ara, les perdius i les guàtleres eren naturals (no hi havia faisans, colins ni altres animals estranys), tampoc hi havia tal moviment econòmic envoltant la caça (armes, municions -record al meu pare fer els seus propis cartutxos en aquell temps-, accessoris, cria en captivitat, lloguers de vedats i caceres, pagar 6.000 Euros per abatre un boc, etc...), i tampoc existia la cacera de vots entre els caçadors per part dels polítics, ni el clientelisme d'alguns envers els altres,... Tampoc hi havia "diades del caçador" ni res semblant, no feien cap falta, ... a Pollença, al llarg de l'any, i com a molt, dues o tres tirades al colom a Can Pontico.

La IX Diada del Caçador, celebrada aquest passat cap de setmana a Pollença, si que ha estat millor que la vuitena (Campos, 2008), on s'exhibiren arts prohibides, es fermaren caderneres per una pota a un clau ficat al terra, s'engabiaren pisans i s'exhibiren en públic, etc... a Pollença no ha passat això i ens hem de felicitar (alguna art de dubtosa legalitat si que es va deixar veure al Convent), com era d'esperar hi ha hagut mes nivell i seny (no entraré en la lluita dels animalistes, els permisos i el joc de les Conselleries).

Com s'ha dit a la Gazeta de Pollença, la Diada del Caçador semblava una fira sense especificitat pròpia ni sòlid argument... ens hem de demanar, entre altres activitats i paradetes, que tenen a veure els mestres d'aixa o els Tedax de la Guàrdia Civil amb la caça ? (res a dir de la presència del Seprona); ens hem de demanar també com el Club Pollença pot acollir una exposició d'armes de caça i DE GUERRA al seu saló d'actes ? (si !, hi havia exposats fusells d'assalt i armes amb silenciador entre altres artilugis !)... i els nins i les nines, sota la mirada del guarda de seguretat, gaudien d'aquesta exposició al mateix lloc on van a fer activitats de lleure... tot plegat semblava un poc penós !.

IX Diada Caçador 2009 Font: Consell Insular de Mallorca.

Ens hem de demanar com pot el Consell Insular subvencionar amb 120.000 Euros una celebració d'aquest tipus, demanar-nos com pot una institució pública subvencionar el foment de la caça al llarg dels anys i d'una forma tan gratificant (176.000 Euros -mínim- el 2008)... no fa falta gastar moltes neurones per a saber el que hi ha al darrere. Es fa el mateix, proporcionalment parlant, amb altres activitats i entitats d'objectius diferents ?.

Podríem proposar l'any que ve la celebració d'una Diada dels no Caçadors, on s'hi desenvoluparien un ample ventall d'activitats relacionades amb l'estudi i la conservació de la fauna: la migració dels aucells, l'anellament científic, el coneixement i biologia de les nostres espècies autòctones; amb un conjunt activitats d'educació ambiental paral·leles per als mes joves, algunes d'elles encaminades a fomentar el rebuig a qualsevol tipus d'arma i a estimular els valors de la conservació de totes les espècies animals, en especial la de les aus migratòries (tords principalment) que ens visiten a la tardor i a l'hivern i han de tornar als seus quarters d'origen per a reproduïr-se.

I ara, un cop acabada la temporada de caça, i sense entrar en el debat dels escopeters i els caçadors de bon deveres (que són majoria !), comença la gestió del medi natural, la gestió dels vedats. Quedarem a l'expectativa del que passa amb l'ús del verí, de veure quantes són les milanes o els voltors que moren enguany enverinats (s'ha constatat que no es posa verí durant la temporada de caça pel fet de suposar un perill pels cans de caça). I en relació a les espècies protegides enverinades o a les espècies no caçables o protegides abatudes a trets, falta encara veure un pronunciament al respecte (comunicat de premsa, declaracions públiques,...) que surti del món dels caçadors o de la mateixa Federació condemnant aquestes malifetes ,... no n'hem pogut localitzar cap !.

Si podeu i voleu, creau un Refugi de Fauna, val realment l'esforç !!.

La fotografia que encapçala aquest article correspon a un esbart de cullerots (Anas clypeata) a s'Albufera de Mallorca. Aquesta espècie passa l'hivern a les Illes i és una espècie caçable.

Comentaris

Vedat i Fundació RV

Joan M.

Joan M. | 09/03/2009, 22:46

Que hi diu la Fundació Rotger-Villalonga a la propera creació d'un Vedat de caça major a Formentor ? I que passarà amb les colònies infantils... quina animalada !!. Si en Costa aixequés el cap !!. Molt bo aquest article de la caça i els caçadors !!.

Colònies

Un que passa

Un que passa | 10/03/2009, 08:35

Sembla que des de la Conselleria de Medi ambient ja estan posant pegues a les Colònies...que si és un lloc perillós, que si el risc d'incendi, l'evaqüació. Ara es veu perquè.

Mal organitzats

maria

maria | 10/03/2009, 09:24

Biel, pens com tu.
I crec que som bastants que no en teníem ganes de sortir al carrer aquest cap de setmana amb la diada. En sé més d'un i d'una que varen partir d'excursió per no haver de passar per tot això. hi ha qui no li agrada,i hi ha fins i tot a qui li fa mal l'ànima (com jo) i m'entristeix els dies.
Però faig autocrítica i pens.... què hem fet per fer renou i fer sentir les veus dels que NO hi estam d'acord? no estam organitzats. Cal que els que pensam igual sobre aquests temes en facem alguna cosa. Fer renou al plenari amb això del vedat de caça de Formentor era quelcom obligatori i tampoc hem fet res.
pot ser tu, des d'aquest bloc tan visitat i admirat (mola gent en parla molt bé!) pots fer una crida quan hi hagi un tema així i ens reunim.

estic ben d'acord

Bartomeu Morro Cifre

Bartomeu Morro Cifre | 10/03/2009, 11:38

biel, pensava fer qualque carta a qualque diari o cosa semblant amb aquest tema vers la caça però estic ben content de que t'hagis adelantat. Jo hores d'ara no me puc creure que als nostres dies pugi passar això. Tenc a dir que jo me puc sentir tan caçador com ecologiste, de fet crec que la caça i l'excursionisme son els que me despertaren cap a la ecologia. La nostra societat necessita urgentment un debat damunt l'artificialitat de la caça als nostres dies, per anar cap envant i no cap enrera.

Bon article i molt d'acord en moltes coses del que dius, pero...

Miquel

Miquel | 10/03/2009, 13:43

...A que et refereixes quan dius: "(alguna art de dubtosa legalitat si que es va deixar veure al Convent)"?

Arts de dubtosa legalitat

Biel

Biel | 10/03/2009, 14:09

Hola Miquel, gràcies per les teves paraules.
A una paradeta del Convent hi havia a la venda dos filats d'abeurada i un garbellet de xarxa (tenc fotos per si ho vols veure). Aquestes arts, tenc entès que es poden fer servir amb un permís especial de la Conselleria de Medi Ambient (la qual cosa em sembla una aberració !) per a la captura de determinades espècies de fringílids (caderneres, verderols, etc ...). Però d'això a tenir-les a la vista del públic a una "fira" em sembla fora de lloc. Es per això que vaig escriure "dubtosa legalitat" (de fet, són completament il.legals per a ús general). Salut !

Re: No som caçador per...

Joan Vicenç

Joan Vicenç | 10/03/2009, 17:52

Avui comentava a algú que tenc la ferma sospita que en temps de caça els ocells i fauna en general tenen por, estan estressats, se malfien molt, es fan molt esquius. En acabar la temporada de caça sovintegen els mateixos llocs, s'acosten a les cases, són bons de veure, es deixen fotografiar. I és que ho heu de pensar be. Quantes escopetes surten a fer trons, ferides i mort? Quants de fileters van dia si i dia també si poden a caçar al coll?

Jo tenc uns filats i un coll, amunt, per arribar-hi he de pujar tot costa una mitja hora, en tot l'hivern hi dec haver anat una dotzena de vegades i em menjat dues dotzenes de tords. A pesar d'això em sent no caçador i si qualcú m'ho discuteix i no em convida a anar a la propera festa dels no-caçadors, cremaré els filats.

Bona feina Biel. Salut.
JV

Opinió del regidor Tomeu Cifre

Joan M.

Joan M. | 10/03/2009, 23:14

Al blog del PSM tens l'opinió del regidor Tomeu Cifre respecte a la Diada del Caçador, és interessant.

Re: No som caçador per...

Pepe

Pepe | 11/03/2009, 08:52

Un excel·lent article Biel.

Volia comentar un parell de temes.

A María li volia dir que és evident que a Pollença falta una xarxa social independent però pens que a aquest tema des de la nostra assemblea hem fet i fem feina. Comprenc que n'hi ha gent que rebutgi els partits polítics però a la nostra assemblea la major part de gent és independent, no són afiliats i tots opinam, parlam, decidim i col·laboram i quan més gent participi millor (hi ha moltíssima feina). Per tant li convidam a ella i a tots els que vulguin fer alguna cosa a apropar-se a nosaltres; venir a una assemblea, simplement parlar, fer aportacions al blog... us assegur que us adonareu que no tots els partits són iguals.

Es parla d'un tercer vedat a Cala Murta, i em preocupa que es llevin les colònies, si teniu més informació m'agradaria que ens la comuniquéssiu (eurxella@yahoo.es)

Sos Colonies de Cala Murta

JR Covas

JR Covas | 12/03/2009, 14:45

S'han començat movilitzacions amb la creació d'un grup Facebook en defensa dels campaments
http://www.facebook.com/group.php?gid=68942357149

Cala Murta, de vedats i diades

Joan M.

Joan M. | 13/03/2009, 15:52

Article interessant al blog URXELLA

http://alternativa.balearweb.net/post/66893

entrevista

maria

maria | 18/03/2009, 18:46

demà dijous a radio pollença entrevista al director del vedat de caça major de formentor, per si vos interessa sentir el que diu.

Diada dels caçadors

Felip Bellini

Felip Bellini | 17/04/2009, 20:30

Molt be tot el que dius.Hi heuria de haver mes veus com la teva i que cridasin mes fort.De fet es una molt bona idea el proposar una diada dels no caçadors.Estic segur que si apuntaria molta gent.Mes del que ens pensam i es podeian desenvolupar molts de temes medi.ambientals i educar a la gent a respectar el que tenim,

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars