Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perellˇ - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | SegŘent »
Corall vermell

Corall vermell

Ens pot semblar estrany per˛ el corall vermell (Corallium rubrum) Ús un animal carnÝvor que viu formant col˛nies, s'alimenta mitjanšant la filtraciˇ de l'aigua d'animalons microsc˛pics (zooplÓncton) que s'hi troben en suspensiˇ i que no sˇn aprofitats pels Ússers vius que viuen a una fondÓria inferior. Esta format per p˛lips blancs dotats amb vuit tentacles que "agafen" l'aliment i per porus (petits forats) que s'encarreguen de fer circular l'aigua (i els nutrients) pel sistema tubular de la col˛nia... la ind˙stria de la joieria s'ha interessat sempre en el dur esquelet d'aquests animalons, de color vermell fosc i que creix molt lentament (3 a 5 mm. a l'any) i aix˛ ha ha estat determinant de la seva situaciˇ crÝtica.

Les poblacions de corall vermell s'han vist tradicionalment afectades per l'acciˇ d'arts de pesca avui il.legals (la barra italiana, la creu de St. Andreu), pel furtivisme submarÝ i tambÚ per la sobrepesca; les captures comptabilitzades s'han redu´t en un 70% al llarg dels darrers 20 anys. I si a tot aix˛ s'hi afegeixen els efectes del canvi climÓtic que han generat alteracions en la temperatura i composiciˇ quÝmica de l'aigua, provocant malalties a les col˛nies de coralls, la contaminaciˇ marina i l'impacte d'altres activitats humanes (navegaciˇ, busseig,...) entendrem els motius de la crÝtica situaciˇ actual d'aquesta espŔcie.

Calen iniciatives encaminades a la protecciˇ del corall vermell, dins la lÝnia de la presentada l'estiu passat al Senat per Pere Sampol en representaciˇ del Bloc per Mallorca-PSM-Verds i sobre la qual no s'en va parlar gaire. Iniciatives i accions que permetin la protecciˇ dels hÓbitats del corall vermell a la vegada que s'engeguen plans de recuperaciˇ de les seves poblacions i es restringeix molt mes la seva extracciˇ. De la seva pesca o captura, en podem prescindir totalment... tal com ho podem fer de les joies que porten corall vermell !

La imatge de corall vermell que acompanya aquesta entrada, esta feta a la costa propera a la Cala de St. Vicenš (Pollenša), a 35 m. de profunditat. Original en diapositiva.

Efectes de la sobrepesca - Submon Cova de corall vermell a l'any 2003 (esquerra) i al 2004 (dreta). Efecte de la pesca il.legal. Font: SUBMON

Informaciˇ complementÓria:

Comentaris

Re: Corall vermell

Miquel Sßnchez

Miquel Sßnchez | 16/06/2009, 20:28

wow, dues paraules "im prezionante"

Re: Corall vermell

Pepe

Pepe | 16/06/2009, 21:53

La foto espectacular, un regal.
La comparativa del 2003 amb el 2004 fa plorera.

coral vermell

J˙an Maragall

J˙an Maragall | 23/01/2010, 17:32

me da un poko de askete peroo es bonito de ver!!!

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars