Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Corall vermell

Corall vermell

Ens pot semblar estrany però el corall vermell (Corallium rubrum) és un animal carnívor que viu formant colònies, s'alimenta mitjançant la filtració de l'aigua d'animalons microscòpics (zooplàncton) que s'hi troben en suspensió i que no són aprofitats pels éssers vius que viuen a una fondària inferior. Esta format per pòlips blancs dotats amb vuit tentacles que "agafen" l'aliment i per porus (petits forats) que s'encarreguen de fer circular l'aigua (i els nutrients) pel sistema tubular de la colònia... la indústria de la joieria s'ha interessat sempre en el dur esquelet d'aquests animalons, de color vermell fosc i que creix molt lentament (3 a 5 mm. a l'any) i això ha ha estat determinant de la seva situació crítica.

Les poblacions de corall vermell s'han vist tradicionalment afectades per l'acció d'arts de pesca avui il.legals (la barra italiana, la creu de St. Andreu), pel furtivisme submarí i també per la sobrepesca; les captures comptabilitzades s'han reduït en un 70% al llarg dels darrers 20 anys. I si a tot això s'hi afegeixen els efectes del canvi climàtic que han generat alteracions en la temperatura i composició química de l'aigua, provocant malalties a les colònies de coralls, la contaminació marina i l'impacte d'altres activitats humanes (navegació, busseig,...) entendrem els motius de la crítica situació actual d'aquesta espècie.

Calen iniciatives encaminades a la protecció del corall vermell, dins la línia de la presentada l'estiu passat al Senat per Pere Sampol en representació del Bloc per Mallorca-PSM-Verds i sobre la qual no s'en va parlar gaire. Iniciatives i accions que permetin la protecció dels hàbitats del corall vermell a la vegada que s'engeguen plans de recuperació de les seves poblacions i es restringeix molt mes la seva extracció. De la seva pesca o captura, en podem prescindir totalment... tal com ho podem fer de les joies que porten corall vermell !

La imatge de corall vermell que acompanya aquesta entrada, esta feta a la costa propera a la Cala de St. Vicenç (Pollença), a 35 m. de profunditat. Original en diapositiva.

Efectes de la sobrepesca - Submon Cova de corall vermell a l'any 2003 (esquerra) i al 2004 (dreta). Efecte de la pesca il.legal. Font: SUBMON

Informació complementària:

Comentaris

Re: Corall vermell

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 16/06/2009, 20:28

wow, dues paraules "im prezionante"

Re: Corall vermell

Pepe

Pepe | 16/06/2009, 21:53

La foto espectacular, un regal.
La comparativa del 2003 amb el 2004 fa plorera.

coral vermell

Júan Maragall

Júan Maragall | 23/01/2010, 17:32

me da un poko de askete peroo es bonito de ver!!!

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars