Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Caulerpa racemosa

Caulerpa racemosa

La presència d'algues invasores (introduïdes) al litoral de Mallorca no és nova, l'any 1992 es donava el crit d'alarma a la costa de Santanyí amb la presència de Caulerpa taxifolia envaint les praderies de posidònia amb una intensitat que feia esperar els pitjors presagis i que va ésser objecte d'un important tractament mediàtic (recordau l'alga assassina?) i d'un pla d'eradicació per part del Govern (l'any 2001 s'en comptabilitzaren 63 hectàrees) ... han passat els anys i sortadament aquesta invasió ha quedat en no res, a les Balears la Caulerpa taxifolia no ha tingut un caràcter invasor com si ha succeït a les costes franceses i desapareix de forma natural.

La invasió de Caulerpa racemosa, inexplicablement, ha generat menys renou i avui la seva presència és significativa a totes les Illes, especialment a Mallorca o ja ocupa grans extensions. Va ésser observada per primera vegada a la Badia de Palma l'any 1997, i té un creixement estacional de mes d'un centímetre diari (5 vegades superior al de la Caulerpa taxifolia).

Em consta que s'han fet alguns estudis sobre els seus efectes sobre la biodiversitat autòctona, principalment per part d'investigadors de l'IMEDEA, però em deman com no s'han fet actuacions d'eradicació de Caulerpa racemosa (vius que a vegades és pitjor el remei que la malaltia), ni tampoc propostes per a la gestió d'aquesta invasió... tot plegat sembla que a les Illes s'accepta la seva presència com un mal menor. A Catalunya (on s'hi ha detectada a finals de juny d'enguany) la reacció de les autoritats ha estat força diferent: mesures de control i informació, campanyes de localització, etc.

Vaig poder observar per primera vegada la Caulerpa racemosa a Pollença a l'any 2005 (Punta de l'Avançada) i enguany m'ha sorprès la seva presència en aigües de la Cala de St. Vicenç on aquest mes d'agost s'hi poden veure mitja dotzena de denses clapes de mes d'un metre quadrat a la bocana de Cala Carbó... em costa acceptar aquesta convivència, mes si va acompanyada amb una progressiva pèrdua de transparència de l'aigua i reducció constant de les motes de posidònia d'aquest indret, però això ja són altres herbes !.

Caulerpa racemosa Detall de Caulerpa racemosa. Font: www.caulerpa.org

Per a mes informació:

Comentaris

Caulerpa

Alex

Alex | 23/08/2009, 20:51

Bon estiu Biel, avui mateix hem anat al Macar de Son Bunyola al nord del Port del Canonge i m'ha cridat la atenció aquest alga si bé no hi havia grans extensions.

Salut i gracies per resoldrem el dubte

Re: Caulerpa racemosa

biel S

biel S | 30/08/2009, 17:01

Uep!
Biel, com dius, alerta amb les campanyes d'erradicacio, que si estan mal fetes poden servir per a afavorir la seva expansio.
Per Cabrera ja fa temps qque s'estan fent estudis d'algunes algues invasores (aquesta n'es una) i crec que no se vol fer molta campanaya per a evitar un excesiu alarmisme, com va
passsar amb la taxifolia.
No se, tot son opinions...

Caulerpa racemosa Cala St Vicenç

Pere Enrique Gisbert

Pere Enrique Gisbert | 28/09/2009, 16:24

Hola Biel, suposo que ja ho haureu vist però aquest estiu m'ha sorprés el fort creixement d'una alga que no havia vist mai a la Cala Barques. Té totes les característiques de la Caulerpa racemosa i ocupa zones del fons a prop de l'embarcador (W de la Cala) i fins i tot als esculls davant de l'hotel.
Pere

Ho és !

Biel

Biel | 28/09/2009, 16:51

Hola Pere, moltes gràcies per la teva aportació. Jo no l'he vista, però amb tu ja són tres les persones que m'ho han comentat i te confirm que és la C. racemosa. El seu potencial invasiu és molt alt. Pens que s'hauria d'haver d'actuat d'alguna forma quan va començar aquesta història... no m'agrada que em diguin "ens haurem d'acostumar a conviure amb ella". Salut !.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars