Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Marts morts

Marts morts

La mort (caça) de la salvatgina -marts, genetes i moixos orats- és "tradicional" a Mallorca, és du a terme durant tot l'any fent servir les mes variades formes (la majoria il.legals) ja que molts pagesos i caçadors encara consideren aquestes espècies de mamífers perjudicials pels seus interessos... res mes lluny vists els estudis sobre la seva alimentació. I si amb aquestes mal anomenades "tradicions" no n'hi ha prou, hi podem afegir els atropellaments, especialment de marts (Martes martes), a moltes carreteres de l'illa.

La carretera de Pollença a Sa Pobla (MA-2200), entre Son Vila i Crestatx, sembla ésser la que registra un nombre mes elevat d'atropellaments de marts de la xarxa viària mallorquina. Aquesta zona presenta una alta densitat de marts i l'estiu i la primavera són els períodes en que es produeixen mes baixes (per ésser època de reproducció i de mes moviments dels mascles marcant el seu territori). Per a evitar-ho es podria parlar de reducció de la velocitat, tancament de les voreres amb habilitació de passos subterranis,... el tema és molt complexe i els costos elevats, queda idò encara pendent la solució que eviti aquests atropellaments.

Des del 2007, especialistes de l'AEN, venen registrant els atropellaments de carnívors a les carreteres de l'Illa, les dades són processades per a determinar els punts negres per atropellament i per a saber-ne mes de la distribució dels animals. Si trobau cap mart o geneta atropellat podeu enviar un correu electrònic a conservacio(a)aen.cat indicant les dades que figuren a la fitxa de seguiment.

Martes martes - Dibuix de Juan Varela/a
Mart (Martes martes), dibuix de Juan Varela.

Per a mes informació:

Comentaris

Atropellament Marts.

Joan R. Bosch Sangroniz

Joan R. Bosch Sangroniz | 27/09/2009, 19:00

Efectivament, m'he topat diverses vegades amb marts morts entre el dsviament a Son Toni, i l'inici de la carretera vella de Campanet. Els primers que trobava, els recollia i els portava a Toni March, el tècnic de M.A. de l'Ajuntament. A la zona de la carretera vella de Campanet, i a l'estiu, hi he vist grups de 3, 4 i fins a cinc marts en moviment.
Gracies per aquesta informació. Joan Ramon.

Salvatgina i crueltat

Joan Vicenç Lillo Colomar

Joan Vicenç Lillo Colomar | 27/09/2009, 19:07

Bona foto.
A la carretera d'Alaró a Consell, no fa gaire n'hi havia un d'atropellat, qualcú el va enfilar a dalt d'una "requilla", deformació de la costum que es tenia de penjar-los d'un arbre. Sovint l'acompanyaven òlibes, eriçons, moixos, mostels... I aquests tenien sort perquè no vos vull contar allò de què eren capaços per fer-los sofrir. Certament hi havia, més que no hi ha, una mena d'odi visceral, antic, contra aquests mamífers d'expressions i pelatges tan bells.

Re: Marts morts

Pepe

Pepe | 27/09/2009, 19:47

Una terrible foto per una realitat encara pitjor.

Marts morts

Antoni March

Antoni March | 29/09/2009, 15:45

Hola Biel
Efectivament, intent recollir tots els que veig (des de marts a òlibes), tot i que hi ha el BRAC (Brigada de recollida animals morts a la carretera).
Els faig arribar al COFIB, que estodien el contingut dels estómacs, a més de dur un seguiment dels atropellaments.
Desconeixia la web de l'AEN, també els aniré informant.

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars