Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Fotges banyudes

Fotges banyudes

La fotja banyuda (Fulica cristata) és una de les espècies d'aus més amenaçades d’extinció a Europa. No fa massa anys, la seva població en aquest continent, no superava les 20 parelles, totes a Andalusia, fins que la Generalitat Valenciana va iniciar la seva recuperació, l’any 1999, amb un ambiciós projecte, que l’ha recuperada de manera espectacular, gràcies al suport financer de la Unió Europea, amb un programa LIFE.

Els criteris utilitzats per la IUCN/SSC i BirdLife per a determinar el grau d'amenaça de les espècies d'aus determinen que una població en declivi amb menys de 10.000 exemplars es troba amenaçada d'extinció, amb la categoria de vulnerable. Aquest és el cas de la població de fotja banyuda a la Mediterrània occidental. Una de les accions necessàries per a conservar aquesta població consisteix en la reintroducció de l'espècie a llocs on hi era provada la seva existència.

A les Balears la fotja banyuda era present en el segle XIX, quan l’ornitòleg Alexander von Homeyer la va trobar criant al Prat de Sant Jordi (1861 ?). La dessecació de les zones humides, i probablement la pressió de caça, la va extingir de les nostres illes. L'any 2003 la Conselleria de Medi Ambient va redactar el projecte tècnic per a la seva reintroducció a Mallorca. A partir del gener de l'any 2004 i els anys 2005, 2006 i 2007 s'han anat alliberant prioritàriament a s'Albufera de Mallorca exemplars procedents de l'Albufera de València (del Centre de Recuperació de Fauna del Saler, depenent de la Generalitat Valenciana).

Amb l'alliberament de fotges banyudes efectuat aquest passat divendres (30 d'octubre 2009) a s'Albufera ja són 54 els animals introduïts a l'Illa i la seva reproducció va millorant any rere any (un mínim de 24 polls han nascut l'any 2009) i ja resulta molt fàcil la seva observació (els exemplars alliberats duen un collar blanc amb dígits identificatius).

Per a més informació:

Comentaris

Fotges i cigne

Jaume

Jaume | 25/11/2009, 12:07

Aquestes fotges son molt facils de veure als canals de s'albufera, son molt ximples (massa !) i s'acosten a la gent que crec els hi dona menjar. Aquest passat cap de setmana hi havia un cigne negre al gran Canal, pel que me comentaren és una animal exotic que s'ha escapat. Preciosa la foto, millor que en viu.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars