Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Bon temps pels bolets?

Bon temps pels bolets?

Aquesta tardor, fins ara, està resultant atípica. S'han enllaçat successius "estiuets" que a molt llocs han marcat rècords tèrmics per a aquestes dates, un setembre plujós ha estat seguit d'un octubre càlid i sec i d'un novembre calorós com pocs s'en recorden ... canvi climàtic (off course). El que sembla clar és la reducció progressiva de les primaveres i les tardors amb les seves peculiaritats climàtiques i ecològiques.

Sense ésser cap cercador expert de bolets, enguany si que he vist algunes peculiaritats que m'han cridat l'atenció; les pluges del setembre i les altes temperatures del novembre (2 ºC per sobre la mitjana) possiblement han beneficiat algunes espècies de bolets i amb les pluges de finals de novembre la temporada boletaire sembla que serà mes llarga de l'habitual, però ha plogut poc i malament. Hi ha hagut molta varietat d'espècies i pocs esclata-sangs (escassos als mercats i les fires, a 48 € el Kg. a la fira de Mancor) llevat de comptades excepcions i les espècies mes típiques d'hivern s'estan retardant a l'espera de la pluja. Ara veurem com es presenta l'hivern, que ja és a la porta.

I amb tot això, molta és la gent que es passeja per les garrigues, pinars i alzinars... cercar (millor que caçar !) bolets està de moda (enguany més que mai !). Gràcies als programes televisius, a fires, tallers, trobades i sortides, organitzades per les més variades institucions i entitats, la divulgació de la micologia arriba al públic en general; és interessant conèixer per a conservar i també cal evitar possibles accidents per la ingesta de bolets tòxics,... però també cal corregir algunes conductes (per sort minoritàries) a l'hora d'anar a cercar bolets i seguir un codi ètic a l'efecte: és inadmissible la destrossa que alguns fan de les espècies de bolets no conegudes, arrancar-los per no res o trepitjar-los sense cap sentit... el principal interès que tenen els bolets per a la majoria serà gastronòmic, però també hi ha persones que els retratem i els estudiem, així que, si no s'han d'agafar per a menjar, o no es coneixen, deixau-los fer al seu lloc! altres en gaudiran de forma diferent.

Vos recoman la lectura de l'article Bolets fets malbé de José Luís Gallego (periodista ambiental).

La imatge que encapçala aquesta entrada correspon a Mycena renati, obtinguda a un alzinar de Pollença.

Per a més informació:

Comentaris

Normativa

Jaume P.

Jaume P. | 01/12/2009, 12:19

Pens que un moment o l'altra serà necessari una normativa per a regular aquesta activitat (cercar bolets), així com es fa amb la caça (filats inclosos), la pesca, etc... és un debat molt interessant. Ja heu vist la cantitat de cartells a fora vila que prohibeixen el pas, a mes de cercar bolets.

Re: Bon temps pels bolets?

Garci

Garci | 01/12/2009, 20:15

Crec que quan n'hi ha pocs de bolets (almenys d'esclatassangs i picornells) quan en menges pareix que son més bons i tot.

Bon article i millor foto.

Re: Bon temps pels bolets?

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 02/12/2009, 15:54

"Guapo", sembla d'una "peli de gnomos".

Off-topic: adhesió manifest

Biel

Biel | 02/12/2009, 23:35

L'autor d'aquest bloc s'adhereix al MANIFEST EN DEFENSA DELS DRETS FONAMENTALS A INTERNET:

1. – Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals dels ciutadans, com el dret a la privacitat, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió.

2. – La suspensió de drets fonamentals és i ha de continuar sent competència exclusiva del poder judicial. Ni un tancament sense sentència. Aquest avantprojecte, en contra de l’establert a l’article 20.5 de la Constitució, posa a les mans d’un òrgan no judicial -un organisme dependent del ministeri de Cultura-, la potestat d’impedir als ciutadans espanyols l’accés a qualsevol pàgina web.

3. – La nova legislació crearà inseguretat jurídica a tot el sector tecnològic espanyol, perjudicant un dels pocs camps de desenvolupament i de futur de la nostra economia, entorpint la creació d’empreses, introduint barreres a la lliure competència i alentint la seva projecció internacional.

4. – La nova legislació proposada amenaça els nous creadors i entorpeix la creació cultural. Amb Internet i els successius avenços tecnològics s’ha democratitzat extraordinàriament la creació i emissió de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentment de les indústries culturals tradicionals, sinó de multitud de fonts diferents.

5. – Els autors, com tots els treballadors, tenen dret a viure de la seva feina amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius a una indústria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no és ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les còpies de les obres i en Internet això no és possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar un altre model.

6. – Considerem que les indústries culturals necessiten per sobreviure alternatives modernes, eficaces, creïbles i assequibles i que s’adeqüin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaces per a la finalitat que diuen perseguir.

7. – Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar obsolets models de negoci i impossibilitar que el saber humà continuï sent lliure.

8. – Exigim que el Govern garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a Espanya, davant de qualsevol pressió que pugui produir-se, com a marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.

9. – Proposem una verdadera reforma del dret de propietat intel·lectual orientada a la seva finalitat: tornar a la societat el coneixement, promoure el domini públic i limitar els abusos de les entitats gestores.

10. – En democràcia les lleis i les seves modificacions s’han d’aprovar després de l’oportú debat públic i havent consultat prèviament totes les parts implicades. No és acceptable que es facin canvis legislatius que afecten drets fonamentals en una llei no orgànica i que versa sobre una altra matèria.

Aquest manifest, ha set elaborat de forma conjunta per varis autors, es de tots i de ningú.

S’ha publicat en multituds de llocs web. Si estàs d’acord i vols sumar-te a ell, difon-lo per Internet.

Re: Bon temps pels bolets?

Garci

Garci | 21/12/2009, 08:16

No podem més que donar l'enhorabona al nostre amic i company BIEL PERELLÓ per haver rebut el premi Alzina que dóna el GOB a la tasca ben feta, pel seu bloc de fotografia.

Enhorabona per la feina ben feta i pel premi.

Re: Bon temps pels bolets?

Garci

Garci | 21/12/2009, 12:31

Perdonau, pareix a ser que no ha guanyat, sinó que només ha estat nominat. Tot i això, enhorabona.

Gràcies !

Biel

Biel | 21/12/2009, 22:48

Gràcies Garci... tot un honor la nominació :-) salut !

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars