Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El pi de Sant Antoni, 1972

El pi de Sant Antoni, 1972

Les festes canvien, s'adapten als nous temps, es re-inventen... ara fa quasi quaranta anys, el meu pare va filmar en 8 mm. i en blanc i negre l'anada a Ternelles a cercar el pi, era un 17 de gener de l'any 1972, vos convit a veure aquestes entranyables imatges que ens permeten veure aquests canvis i adaptacions a l'hora que es presten a les més variades valoracions. En vaig ésser protagonista i en tenc molts agradosos records encara.


Pi de Sant Antoni. Pollença (Ternelles) any 1972. from Biel Perelló on Vimeo.


La participació era força diferent, una cinquantena llarga de persones, totes mascles, i una dotzena d'elles eren de la brigada municipal o altre "personal d'intendència", part dels assistents havia pujat a l'Estret amb el camionet. Personatges singulars ens estimulen records dels anys setanta: els sonadors de xeremia (En "Boter" (?) i en Pere Salvador "Estavall" de Sa Pobla), de tamborino, flabiol i també ximbomba, glosadors a la vegada; moltes cares joves conegudes que avui ja s'apropen o passen la cinquantena i que seria llarg anomenar, i històrics com els germans "Formentor", Bernat i Andreu "Raconer", en Pep "Tereu", en "Cerol", en "Mossenya", en "Maneta", en Toni "Malalt", en "Patxaco", en Joan "Saig", en Joan Calvo, en Tomeu Nadal (el guarda rural), n'Eduardo (un troç de pa però que ens acollonava als mes petits !)... i les autoritats: el Batle Antoni Rosselló (1970-1974) acompanyat per Miquel March i Toni March (regidors)...

El pi i els foguerons es situaven a un lloc diferent a l'actual, vora els molins d'En Cosme i d'En Petit, prop del torrent; l'àpat ofert per l'Ajuntament era força més generós que ara: arengades, llonganissa, botifarrons, i mandarines... el vi era de bota (quina vergonya veure els "bricks" d'enguany !), també es repartia tabac i qualque xuclet de mesclat a la jovenesa (avui seria objecte de denúncia immediata !). Ningú s'enfila a la soca del pi la qual no duia cap pintada i la baixada cap a la vila era ben falaguera, anaven per feina !

Ben segur que aquell any no va fer falta cap ban del Batle (talment enguany, no li haurien fet cas !)... i això si, m'he quedat amb les ganes de saber qui va pujar el pi del 72 !.

Actualitzat el 8 de Juliol de 2010

En la cultura catalana el pi és un símbol d’immortalitat. Segons l’Enciclopèdia de fantasia popular Catalana de Joan Soler, a les festes dinosisíaques gregues, un gran pi era dut en processó i plantat enmig de la plaça; al seu entorn, orgies i embriagueses de vi, escenes amb pells i banyes de boc, orígen de la tragèdia (tragos= boc, i aoído= vi); d’aquí la relació del pi amb el vi (pàg. 571). D’aquí també el fet que els cellers de Mallorca anuncien l’arribada del vi novell amb una branca de pi al portal.

La imatge que encapçala aquest article és del pi del 2010.

Informació complementària:

Comentaris

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 20/01/2010, 18:26

Uf, encara tinc la carn de gallina, quin document més impresionant i més valuós, a n'Eduardo encara el veig discutint amb en Martí (cobrador del bus), molt de nins que ara són adults i no sé qui són, i altre gent que he deixat de veure.

Al 1972 jo tenia 7 anys. Biel tenies molt més cabells que ara, juas juas.

Per cert, amb aquest vídeo cap a la fiscalia de menors que és això de donar de beure i fumar als menors, com han canviat els temps.

Gràcies Biel per compartir això amb tots nosaltres.

Menys cabells...

Biel

Biel | 20/01/2010, 18:38

Si Miquel, més cabells però la mateixa gana que ara :-) És com un petit viatge en el temps, amb l'avantatge que el podem compartir entre un munt de gent. Me sonen moltes cares, estaria bé identificar al personal.
No sabia que tenia un any més que tu, ja ho val !!

No tenc paraules

Miquel Angel Torandell

Miquel Angel Torandell | 20/01/2010, 19:34

He disfrutat molt, tant que malgrat no fos nat en aquell any, he tengut la sensació de viure qualque moment. Ha estat un goig conéixer una mica com era el Sant Antoni de l'any 1972. Moltes gracies per fer públiques aquestes imatges.

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Victòria Cànaves

Victòria Cànaves | 20/01/2010, 19:52

Compart els comentaris , això ja és un document valuós.

De fet, jo hi vaig ésser per primer cop , per el 1975 i enguany per segon cop... aleshores , què os puc dir...emotiu !

Gràcies Biel !

Molt emocionant

Miquel

Miquel | 20/01/2010, 21:10

Qui perd la memoria perd l´identidad. Aquest document ajuda a comprende com erom i ajuda a pensar com hem d´esser.
En Joan Calvo, tristament desaparagut ja fa anys, are no convidaria a fumar ni a beure als infants.
No anam massa be, pero anam endevat.
GRACIES, Biel, per aquesta manera de estimar lo nostro que tens.

U Pi de Sant Antoni

Josep

Josep | 20/01/2010, 22:56

Molt bo Biel, això no és un video sinó una reliquia. Enhorabona!!!

forta identitat

aina

aina | 21/01/2010, 11:44

Feia anys que no m'emocionava tant amb unes imatges de St, Antoni. Qualque cosa falla ara no trobes?
Preciós aquest video...., la gent, l'ambient, la festa, la forta identitat....
He recordat en Joan Calvo ben bé com era...alegre!!
Gràcies Biel per compartir-ho.

Una part de la història del país

Josep-Joan Rosselló

Josep-Joan Rosselló | 21/01/2010, 13:07

Mira tu, que som 'panesillo' i mai no se m'ha passat per cap aficar-me en un embolic com el del vostre Pi (tenc pànic a les concentracions humanes, sobretot i corre el mesclat o qualsevol altra aigua de foc), però no he pogut evitar la pell de gallina en veure les imatges.

Ja teniu raó que no es pot perdre la memòria, que la identidat ja la tenim prou fotuda... Feina com la teva, Biel, ajuda a servar-nos com a poble, no afluixis. Visca la terra!

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Pepe

Pepe | 21/01/2010, 15:51

Espectacular document de memòria històrica Biel.

Quines mossegades que li dones a l'entrepà ! Com s'ha multiplicat la gent i que "europeus" que ens hem tornat.

Tal vegada el pi no s'hauria de plantar a l'asfalt sinó a la terra per recuperar una terra més fecunda.

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Elena

Elena | 21/01/2010, 16:08

PRECIÓS, tot: la foto, l'escrit i el vídeo. Per cert, el reproductor t'ha quedat molt ben integrat al bloc. Una abraçada!

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Margalida

Margalida | 21/01/2010, 16:48

Una passada!
Si que ha canviat tot, i segurament seguirà canviant. Hauriem de tornar a recuperar unes quantes coses, però d'altres també han millorat (que totes poguem disfrutar d'aquesta festa, però també és hora de que aconseguim pujar u pi...)
Per cert, estas preciós amb aquesta cabellera, se pareix a la meva i tot :-p

Gràcies a tu i a nu padri per compartir aquestes imatges amb tothom.

El pi del 72

Joan Coll

Joan Coll | 21/01/2010, 18:02

Mira que be, Biel, enguany quan pujàvem cap a Ternelles explicava a les meves filles quatre coses del que havia canviat la festa des de que jo era nin, coses de l'edat, encara però no som tant vell com mols dels que apareixen aquí, l'any 72 jo només en tenia 5 i segur que no hi vaig anar, però amb 8/9 ja si. M'ha anat mel perquè ho vessin.
El camió del principi era una imatge d'infantessa que tenc ben gravada pel divertit que era.

Gràcies per compartir-ho!

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Garci

Garci | 21/01/2010, 18:10

M'ha encantat veure aquestes imatges.

Gràcies per compartir-les.

El pi del 72

Sebastià Bota

Sebastià Bota | 21/01/2010, 19:01

Molt Bò !

Per cert, no hi anaven dones a cercar el pi ?
(esper que els amants de conservar les tradicions "punt per punt" no en prenguin nota)

Enhorabona Biel

Ramon Sellas

Ramon Sellas | 21/01/2010, 19:40

Enhorabona Biel. Quina peli més guapa va fer el teu pare i quina sort té de tenir un fill com tu capaç de valorar -la i posar-la a disposició de les noves generacions. També dir-te que m'ha agradat molt veure la carona que tenies a l'any 72. Pel que fa al tema de fumar i beure que ja s'ha comentat per aquí, m'ha recordat el que es deia al Berguedà anys enrere: "Els homes han de ser homes valents i atrevits, han de fumar i beure tant de dies com de nits". Altres temps.

És un plaer...

Biel

Biel | 21/01/2010, 19:52

És un plaer llegir els vostres comentaris, gràcies, intentaré que també arribin a l'autor de la filmació (que ja m'ha cedit el seu arxiu, força deteriorat i que aniré digitalitzant en la mesura de les meves possibilitats). Pens que arxius d'aquest nivell (que a Pollença n'hi ha uns quants de molts bons) s'haurien de preservar, se que hi ha iniciatives d'alguna administració que a canvi de la digitalització del material dóna una còpia en DVD als seus autors al tornar l'original. Per la meva experiència, veig que el cel.luloide de 8mm. i de s8mm. és deteriora molt a partir de la quarentena d'anys si no es conserva en òptimes condicions.

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

maria

maria | 21/01/2010, 20:36

no som pollencina
tenc la mateixa edat que aquest video
enguany he vengut per primera vegada a la baixada del pi
m'ha encantat veure aquest document històric
gràcies!!!

Pi de 1972

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 21/01/2010, 22:08

Un document molt interesant, no record haver vist cap video anterior a aquesta data. Pot ser existeix, però amb aquest ja tenim una molt bona prova de que la festa és viva, i que els qui la feim, tots i totes, la feim evolucionar. Amb aquest reportage, se poden callar moltes veus que diuen que sempre ha estat així.
Jo record com ma mare em colocava damunt el pi quan arribava al Lleó. Ara no és pot fer, però aixó no implica que la festa no es pugui gaudir.
El que hem de fer entre tots i totes, és no caure en falses idees, ni romanticismes, i fer-la lo millor posible. se pot fer, podem.
Enhorabona Biel, i sobretot gràcies per fer que l'hagim pogut gaudir.

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Damià.

Damià. | 22/01/2010, 10:58

Mon pare sempre m'havia contat com era la festa fa un temps i ara ho he pogut comprovar. A jo també se m'ha posat la pell de gallina.

El pi de Sant Antoni, 1972

Jaume Simó

Jaume Simó | 22/01/2010, 23:22

Gràcies Biel per aquestes imatges i per els comentaris. Arribar a veure imatges de les nostres tradicions amb tanta força i a la vegada tanta naturalitat es un plaer. El tema de com voldriem que fos en la actualitat es discutible, sens dubte el més important es que no es perdin les tradicions tan arrelades al nostre poble. Aleshores jo tenia deu anys i també m'escarrufat de poder veure persones com en Joan Saig, en Maneta i al·lots de la meva edat i majors com en Josep Pons fumant, en Flores, en Tomeu Axartell i d'altres que segons la seva edat han participat i participen de la Festa. Només voldria fer una reflexió amb el tema de la seguretat actual ja que molts que som al lloc any rera any hem vist canviar el tarannà dels participants i acabar la festa sans es prou important. Molts anys a tots i que iniciatives com aquestes no s'aturin i tenguin suport.

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

marta

marta | 23/01/2010, 06:45

a ca meva també sempre es conta de com era el pi abans i de lo molt que ha canviat, i gràcies a aquestes imatges ho he comprovat..es increible la veritat.
enguany no he pogut venir, pero veure aquestes imatges m'ha emocionat moltissim!!

gracies

pi sant antoni,1972mol

TONI

TONI | 23/01/2010, 09:42

moltes gracias biel per compartir en nosaltres aquestes imatges e tornat a ser petit .ESTIC MOLT EMOCIONAT.

Bona feina

Joan Meneta

Joan Meneta | 23/01/2010, 12:23

Biel, ens tens molt mal acostumats!!!!. Tenc constància de la feinada que t'ha duit fer-nos arribar aquestes valuoses imatges. Sens dubte un document excepcional. Enhorabona a tots dos ( pare i fill ). Per cert aquesta iniciativa de digitaliztar documents interessants ( i valuosos ), seria fantàstica; a veure si qualque visitant d'aquest fotobloc que tengui res a veure amb el temes ( tècnic i/o polític ) s'en fa ressò. Enhorabona!!.

Pi de Sant Antoni 1972

Tomeu de cana Felenitxera

Tomeu de cana Felenitxera | 23/01/2010, 19:50

Majestuós treball, donar-te la felicitacions ja que al veure aquestes imatges un s'adona del temps que ha passat i de com érem abans, de la cultura i del respecte que es tenia a la gent gran, ens deixaven fumar i beure per uns moments ens semblava ser grans. Fins a dos anys després quan vaig tenir dotze no em van deixar assistir, però ens fa recordar totes les vegades que vaig anar. Al teu pare li pots donar de la meva part les mil gràcies. Aquest treball no té preu.

Gràcies

Miquel Amengual Jr.

Miquel Amengual Jr. | 24/01/2010, 19:22

M'he emocionat... especialment després d'haver-me perdut el st. Antoni d'enguany. Moltes gràcies.

quin document!!!!!

cristina pizarro

cristina pizarro | 24/01/2010, 20:55

gràcies Biel!!!!
només tenia 6 anys i ...encara no havia començat a anar per pollença. El meu redol...era u moll.
soc una entusiasta seguidora de les festes d'el meu poble i com a tal, un altre cop gràcies per aquest super document.

El Pí

Margalida Bibiloni

Margalida Bibiloni | 25/01/2010, 00:13

El document boníssim.Poc i bons!!! depresse cap a Pollença i teníen les feines!! Si ara vesim donar un poc de ví ó un xigarro a un al-lot se armaría bona....Ara aixó sí després poden tenir videos jocs violents i altres coses rares.Era una festa i com tal els nins podien gaudir d´ella i jugar a esser grans.Jo tenía 10 anys i les dones i nines no hi anaven al pí,peró vaig ser amb la meva pandilla d´abans de unes de les primeres al.lotes que l´estiraren .

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

A.R.F.V.

A.R.F.V. | 25/01/2010, 14:26

Molt interessant Biel, no feia comptes vorar-me a un vídeo del Pi quan domés tenia catorze anys. M’he vist tres vegades, dues replegant tabac o mesclat, no és rar que sortís tort.
Totes les cares son conegudes, la teva casi no ha variat. També és cert que molts han desaparegut i d’algun tinc especials records.
Bona feina Biel.

PD. M’agradaria veure fotos i vídeos del Pi de Sant Mario, sé que se’n feren molts però no he pogut veure res mai. No sé si algú sap res.

nostálgia del temps passat

Joana Solivellas

Joana Solivellas | 25/01/2010, 18:12

Un plaer veure els nins de la meva edat a la anade a sercar el .
Bona feina Biel

super!

Rafel Mas

Rafel Mas | 26/01/2010, 08:29

Enhorabona Biel, i enhorabona a ton pare!
Pa eixut, arengada i botifarrons i quina rusca que duies...
El millor de tot la cabellera :P
Molt bona feina!
Una aferrada pes coll
Rafel

Sant Antoni

Yvonne Haverland

Yvonne Haverland | 29/01/2010, 18:31

Que bona feina! M'agrade molt!

Vivo en Pollença hace casí 13 años y era una de mis primeras experiencias - muy, muy emocionante!!!

El pi de Sant antoni

Tomeu-Tolo

Tomeu-Tolo | 01/02/2010, 18:23

Som panesillo, però amb una cama de Pollença (l'esquerra) i l'altre de Llucmajor (la dreta), i sempre dic que la meva cama bona és l'esquerra.
És una peça de museu i tots els pollencins, mallorquins i balears l'hauréim de poder veure.
Gràcies Biel per fer-nos recordad a: Joan Saig, Eduardo i tant d'altres

El Pi de Sant Antoni

Josep Rotger (xeremier de sant Antoni ja fa trenta anys)

Josep Rotger (xeremier de sant Antoni ja fa trenta anys) | 01/02/2010, 18:37

Es un document fantàstic, estic completament enlluernat, de veure gent com en Paxaco, en raconer i els germans formentor, quan eren joves, per cert el xeremier es en Pere estevall de la Pobla, l'altre no estic segur però pot ser en boter de Pollença?, enhorabona pel document.

Gràcies !

Biel

Biel | 01/02/2010, 18:49

Gràcies Josep per identificar els sonadors, si tens més informació no dubtis en compartir-la. Gràcies a totes les persones que heu aportat informació, sentiments i records d'aquesta encisadora festa... en 10 dies 1735 persones han accedit a aquest article i realment he quedat impressionat (i el meu pare més que jo !). Amb salut !

Llucia Llompart

Llucia Llompart

Llucia Llompart | 11/02/2010, 22:51

Biel, De petit (i de gran també!!) ets un confit!!. Aquest video m'ha fet plorar, m'ha fet riure... he disfrutat. També m'en he recordat de quan de joveneta anava aferrada a les cordes, quines marxes més bones!. Ara hi vaig amb la meva filla, petrera de naixement, però que, en sentir parlar de que hi ha festa a Pollença ja està preparada per partir!!
Biel, ens veim poc ara... però ningú ens lleva les bones estones que hem passat tots junts!!! Una abraçada des de Sineu (on per cert... està fent neu!)

gràcies, Biel

Joan Corralet

Joan Corralet | 14/02/2010, 01:21

Jo tenía quinze anys, i ara ja som padrí, l´esperit de la festa encara és el mateix, enc que hi hagi gent que no ho entengui. La massificació no és necessariament negativa.
Un gran document antropològic.

EL PI

MARIA

MARIA | 16/02/2010, 17:41

GRACIES

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

yolanda

yolanda | 17/02/2010, 12:02

M´agrada molt aquest video, de fet un dels nins que surt, es un tio meu,que nom Manuel, a vist u video i l'agradat molt, crec que no s'enrecordaba d'aquest dia.

PI 1972

Cati

Cati | 25/02/2010, 18:09

M' agradat molt aquest document ,es l'any que vaig neixe i les meus tres germans i surten en Toni Marc , Pedro i Jose(Pep o Jose) u fufos , el meu germa fumat com sempren es fantastic GRACIES BIEL

Re: El pi de Sant Antoni, 1972

Joan Cladera

Joan Cladera | 20/06/2010, 18:51

Gràcies Biel per aquest document tan valuós. Jo només tenia 6 anys i encara no hi anava al pí, però reconec a molta gent que hi surt, sobretot n´Eduardo. Quan le vist, se m´ha posat la pell de gallina, recordant aquell temps que ens encalçava pels carrers sense esfaltar de Pollença. Si algú té més videos antics de Pollença, els hauria de penjar a qualque bloc, com en Biel. Enhorabona!!!

EXTRAORDINARI

BIEL MARCH

BIEL MARCH | 07/07/2010, 09:17

HOLA BIEL, ENHORABONA A TON PARE PER FER-HÓ I A TÚ PER CONSERVAR-HÓ.
PUC APORTAR PETITES COSES QUE TÚ DEMANES:
EL GUARDA RURAL NOMIA TOMEU, EN "TOMEU GUARDA",
EN BIEL ÉS EL SEU GERMÀ Q ERA MUNICIPAL.
JUST DESPRÉS DE DONAR BEURE ALS NINS PASSA UN HOME DE PERFIL Q ÉS MON PARE (ANTONI MARCH) I Q TAMBÉ ERA REGIDOR JUNT AMB MIQUEL MARCH, JAUME DIMONI, ETC.
TAMBÉ DIR Q ESTIC RECUPERANT L'ARXIU DE MON PARE Q JUNT AMB EL TEU I RAMÓN REIG FUNDAREN VERS ELS 50s LA "CAF" (CENTRO DE AFICIONADOS A LA FOTOGRAFIA). ENTRE LES FOTOS JA ESCANEJADES N'HI HA UNES MOLT INTERESSANTS DEL PI DE 1953 DUIT DE CAN PONTICO,SEGONS N'ANDREU RACONER,(Q HI SURT NOMÉS AMB 14 ANS) ÉS TRACTA DEL PRIMER PI DE LA RETEVITALITZACIÓ DE LA FESTA. SI TENS POSSIBILITAT DE PENJAR-LÉS A AQUESTA PÀGINA PODRIA SER UN BON COMPLEMENT PER AQUEST VIDEO.
SALUTACIONS I ENHORABONA

Contacte ?

Biel

Biel | 07/07/2010, 10:18

Hola Biel, m'emociona i engresca el que em contes... encara em queda molt treball a l'arxiu del meu pare, compta amb el meu suport informàtic pel que vulguis i també pos aquest espai a la teva disposició per a exposar-hi les imatges que comentes. Me podries passar el teu e-mail, ho pots fer en privat fent servir l'opció CONTACTE del Menú del fotobloc. Salut !

Gracias!

Martin Cerda

Martin Cerda | 15/01/2011, 13:30

Hola Biel,

Agradezco mucho que hayas puesto el video de la bajada del pino, ya que pude ver mi tio (Pep Cabanellas de Can Tereu) cuando era joven. Yo hubiera estado alli con esos chicos, pero en el 1971 mi familia regreso a los EEUU despues de haber vivido un año en Pollensa.

Un saludo cordial,

Martin Cerda

quin record

pedro pons cifre, antoni marcos pons cifre,

pedro pons cifre, antoni marcos pons cifre, | 23/03/2011, 16:40

moltes gracies, aqui e vist alguna diferencia, el inici de una juventud, i lo que casi no e canviat, exoci el meu jerma, si que afet un grancavi, moltes gracis per averfet ariba, aquest video a les meva, vicio,

Moltes gràcies!!!

Catalina Petrus Cantallops

Catalina Petrus Cantallops | 21/01/2012, 09:36

Gràcies per haver pogut veure el meu padrí tant jove, ara que ens ha deixat, el dia de st. Antoni. És un gran record per la família de'n Miquel Cerol.

sant antoni

conxa pons

conxa pons | 10/01/2013, 18:57

Es sencillament entranyable, gracies biel perello

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars