Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Dia Mundial de les Zones Humides 2010

Dia Mundial de les Zones Humides 2010

Cada 2 de febrer i amb motiu de l’aniversari de la signatura del conveni de Ramsar (Iran,1971) es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides (albuferes, prats, maresmes, basses permanents i temporals, aiguamolls, salines,....). Aquest tractat internacional té per objecte la conservació i l’ús racional de les zones humides i dels seus recursos i la celebració d'avui té com a objectiu divulgar el valor d’aquests tipus d’espais naturals, uns dels més productius i rics en biodiversitat de la Terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats. La conservació permanent d'aquestes zones és una prioritat a nivell mundial.

La llista Ramsar la integren 1886 zones humides d'arreu del Món, 63 a l'Estat Espanyol, de les Illes Balears hi formen part s'Albufera de Mallorca (d'ençà el 1989) i Ses Salines d'Eivissa i Formentera (d'ençà el 1993).

Però, per desgràcia, les zones humides són sistemes naturals molt amenaçats, especialment dins l'àmbit de la Mediterrània. Moltes d'elles han sofert processos de dessecació per aprofitar-les agrícolament; altres han estat afectades greument per processos urbanístics o construcció d'infrastructures, i pràcticament totes pateixen problemes de conservació que posen en perill la seva existència o com a mínim condicionen de forma substancial el desenvolupament del seu potencial ecològic.

I a les Illes no hem fet els deures: no comptam amb una normativa específica que protegeixi totes les zones humides (que són moltes) i la major part d'elles pateixen impactes i/o amenaces: Ses Fontanelles, Basses de cas Ferrer Nou (Maristany), Son Bauló, Na Borges, Canyamel... La Llei d'Espais Naturals del 1991 considerava prioritària la declaració d'Es Trenc-Salobrar de Campos com a espai natural protegit... quasi 20 anys després no compta encara amb una figura de protecció d'alt nivell ! I que hem de dir de s'Albufera de Mallorca, amenaçada per la construcció del camp de golf de Son Bosc les obres del qual poden començar aquest mateix mes !.

El GOB, any rere any, recorda al govern de torn les actuacions i mesures que s'han de dur a terme per a reconduir aquesta situació: el Govern disposa de dos inventaris de zones humides de les Balears, en els quals se relacionen i descriuen les àrees, se detalla la problemàtica i, en alguns casos, se proposen mesures correctores. És ben hora que aquests documents tenguin una aplicació pràctica, i se prenguin les mesures necessàries per evitar una progressiva degradació de les zones humides.

La imatge que encapçala aquest article ens presenta tres Esplugabous (Bubulcus ibis) de s'Albufera amb la xemeneia d'Es Murterar al fons.

Informació complementària:

Comentaris

Re: Dia Mundial de les Zones Humides 2010

tope

tope | 04/02/2010, 10:42

Gracies Biel per difondre aquesta celebració, que a les nostres illes -a diferència del món sencer- sol passar prou desapercebuda i per aquest toc d'atenció sobre les nostres zones humides que són ignorades sistemàticament per molts dels responsables polítics (Maristany, ses Fontanelles, etc.); fins i tot les que estan o han estat protegides (s'Albufera-son Bosc , s'Albufereta, salines d'Eivissa i Formentera...) i suposadament gestionades, tenen greus mancances. I enhorabona per la serietat i qualitat de la informació i els links.

Si el camp de golf de son Bosc va endavant, pot ser que d'aquí a alguns anys, vegem una altra cop un conseller declarant davant el jutge, acompanyat dos ex-batles, d'alguns hotelers i empresaris, i de tots els que els hi han fet el joc (altres polítics, alguns tècnics, etc.) permetent aquest golf i no complint amb les seves responsabilitats de protegir l'excepcional biodiversitat de Son Bosc com a bé comú, que és. Això podria incloure a persones que avui mateix s'omplen la boca de codi ètic, de responsabilitat davant la ciutadania, i de dignificar als polítics. AL TIEMPO!!!!!

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars