Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Mosques vermelles

Mosques vermelles

Enguany diuen que la primavera, pel que fa a les orquídies, s'ha avançat un poquet... i seguint el fil d'anteriors entrades, seguirem parlant de les "mosques", plantes, que no insectes, però directament relacionades amb aquests. A altres entrades del fotobloc vos hem mostrat les mosques petites (Ophrys bombyliflora), les mosques grogues (Ophrys lutea), les mosques blaves (Ophrys speculum) i també parlat de la problemàtica de l'orquídia de prat (Orchis robusta) amb la construcció del golf a Son Bosc que afectaria a altres espècies de plantes i animals, que malauradament no són mosques ! (insectes).

Les Mosques vermelles (Ophrys tenthredinifera), si atenem també als seus diferents noms castellans (abejita, abejorros, flor de abeja, flor de avispa, flor de la abeja, orquídea avispa...) ens insinuen la seva relació amb els insectes (abelles principalment). Com les altres orquídies del gènere Ophrys són pol·linitzades per insectes mascles que són atrets per l'aparença de la flor que "imita" l'aparença d'una vespa o abella femella, es conegut que en el cas de les Mosques vermelles l'àpid Eucera longicornis és un dels pol·linitzadors.

La distribució de les Mosques vermelles és mediterrània, compren a totes les Illes Balears, no és difícil de trobar ja que és característica de les garrigues del pla i de muntanya (prefereix els boscos aclarits), fins als 800 m. d'altura i també dels sistemes dunars consolidats. És molt vistosa, captivadora pels fotògrafs de natura, freqüentment presenta peus entre 4 i 6 flors que la fan encara més espectacular, essent la seva alçada entre els 10 i els 50 cm. Floreix entre el febrer i el maig.

La imatge que acompanya aquesta entrada es va fer el passat 2 d'abril a una garriga propera a Lloret.

Ophrys tenthredinifera - Mosques vermelles Imatge original: Ophrys tenthredinifera - Bot. Reg. 13 pl. 1093 (1827)

Per a mes informació:

Comentaris

Re: Mosques vermelles

Pep Torro

Pep Torro | 17/04/2010, 11:26

Uep! Biel.
Com aquestes en vaig trobar unes quantes darrere una paret de pedres, a l'endret de sa ferradura -Portocristo- camí de Cala Petita.
Vaig provar de fer unes quantes fotos amb la Lumix GF1 i el 20 mm. -equivalent a un 40- que enfoca a partir de 20 cm. Però a l'ombra i sense un tres peus... un poc mogut, sense detall. Les vaig esborrar.
Ahir vespra vaig veure per can Panasonic, un Macro Elmarit micro 4/3 45mm. per la Lumix -equi. a 90mm.- per 1.200 €, una locura.
Salud.
--
0 i 1, no es fotografia.

La GF1

Biel

Biel | 17/04/2010, 11:40

Hola Pep, com ho dus ?... jo he estat ingressat i ara me fan fer bonda, m'agradaria saber la teva opinió sobre la GF1, també m'agradaria reciclar alguns objectius... se que en Jaume Llinàs la tñe i n'està content... ja tens el meu e.mail no ?. O pots fer servir el formulari del fotobloc... jo crec que tenc el teu correu.
Salut !

Re: Mosques vermelles

Pepe

Pepe | 17/04/2010, 11:46

Espectacular Biel, estar ingressat no ha afectat al teu art.

Re: Mosques vermelles

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 17/04/2010, 13:50

La GF1 aquesta la vaig veure a una tenda, m'agrada aquest "toc retro" que té.

Salut Biel veig que no perds facultats

Re: Mosques vermelles

Miquel Àngel Dora

Miquel Àngel Dora | 18/04/2010, 14:50

Una imatge de llibre! Amb un fons molt ben aconseguit.
Fes bonda!

Re: Mosques vermelles

T. Salas

T. Salas | 18/04/2010, 17:13

Presiosa foto Biel, magnífics fons i colors.
La GF2 ha d'estar a punt de sortir jo crec, i es que si es no fan el cap viu les altres marques per veure que treuen d'aquest tipus de cameres, jo crec que també en comenaré una de panasonic. Ja veus de que els serveix tant de secretisme. Sony al manco ha contat cosa.
Salut.

GF2

Biel

Biel | 18/04/2010, 17:37

Gràcies Toni ara he pegau una ullada per DP Review i si, aquesta GF2 sembla que va agafant forma... haurem d'esperar un poquet :-) Salut !

Impressionant !

Joan M.

Joan M. | 20/04/2010, 18:59

Vaja fotoBiel, impressionant macro d'orquídia, m'agrada la definició i el fons, imagin que ja l'has feta amb el macro nou que me cometares. Però la de les sabatetes del bonjesús ye va quedar brodada. Enhorabona i ja esper la pròxima ! Una aferrada !

Mosques vermelles

Cristina Dumitru

Cristina Dumitru | 26/04/2010, 17:41

En l'actualitat els temes d'aquest tipus han quedat un poc apartats a causa de la poca importància que la gent li dona, però a mi me pareix bastant interesant el tema i està ben redactat.
Utilitza, a més del nom comù, el nom científic de les plantes i insectes que nombra en el text. És important tindre informació de les Mosques vermelles perquè és bo sapiquer més del nostre entorn, de la fauna i la flora, i mai saps quan et fan falta; i més en aquest cas que les Mosques vermelles es troben en el Mediterrani.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars