Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Herbicides als camins... millor que no !

Herbicides als camins... millor que no !

Segur que haureu vist aquests cartells arreu dels camins de la fora vila pollencina, on ja és habitual la fumigació amb herbicides de les seves voreres; pel que he pogut saber (i amb dades d’un informe “mostrat “ a un plenari del maig de 2009) deuen ésser més de 70 Km els camins tractats amb herbicides dins el nostre terme municipal. M'agrada sortir a caminar i aquest tema cada any em preocupa més: he pogut veure el que passa amb les plantes, però també amb els insectes que alimenten les aus, amb l’efecte protector i alimentari de les bardisses que voregen els camins: la vegetació que creix a les voreres de carreteres i camins juga un paper important, no només estètic durant la floració primaveral, sinó també ecològic, a causa de la seva elevada diversitat biològica i per la producció de recursos tròfics que són aprofitats de forma important per moltes espècies d’invertebrats i d’aucells...es confon la “netedad” amb la destrossa d’hàbitats i ecosistemes (ruderals i de voreres de camins) que són molt valorats pels turistes naturalistes que ens visiten. Aquestes actuacions no tenen cap sentit !.

I parlem del herbicides que es fan servir (i les multinacionals que hi ha al darrere... coneixeu Monsanto no?), puc suposar que tots incorporen el glifosat com a component bàsic (coneguts amb els noms “populars” de Roundup, Rotundo, Winner Coop, Garlon...), el GOB ja ha instat (6 d'abril) al Consell Insular i als ajuntaments en general a eliminar aquestes pràctiques ja que aquests productes no són gens selectius i són bastant persistents, acumulant-se en el sol durant mesos i essent susceptibles d’arribar als nivells freàtics. A més de l’impacte sobre la vegetació, existeixen estudis seriosos que citen efectes negatius sobre la salut i l'ambient, els animals (domèstics inclosos) i els seus sistemes endocrins, i fins i tot sobre les persones.

Desconec si hi ha un seguiment tècnic seriós d’aquest procediment o informes que el justifiquin, qui n’és el regidor responsable i imagin que és la brigada municipal d’obres la que fa la feina (esper que amb un pla de seguretat a l’efecte). L’obligació dels responsables directes d’aquestes actuacions hauria d’ésser la d’establir les zones on es realment necessària l’eliminació de la vegetació de les voreres (on destorba realment el pas a vehicles) i que en el cas de considerar-se necessari el control es facin servir sistemes ambientalment menys impactants i no contaminants, com es el desbrossat amb maquinària específica de tall net. De fet, aquest altre sistema ja s’utilitza també per part de la Direcció Insular de Carreteres i a alguns ajuntaments (Andratx ha decidit no fer servir els herbicides). En qualsevol cas, hauria de quedar expressament prohibit (o regulat estrictament) l'ús d'herbicides per a la neteja de les vores dels camins, i ara, després d'informar-se, és l'hora de que els polítics actuïn amb conseqüència !

Amb aquest panorama jo no m'animaria a anar cercar caragols o recollir espàrecs als camins tractats, o a menjar mel d'abelles que es passegin per aquestes fumigades contrades !.

Cartell fumigació - GOB Fotografia: GOB Mallorca.

Per a mes informació:

Comentaris

Herbicides

Joan M.

Joan M. | 30/04/2010, 10:25

Hola Biel, com sempre l'has encertada... quina animalada això que fan amb les fumigacions, és una vergonya i a més perden el temps i la llavor, és de pena veure com queda un camí després d'haver passsat l'esquitadora... com tu, me deman moltes coses al respecte. Gràcies per tot el que has aportat... i bon retrato !

¿Quién coge ahora espárragos?

Alatxa

Alatxa | 30/04/2010, 10:36

¿Y caraqgols?
Los puts productos de la Monsanto.
Va a acabar con todo y con todos nosotros.
Acarbarán con la biodiversodad y con los cultivos que no sean de pago. De pago a ellos.

Monsanto no té res de santo

Tomeu Cifre

Tomeu Cifre | 30/04/2010, 15:53

Només per no donar guany a la Monsanto ja val la pena deixar les herbes al SEU lloc. Roundup i els seus alter-ego, les plantes modificades genèticament Roundup Ready® són una autèntica amenaça per la salud i l'agricultura.
Monsanto és la empresa responsable de que TOTS duguem dins la sang algun contingut de PCB, producte dispersat al medi ambient durant anys i amb efectes perjudicials damunt els essers vius. El PCB encara es troba en alguns d'aquests transformadors que trobam per fora vila. Si perden el liquid refrigerant PCB poden causar astralls en els habitants de l'entorn (sistema inmunologic, reproductiu, endocrí, leucemia...)

Pollença, municipi turístic

Joan Campomar

Joan Campomar | 30/04/2010, 16:31

Dianaaaaa!!!. Y per si no basta, els arguments i reflexions fantàstics. Enhorabona, i sort al premi web 2010. Salut!!.

Herbicides i turistes

Pere

Pere | 30/04/2010, 16:58

Hola, molts turistes de primavera flipen al veure com destruim les plantes dels camins i dels conreus, per ells son llocs fantastics i rics amb varietats... que atreuen papallones i altres insectes... per a nosaltres son males herbes. I Així anam !. Bon article !

Salut

Joan Ramon

Joan Ramon | 30/04/2010, 20:11

Molt bon article, salut i sort amb els premis Biel.

Re: Herbicides als camins... millor que no !

Pepe

Pepe | 02/05/2010, 08:40

Una vegada més un excel·lent article. Al ple de maig veurem si l'Ajuntament de Pollença està disposat a canviar aquest tema.

Re: Herbicides als camins... millor que no !

Carles Cardona

Carles Cardona | 02/05/2010, 14:59

Molt bo Biel!! Ja saps el que pens sobre aquest tema i ja esta be que es segueixin fent disbarats com aquests. Per cert la carretera que va de l'Alcampo a Son Ferriol no esta tractada i esta ple de floretes, esta súper guapo ara. A veure si aconseguim mantenir aquesta diversitat que tenim.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars