Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El Cegall de mossèn Guillem (L'Avisador)

El Cegall de mossèn Guillem (L'Avisador)

Aquesta au, elegant com cap altra, de cames llargues i cridanera, és una de les més característiques i conegudes a les zones humides de les Illes durant l'estiu, arriben a la primavera procedents d'Àfrica per a reproduir-se. A Mallorca se'l considera una espècie estival d'abundància moderada, un hivernant rar (en augment) i migrant, també moderadament abundant. L'Avisador (anomenat a s'Albufera de Mallorca Cegall de mossèn Guillem, Cames de jonc a Menorca i Xerraire a Eivissa), té una àmplia distribució a nivell mundial i encara que actualment l'espècie no està catalogada com "amenaçada", les poblacions d'alguns territoris poden minvar per l'alteració de les zones humides.

Pere Vicens i Nick Owens ens relaten que és una de les aus més bones de veure a s'Albufera de Mallorca: el seu nom, avisador, fa referència als seus crits constants i potents, que emeten sempre. És, a més, un bell aucell de coloració blanca i negra ben destacada, amb les cames vermelles (els joves tenen les parts superiors de color terrós i les cames són carabassa). Té el cos molt estilitzat, amb el bec prim i les cames molt llargues. El mascle es diferencia per tenir l’esquena negra lluent, mentre que la femella la té de color negre terrós. Cria en colònies nombroses a les zones més obertes del Parc (salobrars del Cibollar, davant els aguaits Bishop I i II, es Ras i ses Eres, les Salinetes, etc.) i el seu nombre és en augment, però és una espècie amb problemes de predació per part de gavines i altres oportunistes. El niu és una petita plataforma de vegetals enmig de l’aigua.

Des dels aguaits de s'Albufera es pot seguir, pràcticament "en directe" tot el seu procés reproductiu: festejos i còpules, construcció del niu, posta i incubació dels ous, eclosió dels polls i la seva cura i alimentació per part dels adults... és un espectacle rutinari de la natura que no deixarà mai de sorprendre'm !.

La imatge del Cegall de mossèn Guillem que acompanya aquesta entrada es va realitzar a s'Albufera de Mallorca a primera llum del matí a finals de juliol (Nikon D200, Sigma 500 mm. f/4.5).

Himantopus himantopus - Fran Alvarado Cigüeñuela en el nido. Aquarel·la de 29,7x42 cm. original de Fran A.H. Alvarado.

Per a mes informació:

Comentaris

Brutal !!!

Joan M.

Joan M. | 31/07/2010, 22:21

Impresionant foto Biel ! Enhorabona !! no se si m'agrada més el reflexe que l'orginal, quina nitidesa. Aquest estiu crec que hi ha hagut poll d'avissador ben tardans, vaig llegir que les plujes de maig materen moltes niuades. A veure si pujes més fotos !! records.

Re: El Cegall de mossèn Guillem (L'Avisador)

Guillem

Guillem | 26/11/2010, 21:50

Quina passada la foto!!Moltes Feliciats!! M'ha agradat aixo de que aquest ocell es digui igual que jo Guillem. Trobo molt interessant la quantitat de noms diferents dels ocells que hi ha depenent de la zona o municipis de les illes. Malauradament aquests noms s'estan perdent i es tendeix a globalitzar-ho tot tan a Mallorca, Catalunya, com a tot el mon...

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars