Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Centre de turisme ornitològic - La Gola

Centre de turisme ornitològic - La Gola

Després del caramull de despropòsits relacionats amb les actuacions realitzades els darrers anys a la zona humida de la Gola (Port de Pollença), sobre les que ja hem escrit al fotobloc, sembla que ara bufen nous vents per a aquest espai singular.

Ahir (24 d'agost de 2010) es va presentar oficialment el Centre de turisme ornitològic - La Gola, una iniciativa puntera a les Illes i que s'ubica a un lloc històricament clau per a l'ornitologia: la Gola va aparèixer al documental de la BBC "Majorca Observed" (produït el 1971) on s'hi observava una àguila peixatera pescant; el Port de Pollença va ésser durant els anys 70 i bona part dels 80 un punt bàsic de trobada de "birdwatchers" anglesos gràcies a les reunions a l'Hotel Pollentia organitzades pels membres de la RSPB Eddie i Pat Watkinson (avui Bishop) que residiren al Port. Eddie Watkinson va escriure l'any 1976 "Guide to Bird Watching in Mallorca" farcida de referències ornitològiques a llocs que ara figuren també al nou centre. Aquestes "trobades" al Pollentia continuaren, més o manco de forma regular, sota l'organització de Graham Hearl fins la seva mort l'any 2003.

No entrarem a valorar les característiques, problemes i ubicació de la caseta de fusta que acull el centre, no són les més adients, però la seva finalitat i continguts són de lloar: oferirà una informació especialitzada sobre els valors ornitològics de les Illes i atendrà les necessitats d’informació naturalística que puguin plantejar els visitants, pensam serà un lloc de trobada clau i que contribuirà a atreure un altre tipus de turisme allunyat de l'exclusiu "de sol i platja". El centre, que compta també amb alguns panells interpretatius a l'exterior, també oferirà activitats d'interpretació i sensibilització ambiental (la primera, amb una visita guiada al centre i una demostració d'anellament, ja s'ha programat pel proper 11 de setembre - informació i inscripcions al 971 892250).

El centre, situat al Carrer Temple Fielding del Port, compta amb un punt d'informació que serà atès per una informadora, una exposició on es presenten els punts d'interès naturalístic més propers (Reserva Natural de l'Albufereta, Península de Formentor, Parc Natural de s'Albufera, Salobrar de Campos, Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i finca pública de Son Real). L’horari del centre, durant els mesos d’agost i setembre d'enguany, serà de 9:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores; el seu telèfon de contacte és el 608 586430 i ja disposa del seu propi bloc (http://blog.lagola.info) i d'espai propi al Facebook.

El centre ha estat possible gràcies a la inversió inici.al de 41.119 € per part de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat i la Conselleria de Turisme i Treball, amb la col.laboració de l'Ajuntament de Pollença. L'exposició l'ha realitzada l'empresa Expogràfic, els continguts han estat redactats pel biòleg Maties Rebassa (basats en part amb el contingut de la Guia de Turisme Ornitològic de Mallorca), les fotografies són de Sebastià Torrens, la cartografia ha anat a càrrec del geògraf Josep Manchado i el disseny l'ha efectuat Maricarmen Oriola. El projecte ha estat coordinat per Carolina Encinas, biòloga i directora de la Reserva Natural de l'Albufereta.

El GOB ha felicitat avui, mitjançant una nota de premsa, al Govern i a l'Ajuntament de Pollença per promoure aquesta iniciativa.

Més imatges del Centre, el seu entorn i de l'acte de presentació.

Logo Centre de La Gola

Reportatge sobre el CTO de La Gola emès el 28 de setembre de 2010 al programa l'AGUAIT de TV de Mallorca [M] produït per Miraprim.

Per a mes informació:

Comentaris

Molt bé !!!!!!!!

Joan M.

Joan M. | 25/08/2010, 10:17

Hola Biel, em pensava feies vacances i ara fas de periodista !. No en sabia res de tot això, sembla que ho han fet d'amagat, aniré a veurer-ho avui mateix si puc. Ara el que han de fer és llevar els posadors de lloros, els patos bords, el botellon, el fems, i fer un poc més natural aquest raconet de La Gola. Menos mal que no han fet cap bar a la caseta, pero sota ella i sota l'aparcament nou hi ha "Gola" amagada que haurien d'haver recuperat al principi. Un saludo !

Meam si va de veres !

Toni A.

Toni A. | 25/08/2010, 11:58

Sense dubte una bona iniciativa. Esperem que de veritat se la creguin els impulsors (sobre tot la Conselleria de Turisme i Treball) i que a partir d'ara la promoció d'aquest tipus de turisme (i l'ecoturisme en general) tengui un raconet en l'estratègia de promoció de les Balears. Un tipus de turista de temporada baixa (primavera i tardor), de bon nivell adquisitiu, que valora el nostre patrimoni natural i que no necessita que modifiquem la nostra illa per fer-ne ús. Collonut, no? Mai serà una alternativa al sol i platja, però sí es pot convertir en un bon complement. Tanmateix el golf i la nàutica mai ho seran, tampoc, alternatives, i tot i això s'hi han abocat (i s'hi aboquen) milions i milions en promoció i ajudes directes per part del Govern. Veurem si s'aprecia un canvi, en aquest sentit. Confiem també que l'Ajuntament de Pollença i els hotelers de la zona sabin veure l'oportunitat, i l'aprofitin.
Pel que fa a la Gola, completament d'acord amb el comentari d'en Joan M. Cal millorar la senyalització de l'accés al Centre, informar millor als veïnats (que sovint en fan usos poc cívics), millorar la vigilància, instaurar una rutina de neteja, reubicar contenidors, suprimir espècies domèstiques i exòtiques, ... Una iniciativa com la d'aquest Centre es mereix un entorn que no desmereixi i decebi als visitants.
Esperem que entre tots sapiguem treure profit a aquesta iniciativa pionera a les Balears. Enhorabona als impulsors.

Ho comparteixo !

Biel

Biel | 25/08/2010, 12:20

Hola Joan, a veure si ens veiem i fem la xerradeta. D'acord amb tot el que dius, en especial amb el tema de l'aparcament i la recuperació de més zona humida... les ànneres bordes són fàcils de llevar si hi ha ganes.
Hola Toni A. també d'acord amb tot, una reflexió totalment encertada i intel·ligent, a veure si la llegeixen els qui toca. Pens que en el passat recent els holelers de Pollença eren força més sensibles que ara amb el teme del "turisme blan", ara record el perfil del turista de primavera i tardor a l'Hostal Oriola i altres hotels de la Cala, el Pollentia i altres al Port, etc, tan diferent al que es veu avui ... si que s'hauria de potenciar al màxim tot això i generar ofertes diferenciades... que no són el golf ni la nàutica... però crec que encara falta sensibilitat i educació a senallades. Salut i gràcies pels vostres comentaris.

Per si interessa...

Toni A.

Toni A. | 25/08/2010, 20:49

Biel, això que dius del canvi en la sensibilitat dels hotelers de la zona me preocupa... Voltant per u-Moll encara dóna la impressió que domina el turisme familiar. Farien bé els hotelers de Pollença en fer una volta per la zona de Cala Rajada, per veure com pot acabar la cosa si es gestiona malament. Allà també dominava el turisme familiar fa uns anys, i ara és un Ballermann 6 del qual tothom en diu pestes. Ofertes a la baixa, permissivitat total per part de l'ajuntament i manca de promoció d'oferta alternativa duen a n'aquest escenari, del qual una vegada hi has entrat sembla complicat escapar. Salut i seny.

SI NO MOLT CONTENTS, ESTIGUEM "CONTENTETS"

MIQUEL TUGORES RULL

MIQUEL TUGORES RULL | 26/08/2010, 17:24

EL TURISME CULTURAL I/O ESPECIALITZAT EXISTEIX. ESPEREM QUE TOTS ELS IMPLICATS SE DONIN CONTA.

LA NOTICIA ES BONA!!

CENTRE INTERPTICIO DE LA GOLA

ANTONIO FONTANET FERRER

ANTONIO FONTANET FERRER | 26/08/2010, 18:28

HACE APROXIMADAMENTE UNOS 4 MESES PRESENTE
UNA QUEJA EN EL PERIODICO SOBRE EL ABANDONO
DEL HUMEDADL DE LA GOLA.
AHORA DOY LA ENORABUNEA A LOS RESPONSABLES
DE ESTE ESPACIO PUBLICO QUE HAYAN DECIDIDO
INAGURAR ESTE CENTRO DE INTERPRETACION
ORNITOLOGICA, ASI COMO ESPERO QUE SE LLEVE
UNA BUENA GESTISON DEL ESPACIO.

Sensibilitat hotelera

Tomeu

Tomeu | 27/08/2010, 08:42

Crec al·lots que hem de canviar el xip, els hotelers son el que son i el sistema els permet ser-ho, però el sistema també permet que hi hagi lideratge públic, com n'és el cas de aquesta iniciativa, però jo aniria més enllà. Visiteu el projecte del canvi de model turístic a les Illes que el PSM ja va aprovar al seu darrer Congrès i ja direu que vos pareix.
www.masteribsostav.com

Salutacions

Joan Ramon

Joan Ramon | 08/09/2010, 10:08

Biel ara t'he vist al programa D'estiu de Televisió de Mallorca, aquesta cadena de televisió que amb molt poc presupost ofereix molt bona qualitat.
He disfurtat una estona.
Enhorabona!!

Salut

Re: Centre de turisme ornitològic - La Gola

Biel-

Biel- | 29/10/2010, 08:22

enhorabona per la noticia, si es treballes així no n'hi hauria de crisi, la feina ben feta porta a millors resultats. La mal feta, especulativa, etc, etc porta al desastre.
Encantat de conèixer la teva web

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars