Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Labordeta, in memoriam

Labordeta, in memoriam

La mort de Labordeta el passat 19 de setembre m'ha afectat, he passat estones remenant vinils i fent córrer l'Spotify cercant aquelles cançons que, entre d'altres, marcaren un anys de la meva vida i que ara he recordat... ell va ésser per jo un referent en aquells moments i ho era encara ara.

Labordeta seguia cantant, enriquia amb el seu infinit saber tertúlies radiofòniques que m'acompanyaven alguns matins; era un polític com cap altra, nacionalista i d'esquerres, que va deixar empremta a la trona del Congrés... però sobre tot era una gran persona que estimava la terra i la seva gent d'una forma especial, una persona d'aquestes que es fan imprescindibles !. No cal afegir res al que, en positiu, s'ha dit sobre ell aquests dies, principalment per part d'escriptors i periodistes assenyats, i també per part dels seus companys de la Chunta Aragonesista... altres han pixat fora del test al referir-se a la seva persona i trajectòria vital.

Al juny del 1993, quan va va venir a Mallorca a gravar l'episodi de la sèrie "Un País en la Mochila" que va titular "De la Tramuntana al Pla", que reflectia d'una forma especial la festa del Corpus de Pollença, s'Albufera i la marjal poblera... vaig tenir la sort de passar dos matins amb ell, compartint s'Albufera, les seves tradicions i la seva gent... va ésser un goig veure com responia amb to de "jota", amb aquella veu tan greu i potenta, a una glosa no menys profunda que havia sortit del cor de na "Perendenga" (Madò Buades)... compartirem un arròs de marjal estovat (coses de la tele) amb bons amics i férem una enriquidora tertúlia, amb gloses i "jotas" aragoneses que sempre recordaré... a l'hora de pagar el dinar, el marjaler va presentar al productor un ticket d'ingredients per valor d'unes 1.200 pts... no se qui va donar l'ordre, però n'hi pagaren 10.000 !.

Uns recordarem En Labordeta per la seva tasca de cantautor i escriptor, altres com a polític amb aquell "a la mierda, joder !" (que va amollar a la bancada del PP després de que l'insultessin descaradament), altres amb els racons de la Península Ibèrica que ens va mostrar a la singular sèrie de TV que va presentar, altres pel seu llibre compartit "Regular, gracias a Dios" que vos recomano... tot suma, però jo em quedo sobre tot amb la seva trajectòria vital, amb la seva manera de fer i dir les coses, amb com interpretava el passat i el present, em quedo amb el peculiar ecologista i el professor de Geografia i Història que també va ésser... esperant que aquells records del juny del 1993 a s'Albufera no s'esborrin mai de la meva memòria !.


Retall del capítol de "Un País en la Mochila" dedicat a s'Albufera de Mallorca, gravat el juny del 1993 al Parc Natural i a Sa Marjal poblera. Intervenen Joan Mayol (aleshores director del Parc), Madó Buades "Perendenga" (1911-2007) i "Sa Carbonera" que ens canten dues gloses de s'Albufera.


ALBADA

... la albada del que se fue, que quiso volver un día pero eso no pudo ser.
... Las albadas de mi tierra se entonan por la mañana para animar a las gentes a comenzar la jornada.
... Arriba los compañeros que ya ha llegado la hora de tener en nuestras manos lo que nos quitan de fuera.
...Y esta albada que yo canto es una albada guerrera que lucha porque regresen los que dejaron su tierra.

labordeta_banner_cha

Per a mes informació:

Comentaris

Salut

Joan Ramon

Joan Ramon | 25/09/2010, 09:29

Un país a la motxila, un país que molts miren de malbaratar.
M'ha encantat veuré aquest programa de nou, no dubto que el record el gruardaras Biel.
Crec que tots podem agrair un poc a Labordeta que mostras una altre manera de enfocar la política, també agrair les seves cançons, el seu treball...
En fi, moltes coses.

Honest, compromés i creatiu

Macià Blázquez Salom

Macià Blázquez Salom | 25/09/2010, 11:21

La humilitat també és virtut. Però els admiradors fem homenatge a la honestedat, el compromís i la creativitat de José Antonio Labordeta.
Salut Biel,
Macià

M'he emocionat !

Joan M.

Joan M. | 25/09/2010, 12:05

Hola Biel ! aquesta vegada no has posat una foto de natura, però és uns dels article que has pujat que més m'ha emocionat. No vaig veure massa la sèrie, pero el capitol de l'Albufera no té desperdici i més sabent l'emotiva historia que has contat. A Labordeta no l'escoltava massa, però sempre que he sentit parlar d'ell era com una gran persona. Molt bon article !!

Re: Labordeta, in memoriam

Pepe

Pepe | 25/09/2010, 14:54

Un gran article Biel, gràcies. La nostra és mantenir viu el seu record i les seves idees.

Visca sa terra de Mallorca

Pep Estarellas

Pep Estarellas | 29/09/2010, 12:37

Hola Biel , gracis per fer-me recordar aquest capitol des programa . Soc Pep i estudiu Historia de L' art i som una persona que sempre he estimat i estimare sa meua Mallorca , sa seva gent i els seus costums , digem-ne que estic anlat en es seu passat, je,je,je,je, maldament no comparteixi segons quines cosses de ses idees esquerranes ( ja que em consider mès nacionalista de dretes que de esquerrà) Bè, a lo que anava, s' altre dia vaig comprar es CD de Antonia Buades i cada vegada que el sent se me possa sa pell de galina i començ a emocionar-me. Ara bè, a s' altre madona (¿Sa Carbonera?) no la coneixia. M' agradaria sebre qualque cossa de sa seva biografia (nom , on va neixer ) i si a qualque cd en es mercat discografic per sentir-la ja que tè una veu que m' agrada mes encara que da na Maria. Es una passada recordar com ho feien els nostres avantpassats ja morts Una abraçada Biel.

Gracis per estimar Mallorca senyor Labordeta!!!!

Sa Carbonera

Biel

Biel | 29/09/2010, 22:38

Hola Pep, te puc dir que a l'igual que Madò Buades, va morir ja fa uns quants anys, glossava molt bé i solia anar a les festes de St. Antoni de Sa Pobla i Muro, fer qualque combat... no té cap CD publicat però no descart que la seva veu hagi estat gravada a qualque recull. Si me passes (a través del formulari de contacte del bloc) el teu e-mail te posaré en contacte amb una persona que te pot contar mes coses. Salut !.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars