Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
El nou atles dels aucells

El nou atles dels aucells

Rupit (Erithacus rubecula) "... encara que a les Illes Balears el rupit es considera una au migrant i hivernant abundant, s'han fet observacions puntuals de l'espècie durant els mesos d'estiu dels darrers quinze anys. Durant l'estiu de 2005 es va detectar al terme de Palma la presència d'una femella amb placa incubatriu, i un exemplar juvenil, que van permetre constatar la cria ocasional de l'espècie. De llavors ençà , les cites estivals s'han repetit en diverses localitats de la Serra de Tramuntana, la qual cosa fa pensar en la presència d'una petita població reproductora a l'illa." (Gemma Carrasco, pàg. 198 de l'Atles).

Idò si, el rupit és una nova au nidificant a Mallorca! troballes com aquesta i moltes altres són el fruit de la sistemàtica feina d'un equip d'ornitòlegs i col.laboradors del GOB que entre el 2003 i el 2007 ha analitzat més de 15.000 observacions de comportaments reproductius de 115 espècies diferents i que culmina amb la nova edició de l'Atles dels aucells nidificants de Mallorca i Cabrera (GOB, 2010) i que a partir d'ara es converteix en el principal referent pel que fa al coneixement de les poblacions d’aus de l'illa. La publicació es va presentar a Palma el passat 23 de setembre.

El nou Atles actualitza l'anterior que recollia la informació del període 1982-1993 i que es va publicar l'any 1997, però també augmenta la precisió (quadrícules de 5x5 Km) pel que fa a la cobertura del territori; així s'han localitzat 21 noves espècies nidificants respecte al treball anterior (de les que 4 són exòtiques i/o introduïdes) i s'ha aportat important informació a nivell de paràmetres bioindicadors que permet avaluar l'estat de conservació dels ecosistemes que s'haurà de tenir molt en compte a l'hora de conservar-los. Són 305 pàgines plenes de detallada informació, mapes de distribució, gràfics,... amb una introducció al medi físic (Josep Manchado), a la meteorologia del període (Jose A. Guijarro) i a la vegetació (Joan Rita) de Mallorca, acompanyats de dibuixos de Xavier Canyelles i Cati Artigues amb fotografies de Pere J. Garcias, Toni Muñoz, Biel Perelló, Maties Rebassa i Pere Vicens.

Al marge del valor científic, el seu rigor i l'acurada metodologia d'aquest treball, cal destacar-hi la participació desinteressada de moltes persones que amb el seu esforç han fet possible la materialització d'aquest projecte, és una obra col.lectiva de l'ornitologia mallorquina !. L'Obra Social de "Sa Nostra" ha donat suport econòmic a l'elaboració de l'Atles a través de les seves convocatòries d'ajuts a projectes de conservació de la Biodiversitat.

Estam d'enhorabona amb el nou Atles !

Reportatge del programa l'Aguait, de Televisió de Mallorca i Miraprim, sobre la publicació de l'Atles dels aucells nidificants de Mallorca i Cabrera, editat pel GOB (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) amb la col·laboració de l'Obra Social de "Sa Nostra". El reportatge explica quin ha estat el procés d'elaboració de l'atles.

Portada Atles - Dibuix de Cati Artigues - GOB, 2010. Portada de l'Atles, dibuix de Cati Artigues.

Presentació Atles GOB i 2 - 23/09/2010Acte de presentació de l'Atles el 23 de setembre de 2010.

Presentació Atles GOB - 23/09/2010Toni Sorà (Sa Nostra), Maria Huguet, Manolo Suárez i Toni Muñoz (GOB).

Per a mes informació:

Comentaris

Quin ropit !!

Joan M.

Joan M. | 31/10/2010, 17:55

Hola Biel, ja t'enyoràvem !! La foto del ropit una passada, m'encanta que l'hagis aplegat cantant i el fons, que vols que te digui. Per cert, on es pot aconseguir l'atlas dels aucells ?? és gratis ? Salut !!

Salut

Joan Ramon

Joan Ramon | 31/10/2010, 18:06

Refrescants sempre les teves fotografies,
salut!!!

Aconseguir l'Atles

Biel

Biel | 31/10/2010, 18:17

Hola Joan, gràcies per les teves paraules ! per aconseguir l'Atles cal anar al GOB a Palma, però millor telefonar abans i demanar-ho, no voldria ficar la pota, el que és segur és que no està a la venda, tampoc se si es farà una edició digital. Telèfon GOB: 971 49 60 60. Salut !

Eres un fenomeno

Jose Luis Martinez Martin

Jose Luis Martinez Martin | 31/10/2010, 19:06

Hola Biel. Como siempre haciendo una tarea encomiable para la divulgación de nuestra naturaleza. Gracias sobre todo por tú esfuerzo diario.

No has metido la pata. para conseguir el Atlas de nidificantes solo hay que ir al GOB y pedirlo. Están encantados de que este trabajo de muchisimos voluntarios se haga publico.
Te queremos.

Re: El nou atles dels aucells

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 31/10/2010, 22:01

Gràcies Biel, quina passada de foto i d'article, malgrat avui no és el millor dia per alguns ocells, tot el dia escoltant trons d'escopeters.

Gràcies Biel...

Manolo Suarez

Manolo Suarez | 10/11/2010, 17:24

...per l'article i per tot el bloc. L'atles serà una bona eina sens dubte, ara falta que tots els que l'hem de menester la facem servir. Com dius se pot trobar al local del GOB.

Una abraçada

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars