Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Sant Antoni, Pollença 1954.

Sant Antoni, Pollença 1954.

La imatge d'enguany que encapçala aquest article, reflecteix un dels punts àlgids de la baixada del Pi a Pollença, la intersecció dels Carrers Bou, Lleó i Roca de Tomàs posa a prova l'enginy, la força i la capacitat de maniobra dels "participants"... el consider un dels moments més emocionants de la festa... record que abans es passaven les cordes darrera el carro per baixar-lo fins a Can Gorreta... ara la gent que hi va encamellada és suficient per a frenar-lo, ambtot no deixa de ésser un dels moments més perillosos del trajecte... altre temps no era així...

L'any passat ja parlàvem dels canvis i adaptacions que afecten a les festes al llarg del temps i vos presentàvem una filmació de l'anada a Ternelles a cercar el pi a l'any 1972... enguany, gràcies a la tasca feta als anys 50 pel "Centro de Actividades Fotográficas (CAF)" format per Antoni March (pare de Biel March), Ramon Reig i el meu pare, Gabriel Perelló, ens podrem traslladar encara més enrere en la festa de Sant Antoni, anirem fins l'any 1954, passats 57 anys podem deixar anar la nostra imaginació i pensar en aquells temps, amb l'ajuda de les set imatges inèdites que segueixen...

Sant Antoni, 1954 - CAF L'any 1954 és va anar a cercar el pi a Can Pontico (antigament s'anava a cercar a finques diferents tals com Can Bosc, Colonya, al Molinet o a l'Arboçar !), la sortida es feia des de la Plaça del Mercat cap a l'actual carrer Colon (un itinerari ben diferent al d’avui !), s'hi anava amb tres o quatre carros estirats per bísties (el que du la bota és el que durà de tornada el pi a la Vila).

Sant Antoni, 1954 - CAF Poca gent, cinc pans grossos, llonganisses, sobrassada, vi... (la colla d'en Catany i Pere "Mastaguera" anaven a recaptar el menjar pels comerços, als forns, a la Matança... imaginam que ja corria el mesclat des de la sortida, però pel fred !. D'ençà el 1965 el pi es du sempre de la finca de Ternelles (excepte el 1969 que es va dur de Colonya). Ens sembla que a la foto (enmig) identifiquem a Tomeu Cifre "Salat".

Sant Antoni, 1954 - CAF Ja a Can Pontico, és hora de dinar... és veu que era un dia ben fred, la gent va ben tapada, així i tot un va fer el trajecte amb moto !

Sant Antoni, 1954 - CAF A l'entrada de les cases de Can Pontico, Guillem Cerdà Sabater i Aina Bou Villalonga (fills dels propietaris), el xeremier Macià Serra López "Macià de ses Canyes", de Sa Pobla, darrere seu (pendent de confirmar) en Pere Estavall "de Can Contrany" que tocava el tamborino... les dues persones assegudes podrien ésser en Pere "Mastaguera" i en Bernat "Raconer".

Sant Antoni, 1954 - CAF De camí cap a Pollença, per l'actual carretera de Pollença a Lluc (imaginam que a l'altura de Can Vicenç), el carro del pi és estirat per un altre carro amb bístia... ja veis qua això d'estirar-lo amb les cordes és força modern !. Poca gent, alguns encamellats al carro, tal com ara !, hi calculem la participació d'entre 30 i 40 persones. Suposem que en aquella data tot el procediment (tala i transport del pi) es devia fer el mateix dia... sense dubte hi havia més feina que bauxa !. El primer per l'esquerra és n'Andreu Oliver "Raconer" (amb 14 anys).

Sant Antoni, 1954 - CAF A l'arribada a Pollença, el pi es col.loca exactament al mateix lloc que ara, entre ca n'Olesa i el "Bar Capitol" (avui una entitat bancària). La fotografia esta feta des de la Posada d'Ariant, lloc on el CAF tenia el laboratori. Observau que al Club Pollença encara no hi havia el "toldo".

Sant Antoni, 1954 - CAF Aquest és el primer fogueró que es va fer a Pollença després de molts d'anys de no fer-ne, situat a la Plaça, enfront a l'antiga pescateria, el dimoni va ésser obra de Jaume Cortés "Paco" que juntament amb Antoni March foren els revifadors d'aquesta tradició. Els foguerons ja es feien el dissabte de Sant Antoni per a que la gent quedés al poble.

No vull deixar d'agrair a Antoni March i al seu fill Biel, el fet d'haver conservat aquestes i altres imatges que perduraran en el temps, tampoc deixar d'alabar la iniciativa i curolles d'aquells joves del CAF que avui ens ha permès gaudir d'aquest material i agrair també a Miquel Àngel March les seves valuoses aportacions... Nosaltres seguirem recercant fotografies i negatius entre caramulls de capses, però si algú pot aportar més material gràfic, identificar persones, contar històries i anècdotes d'aquesta festa, o corregir errades, aquest fotobloc és obert a tots vosaltres. Visca Sant Antoni !

Informadors: Antoni March, Josep Rotger, Biel Colom, Isabel Mª Satre, Jaume March, Andreu "Raconer", Jaume Cortés, Maties Moranta.



Actualitzat el 12 de febrer de 2012.<Per a més informació:

Comentaris

Interessants i històriques

joan Ramon

joan Ramon | 19/01/2011, 20:17

He gaudit d'aquestes fotos, val mes una imatge que mil memòries.
Tal volta l'edat d'Andreu "Raconer no sigui exacte...o ens ha enganyat.
Salut a tu i les teves dones

Re: Sant Antoni, Pollença 1954.

Pepe García.

Pepe García. | 19/01/2011, 21:07

Simplement espectacular, gràcies .

Excepcional !

Joan M.

Joan M. | 19/01/2011, 21:26

Impressionant ! No tenia ni idea d'aquest grup CAF, les imatges parlen totes soles, com ha canviat la festa (bé, abans no ho sembla una festa !) en 60 anys !!. Avui he aprés un munt de coses noves, com sempre al reu blog !. I la foto del pi d'enguany és moderna, però és la millor de totes. Records i enhorabona per aquest impressionant article i imatges !

Re: Sant Antoni, Pollença 1954.

Garci

Garci | 19/01/2011, 21:33

Una passada!

Molt bò

P. Bauza

P. Bauza | 19/01/2011, 23:04

Com canvien les coses... Quina passada de fotografies, és dificil d'assimilar unes festes tan diferents, tan familiars, tan...

Sant Antoni

Biel Cerdà

Biel Cerdà | 20/01/2011, 11:29

Biel, molt bona feina.
Tota aquesta documentació grafica és un tresor. Enhorabona a tots els qui han fet posible que la gaudim en el teu blog. A la foto del fogueró surt la font-aixeta de can Teresa. Un dels elements patrimonials local encara visible fins fa poc. Lluitem per recuperar-lo.

Re: Sant Antoni, Pollença 1954.

cristina pizarro

cristina pizarro | 20/01/2011, 11:31

vaja xulada de fotos!!!!! vaja document!!!
una abraçada i gràcies!!!!!

El Fogueró del Dimoni.

Jaume March

Jaume March | 20/01/2011, 12:33

Molt bona aportació com document gràfic, però si no entès malament no pens que fos el primer que es va fer, com segurament, saben molts, es parla que el primer es fa ver pel carrer de Puig de Maria, davant la "fàbrica" de marés.
Sigui com sigui a traves d'aquestes imatges i comentaris ajudau moltíssim a establir fites per a la història de la festa.

Sant Antoni

Miquel Angel Torandell

Miquel Angel Torandell | 20/01/2011, 14:28

Enorabona i gracies per mostrar-nos aquest gran dia de fa més de 50 anys. Enorabona...

Primer fogueró ?

Biel Perelló

Biel Perelló | 20/01/2011, 15:47

Resposta a Jaume March: pel que hem pogut esbrinar en Biel March i jo mateix a través dels nostres contactes, aquest fogueró del 1954 va ésser el primer després d'anys de decadència, anys en que a Pollença ja no es feien foguerons (no sabem quants anys) i a partir d'aquesta data es va dinamitzar de nou la festa. He escrit "Aquest és el primer fogueró que es va fer a Pollença després de molts d'anys de no fer-ne", no s'ha dit que fos el primer de la història. Jo desconec en quin any es va fer el del Carrer Puig de Maria, però seria interessant qualsevol informació al respecte, segur que algú pot aportar més informació. Salutacions !.

Re: Sant Antoni, Pollença 1954.

Tomeu Cifre Bennàsar

Tomeu Cifre Bennàsar | 20/01/2011, 15:50

Fabulosos documents. M'agradaria saber si aquest Tomeu Cifre "Salat" es el meu padrí. Per edat podria esser-ho ben be, pero la fesomia no l'hi reconec.

Una gran feina

Ramon Llompart

Ramon Llompart | 20/01/2011, 22:48

Enhorabona i moltes gracies per aquest document gràfic, per atracar·nos un poc la nostre propia història.

EL FOGUERO?

INES

INES | 22/01/2011, 20:42

Estupendas las fotos tendrian que salir muchas mas
para ver la diferencia, y oserbar como lo hacian antes.
fabulosas enorabuena.

Sant Antoni, Pollença 1954

Isabel Mª Sastre

Isabel Mª Sastre | 22/01/2011, 21:54

Enhorabona per aquesta feina tan ben feta. Després de mirar i remirar al xeremier de la foto i compararlo amb el company del meu padrí crec que no es en Pedro Salvador, així que el més probable es que el meu padrí vengues en els seguents anys fins al Sant Antoni-Sant Sebastia de 1965. De totes maneres moltes gracies per compartir amb tots el bon treball gráfic fet per ton pare.

Sant Antoni,

Pere Morou

Pere Morou | 26/01/2011, 18:39

Molt bones les fotos del CAF. La del 2011 també m'agrada molt , es poren observar sobre l'esfalt les senyes de les rodes del carro d'anys anteriors que perduren sobre l'asfalt durant molts d´'anys , no com a les fotos antigues on es veuen els carrers sensa asfaltar . També crec que seria important recuperar el "Grifó de Can Teresa " així com molts d'altres que han desaparegut dels carrers de Pollença . De que ens serveig tenir un Pollencí a Patrimoni del Cosell. ?.

enhorabona

Biel Colom

Biel Colom | 08/02/2011, 10:50

Biel, fa temps que som seguidor tel teu blog i tenia l'endarrer de felicitar-te. Avui m'he decidit perquè em pens que reconec les dues persones que seuen a l'entrada de can Pontico. No són en Pere Mastaguera (el tio Pedro de la meva infància) i en Bernat Raconer? A mi m'ho han semblat a primera vista.
Salutacions!

A Biel Colom

Biel

Biel | 11/02/2011, 19:10

Gràcies Biel per identificar aquestes persones, he actualitzat la informació, don la informació per bona. Esper que amb el temps i l'ajuda de persones com tu es puguin identificar la major part dels personatges d'aquestes imatges. Gràcies per les teves paraules i aportacions. Salut !

Sant Antoni 1954

Josep Rotger, Xeremier de Sant Antoni a pollença fa 31 anys

Josep Rotger, Xeremier de Sant Antoni a pollença fa 31 anys | 19/02/2011, 14:51

Hola Biel, el xeremier de la foto, es en Toni Perello Saletas"Fideu" de Muro, esta un poc desenfocada loriginal es així?

A Josep Rotger

Biel Perelló

Biel Perelló | 19/02/2011, 15:04

Gràcies Josep per aquesta important aportació... tira-tira anirem identificant tothom. La foto està un poc desenfocada, vaig recuperar el que vaig poder !, Salutacions !

IMPRESIONANT

Joan Coll

Joan Coll | 31/10/2011, 09:00

Simplement donar-te l'enhorabona per el magnific treball fotogràfic i d'investigació. IMPRESIONANT.

Re: Sant Antoni, Pollença 1954.

Sebastià Bennàssar

Sebastià Bennàssar | 18/08/2018, 18:35

Hola,

Impressionants fotografies. Records amb molta riquesa i valor históric.

Els comentaris acompanyant les fotografies no podem estar més encertats. Una delícia per a qualsevol amant de la lectura i la càmera.

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars