Premi Web 2010 - Categoria Medi Ambienr

Biel Perelló - Fotobloc de natura

« Anterior | Inici | Següent »
Jocs de guerra a Cabrera.

Jocs de guerra a Cabrera.

"Usos i militars" i "Parc Nacional" són expressions incompatibles !. D'ençà la creació del Parc Nacional de l'Arxipèlag de Cabrera (1991) l'activitat i presència de les diferents forces armades hi ha anat a menys, les maniobres amb foc real acabaren amb aquesta declaració i la presència militar s'ha anant reduint amb el pas dels anys... hom hauria de pensar que la seva tendència natural era la seva desaparició per complet de l'arxipèlag, idò no !. El passat 18 de març el Patronat del Parc Nacional va informar favorablement el Pla d'usos militars, el PUM, ja li val l'acrònim !

Les condicions d'ús de l'Arxipèlag de Cabrera per part de l'Exèrcit estaven per determinar des de la creació del Parc Nacional. El Pla rector d'ús i gestió (PRUG) de Cabrera per al període 2006-2012 establia que "d'acord amb el que estipula la Llei de creació del Parc Nacional, es fa necessari elaborar un pla d'usos militars que compatibilitzi l'activitat d'aquest ministeri amb els criteris i objectius del Parc Nacional ". Per a això es donava un termini màxim d'un any, tot i que finalment s'ha hagut d'esperar quatre anys per posar en marxa el PUM, un retard que per a les organitzacions ecologistes és indicatiu que el pla no és ni urgent ni necessari.

Deixant al marge la més que discutible presència militar a Cabrera, considerant que els seus efectes sobre la conservació de la biodiversitat i la seva incompatibilitat amb l'ús públic no s'han avaluat negativament en temps recents, resulta sorprenent que després de 20 anys, aquest "Pla d'usos militars" que ha prosperat només amb el vot en contra de la representació ecologista al Patronat (GOB i Greenpeace), plantegi la possibilitat d'efectuar exercicis militars amb grups de fins a 300 militars, moviments amb vehicles i helicòpters, activitats de supervivència, pràctiques submarines, bivacs, etc. que res tenen a veure amb les finalitats i objectius de qualsevol espai natural protegit... altres llocs hi deu haver per anar a jugar a la guerra !

Amb aquestes retxes vull compartir la meva decepció amb la del GOB i la dels altres grups ecologistes respecte als usos militars que es podran dur a terme a partir d'ara a l'únic Parc Nacional de les Illes. Em costa també entendre com la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, que presideix el Patronat del Parc Nacional, no hagi pogut (o volgut) reconduir aquest tema per tal de permetre, com a màxim, una presència i uns usos militars mínims (en cap cas superiors als actuals), evitant una bona part dels que ara queden emparats pel PUM.

La imatge que acompanya aquesta entrada, ens mostra una vista de l'Illa dels Conills des de Cabrera Gran.


Pla d'usos militars per l'illa de Cabrera per RTVMallorca

Per a mes informació:

Comentaris

Re: Jocs de guerra a Cabrera

Joan M.

Joan M. | 31/03/2011, 21:27

Ja m'estranyava que no haguessis tret aquest tema, que pens va passar molt de puntetes pels diaris i les teles. Encara m'en faig creus de veure com passen aquestes coses sota un govern "progressista" i amb polítics d'esquerra que, vist el que s'ha vist, encara dona branca als ecologistes. Crec que el militars són encara els amos de Cabrera, per via d'una expropiació... però no me val que s'els qualifiqui com a puntals de la preservació d'aquest i altres espais naturals, això és una pura falàcia. La sang me bull quan veig això, i no aturaria d'escriure... imagin que altres ho feram millor que jo. I la foto, com sempre, una passada, felicitats !.

Re: Jocs de guerra a Cabrera.

Miquel Sánchez

Miquel Sánchez | 04/04/2011, 15:07

General, mande firmes

Re: Jocs de guerra a Cabrera.

Joan Meneta

Joan Meneta | 04/04/2011, 19:25

Dins quin cap caaaaab?????

Jocs de guerra a Cabrera

Pere Morou

Pere Morou | 05/04/2011, 22:54

Desde que el Parc Nacional de Cabrera s'ha trasferit al Govern Balear la gestió no pot anar mes malament , Amb un govern progressita i una Conselleria de Mediambient d'esquerres s'ha permés que destrossasin el Penyal Blanc amb una torre de mes de 10 metres amb un radar "Antipateras" i un generador que gasta gasoil i fa renou, s'ha aprovat un PUM perque el militars puguin jugar a pim pam pum. I no hi ha doblers per reparar les barques de vigilancia ni l'Aldebaran que feia el transport de fems i materials diversos, No hi ha gasoil per fer vigilancia , el repetidor de telefonia movil no funciona, el de TV tampoc funciona, Les plaques solars fa anys que tampoc funcionen i els generador gasten 200 l. de gasoil cada dia, i mentres tant s'aprovat un presupost de 200.000 € per arreglar cuatre teules de la teulada del Museu. ....Desde la trasferencia no hi ha ni metge ni ATS ,El servei d'interpretació tampoc hi hes perque no hi ha diners per pagar les dietes.....

Afegeix un comentari
Amb suport per a Gravatars